Η νέα τρέλα που έχει καταλάβει τον σύγχρονο κόσμο ονομάζεται στην κατηγορία των NFTs ή Νon-Fungible Tokens τα οποία θεωρούνται ως «ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία».
Συγκεκριμένα, πρόκειται για αντικείμενα ή έργα τέχνης που μπορεί να είναι χειροπιαστά ή άυλα αλλά για κάποιο λόγο διαθέτουν κάποια αξία.
Η αγορά των NFT ακολουθεί την ξέφρενη πορεία των Bitcoin πάνω στην τεχνολογία των οποίων βασίζεται και αυτή άλλωστε. Πριν από λίγες μέρες ένα ψηφιακό κολάζ πωλήθηκε ως NFT για 69,9 εκατ. ευρώ προκαλώντας σεισμό στον κόσμο της τέχνης και όχι μόνο.
Ο Τζακ Ντόρσει, συνιδρυτής του Twitter, αποφάσισε να πωλήσει ως NFT το πρώτο tweet που ο ίδιος είχε αναρτήσει και η τιμή του άγγιξε τα 3 εκατ. δολάρια.
Τον γύρο του κάνει η είδηση ότι κάποιος αγόρασε το αποκαλούμενο ως το «πρώτο σπίτι του Άρη». Πρόκειται για μια εικονική δημιουργία που πουλήθηκε και αυτή ως NFT.
Πρόκειται για μια κατοικία τοποθετημένη στην κορυφή ενός βουνού στον Άρη από όπου ο ιδιοκτήτης θα απολαμβάνει την μοναδική θέα της απέραντης ερήμου.
Τα αντικείμενα του σπιτιού είναι κατασκευασμένα από γυαλί και υφάσματα, διαθέτει τραπεζαρία, χώρους ανάπαυσης και ύπνου καθώς και μια μεγάλη πισίνα.
Δημιουργός αυτής της αρειανής έπαυλης είναι η γεννημένη στον Καναδά Κρίστα Κιμ, μια καλλιτέχνης σύγχρονης τέχνης η οποία ίδρυσε το 2014 κίνημα Techism με στόχο την προώθηση της ιδέας της σύγκλισης τέχνης και τεχνολογίας ως ένα μέσο περαιτέρω ανάπτυξης ενός «ψηφιακού ουμανισμού».
Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι τις επόμενες εβδομάδες αν όχι μέρες θα ανακοινωθεί η πώληση κάποιου NFT που τόσο το ίδιο το αντικείμενο που θα πωληθεί όσο πολύ περισσότερο η τιμή που θα πιάσει θα συγκεντρώσουν και πάλι τα φώτα της δημοσιότητας.
Να σημειωθεί πάντως ότι υπάρχουν πολλοί αναλυτές που εκτιμούν ότι όλο αυτό είναι απλά μια φούσκα η οποία θα σκάσει με πάταγο σύντομα και μόνοι χαμένοι θα είναι εκείνοι που έσπευσαν να διαθέσουν τεράστια ποσά για να αποκτήσουν κάτι που δεν θα έχει πλέον καμία απολύτως αξία σε κανένα επίπεδο, εμπορικό ή ακόμη και καλλιτεχνικό.