Η Γερμανική βουλή ενέκρινε το νόμο που απαγορεύσει να καλύπτουν πλήρως τα πρόσωπά τους οι γυναίκες που εργάζονται στο δημόσιο τομέα, στη Δικαιοσύνη ή τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.
Τα δεξιά κόμματα πίεζαν για πλήρη απαγόρευση της μπούρκα σε δημόσιους χώρους. Πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες, περιλαμβανομένων και πολλών μουσουλμάνων από χώρες της Μέσης Ανατολής, πήγαν στη Γερμανία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο- διάστημα και το οποίο έγιναν αρκετές επιθέσεις τζιχαντιστών, περιλαμβανομένου και του μακελειού στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου τον Δεκέμβριο.
Ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ τόνισε ότι η απαγόρευση της μπούρκα δείχνει τα όρια της ανοχής των Γερμανών προς άλλες κουλτούρες.
Τα δεξιά κόμματα θέλουν η Γερμανία να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γαλλίας, όπου έχει τεθεί σε ισχύ απ’ το 2011 πλήρης απαγόρευση της μπούρκα σε δημόσιους χώρους. Τον περασμένο Δεκέμβριο η Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε για μια απαγόρευσης της πλήρους κάλυψης των προσώπων, όπου αυτό είναι νομικά εφικτό, τονίζοντας ότι δεν ταιριάζει στα ήθη της χώρας.
Τον Φεβρουάριο το κρατίδιο της Βαυαρίας ανακοίνωσε σχέδια για απαγόρευση της μπούρκα σε κρατικές θέσεις, σχολεία, πανεπιστήμια αλλά και κατά την οδήγηση.
Οι επικριτές του μέτρου λένε ότι θα έχει ελάχιστο πρακτικό αντίκτυπο σ’ ένα κρατίδιο με μικρό αριθμό μουσουλμάνων.
Η Γερμανία δεν επεδίωξε πλήρη απαγόρευση της μπούρκα καθώς κάτι τέτοιο αντιβαίνει στο σύνταγμά της. Από την άλλη αυξάνονται τα τελευταία χρόνια οι ευρωπαϊκές χώρες που απαγορεύουν την πλήρη κάλυψη του προσώπου. Γαλλία, Αυστρία και Βέλγιο απαγόρευσαν την μπούρκα σε συγκεκριμένους δημόσιους χώρους, ανάλογη νομοθεσία προωθείται στην Ολλανδία, ενώ απαγόρευση κατά τόπους ισχύει σε άλλες χώρες, όπως η Δανία, η Ρωσία, η Ισπανία κι η Ελβετία.