Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Για πρώτη φορά καταγράφηκε τεράστια έκρηξη στον Ήλιο! (φώτο-βίντεο)

Ο Ήλιος είναι γενικά αρκετά δραστήριος, με τις εκρήξεις που γίνονται στην επιφάνειά του να στέλνουν δισεκατομμύρια τόνους πλάσματος και ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια προς τη Γη.

Μάλιστα, για να μελετηθούν οι Στεμματικές Εκπομπές Μάζας (ΣΕΜ), η NASA σε συνεργασία με την ESA, εκτόξευσε το Solar Orbiter το Φεβρουάριο του 2020.

Πριν λίγους μήνες το σκάφος πέρασε σχετικά κοντά από τον Ήλιο σε απόσταση 77 εκατομμυρίων χιλιομέτρων και κατέγραψε video όχι μίας αλλά δύο ΣΕΜ, με τρία από τα όργανά του.

Το πρώτο κατέγραψε τον ίδιο τον Ήλιο, το δεύτερο την εκροή ενέργειας μέσα από το Στέμμα του Ήλιου και το τρίτο κατέγραψε μία ροή ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων, σκόνης και κοσμικών ακτινών να διαχέονται στο διάστημα.

Μπορεί αυτό το φαινόμενο να φαίνεται εντυπωσιακό, όμως κρύβει αρκετούς κινδύνους.

Μία μικρής ισχύος ΣΕΜ μπορεί να δημιουργήσει ένα όμορφο σέλας αν έρθει σε επαφή με την ατμόσφαιρά μας, μία έντονη όμως μπορεί να θέσει εκτός λειτουργίας δορυφόρους, τηλεπικοινωνίες και ηλεκτρικά δίκτυα, ενώ θέτει σε κίνδυνο και τη ζωή αστροναυτών οι οποίοι έχουν μόλις μερικά λεπτά για να αναζητήσουν καταφύγιο μέσα στα σκάφη ή τους διαστημικούς σταθμούς.

Για την αποκάλυψη των μυστικών του Ήλιου, η ESA διαθέτει δύο ακόμα σκάφη, το δορυφόρο PROBA-2 και το Solar and Heliospheric Observatory (SOHO), τα οποία κατέγραψαν και αυτά τις δύο ΣΕΜ.

, το οποίο μπλοκάρει τη θέαση του ίδιου του Ήλιου για να φαίνονται οι ΣΕΜ πιο καθαρά.

Tags
Back to top button