Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Travel

Γαρδίκι: Το ορεινό χωριό των Τρικάλων χτισμένο στην πιο απότομη πλαγιά

Το Γαρδίκι είναι ορεινό χωριό του νομού Τρικάλων. Σκαρφαλωμένο σε μια απότομη πλαγιά του ψηλότερου όρους της νότιας Πίνδου, σε υψόμετρο 1050 μέτρων, δεσπόζει με την παρουσία του σε ένα από τα ομορφότερα κομμάτια της νότιας Πίνδου, στην ξακουστή περιοχή του Ασπροποτάμου.

Το όνομά του -Γκαρντίστι στα βλάχικα- αποτελεί παραφθορά της λέξης «γκάρντου», δηλαδή οχυρό. Κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι το χωριό δεν είναι ορατό από πουθενά, καθώς περιβάλλεται από ψηλά βουνά, παρά μόνο στην τελευταία στροφή του δρόμου που οδηγεί σε αυτό μέχρι και σήμερα.

Σε απόσταση περίπου 250 μέτρων πιο ψηλά από το χωριό σώζονται ερείπια, σημάδια ότι στην περιοχή υπήρχε αρχαίος οικισμός, με τις ανασκαφές που έγιναν στο σημείο να έφεραν στο φως ακόμη και αρχαία νομίσματα με τη λέξη «Αθαμάνων».

Στα σημεία αναφοράς του χωριού η εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που χρονολογείται από το 1700, η μονή Ανταποδόσεως της Θεοτόκου του 1830, καθώς και οι Άγιος Αθανάσιος και Προφήτης Ηλίας, του 1893 και 1913 αντίστοιχα.

Βόρεια και δυτικά του χωριού και μέχρι τα όρια της η κοινότητα εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο «Natura 2000», ενώ η ευρύτερη περιοχή έχει ενταχθεί στον κατάλογο με τους βιότοπους CORINE, με ιδιαίτερη σημασία για τη διατήρηση της φύσης στην κοινότητα.

Tags
Back to top button