Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Frontex: Τεράστιος αριθμός μεταναστών πέρασε στην Ελλάδα

Ο αριθμός των παράτυπων διελεύσεων των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώθηκε το 2019 στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013. Η μείωση αυτή οφείλεται στην πτώση του αριθμού των ανθρώπων που φτάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές μέσω των οδών της κεντρικής και της δυτικής Μεσογείου. Ωστόσο, την ίδια ώρα οι αφίξεις στην ανατολική Μεσόγειο σημείωσαν αύξηση κατά 46%.


Όπως αναφέρει σε έκθεσή της η Frontex, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που συνέλεξε για το 2019, σημειώθηκε μείωση κατά 6% των παράνομων συνοριακών διελεύσεων κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, που έφτασαν τις 139.000. Ο αριθμός αυτός είναι κατά 92% χαμηλότερος σε σχέση με το 2015.

Ωστόσο, παρά τη γενική πτωτική τάση η ανατολική Μεσόγειος είδε αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος από την άνοιξη του 2019 και έπειτα. Οι διελεύσεις των μεταναστών έφθασαν στο αποκορύφωμά τους τον Σεπτέμβριο και στη συνέχεια άρχισαν να μειώνονται, σύμφωνα και με την τάση της εποχής. Σε όλο το 2019 καταγράφηκαν στη διαδρομή αυτή πάνω από 82.000 μετανάστες και αιτούντες άσυλο, περίπου 46% περισσότεροι από ό,τι την προηγούμενη χρονιά.

Όπως σημειώνει η Frontex, στο δεύτερο μισό του 2019 οι παράτυπες αφίξεις στην περιοχή ήταν οι υψηλότερες μετά την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας (τον Μάρτιο του 2016), αν και εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές που καταγράφηκαν το 2015 και στις αρχές του 2016.

14.000 μετακινήσεις στα δυτικά Βαλκάνια

Επίσης, εντοπίστηκαν περίπου 14.000 παράνομες μετακινήσεις στα σύνορα της ΕΕ στη διαδρομή των δυτικών Βαλκανίων, περισσότερο από το διπλάσιο του αριθμού του 2018. Στις διαδρομές της ανατολικής Μεσογείου και των δυτικών Βαλκανίων οι υπήκοοι του Αφγανιστάν και της Συρίας αντιπροσώπευαν πάνω από τις μισές από τις καταγεγραμμένες παράνομες αφίξεις.


Την ίδια ώρα ο αριθμός των μεταναστών που διέσχισαν την κεντρική Μεσόγειο έπεσε κατά 41%, σε περίπου 14.000. Οι κάτοικοι της Τυνησίας και του Σουδάν αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό όσων επιχείρησαν αυτή τη διαδρομή.

Στη δυτική Μεσόγειο ο αριθμός των μεταναστών μειώθηκε κατά περίπου 58% σε περίπου 24.000, με τους Μαροκινούς και τους Αλγερινούς να αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό.

Συνολικά, οι Αφγανοί ήταν το 2019 η κύρια εθνικότητα των νεοαφιχθέντων μεταναστών αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 25% των αφίξεων. Ο αριθμός των Αφγανών σχεδόν τριπλασιάστηκε από το προηγούμενο έτος. Επιπλέον, τα στοιχεία της Frontex καταδεικνύουν υψηλότερο ποσοστό γυναικών μεταξύ των νεοαφιχθέντων το 2019 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2019, περίπου το 23% των μεταναστών ήταν γυναίκες σε σύγκριση με το 19% τι 2018. Διαπιστώνεται εξάλλου ότι την ίδια περίοδο οι χώρες της ΕΕ αριθμούσαν περίπου 14.600 παιδιά κάτω των 14 ετών, σχεδόν χίλια περισσότερα από ό,τι σε όλο το 2018.

Tags
Back to top button