Του Μάνου Χατζηγιάννη
Δεν υπάρχει σημαία αρκετά μεγάλη για καλύψει τη ντροπή να σκοτώνεις αθώους ανθρώπους, είχε πει τόσο εύστοχα ο Αμερικανός ιστορικός Χάουαρντ Ζιν.
Σοκαρισμένη ξύπνησε σήμερα η Ρωσία και ολόκληρη η υφήλιος από την τρομοκρατική επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, με 11 νεκρούς και τουλάχιστον πενήντα τραυματίες χθες το μεσημέρι. Δράστης του μακελειού αναγνωρίστηκε ένας 22χρονος Κιργίζιος.
Η τρομοκρατία του ριζοσπαστικού Ισλάμ έδρασε εκ νέου με ένα πολύ στοχευμένο “τυφλό” χτύπημα, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται αυτό… Μια επίθεση η οποία διαπράχθηκε λίγο καιρό αφότου η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) κάλεσε σε επιθέσεις στη ρωσική επικράτεια εξαιτίας της επέμβασης της Ρωσίας για να υποστηρίξει τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2015.
Το υπόβαθρο λοιπόν του τρομοκρατικού αυτού χτυπήματος είναι προφανές. Η δέσμευση της Ρωσίας κατά του ισλαμικού κράτους στη Συρία.
Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι που χτυπήθηκε η Ρωσία…
Ο αλυτρωτισμός της Τσετσενίας κατά του οποίου στρέφεται η Μόσχα για δεκαετίες θα μπορούσε να είναι ένας κύριος. Ή ένας συνδυασμός των δύο, δεδομένου ότι μάχονται στη Συρία στους κόλπους του Daesh πολλοί νέοι Τσετσένοι ή από την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ασίας (τουλάχιστον 7000). Πολλοί εξ αυτών βέβαια έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους με στόχο να μεταφέρουν τα πεδία των μαχών μέσα στων αστικό ιστό των ρωσικών πόλεων.
Το μετρό της Αγίας Πετρούπολης – που χρησιμοποιείται από τουλάχιστον 2 εκατομμύρια επιβάτες κάθε μέρα – ποτέ δεν είχε χτυπηθεί. Αντίθετα, το 2010, είχε γίνει μια επίθεση αυτοκτονίας στο μετρό της Μόσχας οπότε και σκοτώθηκαν 38 άνθρωποι. Ένα χρόνο αργότερα, μια βόμβα εξερράγη σε ένα τρένο υψηλής ταχύτητας μεταξύ Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης, σκοτώνοντας 27 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 130. Και οι δύο επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από ισλαμικές ομάδες. Δεν πρέπει να λησμονούμε και την επίθεση σε ρωσικό αεροπλάνο κατά την πτήση από την Αίγυπτο, τον Οκτώβριο του 2015, η οποία οδήγησε στο θάνατο 224 ανθρώπους. Τότε την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.
Άλλες επιθέσεις που μπορούν να μπουν στην ίδια λίστα ήταν η ομηρία στο θέατρο Nord Ost από Τσετσένους το 2002 και το σχολείο του Μπεσλάν το 2004, με την οποία οι τρομοκράτες απαιτούσαν την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Τσετσενία.
Τα αποτελέσματα
Αποτέλεσμα της επίθεσης αυτής ήταν η Δύση να αφήσει πίσω τις διενέξεις που έχει με τη Ρωσία εκφράζοντας την αλληλεγγύη της προς την κυβέρνηση Πούτιν, βάζοντας στην άκρη ακόμη και τη διαμάχη σχετικά με την επιρροή της Μόσχας στις αμερικανικές εκλογές ή την σκληρή γραμμή μετά τη ρωσική εισβολή στην Κριμαία.
Το χτύπημα, λοιπόν, στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης συσπειρώνει απέναντι στην ισλαμική απειλή ακόμη και αντίπαλα μεταξύ τους στρατόπεδα.
Η αφορμή
Κι αν η πολιτική της Ρωσίας στη Συρία αποτελεί την προφανή αιτία για το χτύπημα των φονταμενταλιστών του Ισλάμ, υπάρχει και μια αφορμή σχετιζόμενη με το θέμα της Τσετσενίας.
Εδώ και λίγες μέρες έντονη αντιπαράθεση επικρατεί μετά την πρόσφατη απόφαση να επιτραπεί η μουσουλμανική μαντήλα στα σχολεία της Τσετσενίας.
Πολλοί Ρώσοι αξιωματούχοι, τόσο από τον πολιτικό όσο και από τον εκκλησιαστικό χώρο, ζήτησαν να ανασταλεί η απόφαση δεδομένου ότι παραβιάζει τις ομοσπονδιακές αρχές σχετικά με τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.
Αξίζει να σημειωθεί πως η πρωτεύουσα της Τσετσενίας, το Γκρόζνι, μάλιστα εισήγαγε και σχολικές στολές με υποχρεωτική κόκκινη μαντίλα για τα κορίτσια πριν από περίπου ένα χρόνο.
Η σχέση με τις ΗΠΑ
Τέλος το χτύπημα στην Αγία Πετρούπολη συμπίπτει χρονικά με τις διαδηλώσεις στο εσωτερικό κατά της κυβέρνησης Πούτιν.
Αναλυτές εκτιμούν πως είναι σε εξέλιξη ένα σχέδιο αποσταθεροποίησης όχι μόνο του ίδιου του Ρώσου προέδρου, αλλά του διπόλου Πούτιν-Τραμπ και συσχετίζουν τα διαδραματιζόμενα τα τελευταία 24ωρα στη Ρωσία με τη δικαστική απόφαση-στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού- αναστολής της ισχύος του δεύτερου μεταναστευτικού διατάγματος, που απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ στους υπηκόους έξι μουσουλμανικών χωρών.