Για τον Ιούνιο του 2018 φαίνεται να μετατίθενται 150.000 εκκρεμείς συντάξεις καθώς και άλλα 55.000 εφάπαξ επειδή χάνεται ο στόχος του Οκτωβρίου του 2017.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον , η καθυστέρηση αυτή έχει προκαλέσει την αντίδραση της Τρόικας που καλεί το υπουργείο Εργασίας να πληρώσει το 50% των συντάξεων και των εφάπαξ που καθυστερούν.
Ο όρος της Τρόικας για να δεχτεί την παράταση και να μη χαθούν τα χρήματα που ήδη έχουν δεσμευτεί για να ικανοποιηθούν αυτές οι εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις είναι ότι σε κάθε δόση που θα καταβάλλεται, για πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών από συντάξεις και εφάπαξ, οι φορείς, δηλαδή ο ΕΦΚΑ και το Ενιαίο Ταμείο Επικούρησης και Πρόνοιας θα πρέπει να βάζουν από την τσέπη τους ένα επιπλέον 50%.
Αυτή η συμμετοχή συνιστά μια ποινή λόγω της μη εξόφλησης των καθυστερούμενων συντάξεων και εφάπαξ στο χρόνο που προέβλεπε η αρχική απόφαση, δηλαδή μέχρι τον Οκτώβριο του 2017.
Πέρα από την ποινή, όμως, διαιωνίζεται το καθεστώς των έναντι πληρωμών στις συντάξεις και της στάσης πληρωμών στα εφάπαξ. Ενώ θα έπρεπε ως το τέλος Οκτωβρίου να έχουν αποδοθεί 860 εκατ. ευρώ για οριστικές συντάξεις και άλλα 600 εκατ. ευρώ για εφάπαξ, το νέο πλάνο του υπουργείου, σύμφωνα με το προσχέδιο της απόφασης που είναι στο τραπέζι με την τρόικα, μεταθέτει πιο πίσω τις πληρωμές κατά 8 μήνες, δηλαδή ως τον Ιούνιο του 2018, και με δέσμευση ότι θα βάζουν τα Ταμεία και ένα 50% στις πληρωμές αυτές από δικά τους χρήματα!
Χωρίς τον όρο αυτό δεν είναι βέβαιο αν θα υπήρχαν χρήματα για πληρωμές από το πουγκί των δανειστών, οι οποίοι όχι μόνο πιέζουν ώστε να μη μένουν εκκρεμότητες στην καταβολή συντάξεων και αναδρομικών, αλλά πλέον ακριβώς λόγω της αδυναμίας των ασφαλιστικών ταμείων να καταβάλουν τα χρωστούμενα σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, θέτουν και θέμα κουρέματος στα ποσά που ήδη έχουν εγκρίνει
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Ε.Τ.», ένα κούρεμα είναι πιθανό όχι τόσο στην πληρωμή περίπου 150.000 συντάξεων (95.000 παλιών αιτήσεων προ νόμου Κατρούγκαλου και 60.000 νέων αιτήσεων μετά το νόμο) όσο στα 600 εκατ. ευρώ που έχουν διαθέσει οι δανειστές από τις δόσεις του Μνημονίου για τα απλήρωτα εφάπαξ από τον Μάρτιο του 2014 και μετά!
Και αυτό γιατί έχουν διαπιστώσει ότι τα Ταμεία Πρόνοιας (κυρίως του Δημοσίου) έχουν συσσωρεύσει αποθετικά αφενός λόγω των μεγάλων μειώσεων ως 40% και αφετέρου εξαιτίας του γεγονότος ότι στα Ταμεία Πρόνοιας εισπράττονται εισφορές χωρίς να πληρώνονται παροχές, καθώς έχει μειωθεί ο αριθμός των συνταξιοδοτούμενων από το Δημόσιο. Οι δανειστές βλέποντας ότι έχουν μαζευτεί αποθεματικά από εισφορές, θεωρούν ότι θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά το ποσό που είχαν εγκρίνει για να πληρωθούν τα εφάπαξ που περιμένουν πάνω από 3 χρόνια. Λένε δηλαδή ότι αφού το Ταμείο έχει λεφτά, λόγω… μειωμένων αποχωρήσεων, μπορεί να πληρώσει τις παλιές του υποχρεώσεις και δεν χρειάζεται να επιβαρύνεται ο Κρατικός Προϋπολογισμός.