“Στην πολιτική καλό είναι να μην λειτουργούμε με υποθέσεις και διαδόσεις. Η επιβεβαιωμένη θεσμική πληροφόρηση είναι ότι η χώρα μας, από το τέλος του Νοεμβρίου 2016, ήταν έτοιμη να συζητήσει και να ολοκληρώσει την β’ αξιολόγηση», δήλωσε νωρίτερα στον Ρ/Σ Alpha 9.89 FM, o αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος. Και συνέχισε: «Στηριζόμενοι στα πολύ καλά δημοσιονομικά, αλλά και παραγωγικά στοιχεία που εμφανίζει πλέον η οικονομία μας, δεν συζητάμε με τους δανειστές μας μόνο για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, αλλά για μια ευρύτερη συμφωνία, που θα περιλαμβάνει και το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους και το ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό είναι το επιβεβαιωμένο σενάριο των διαπραγματεύσεων που έχουμε, σήμερα, μπροστά μας».
Ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι οι σημειούμενες καθυστερήσεις οφείλονται στο γεγονός, ότι κύκλοι εντός και εκτός της χώρας μας, έθεσαν ζητήματα πέρα και πάνω από τη συμφωνία, τα οποία δεν ήταν προϊόντα ευρωπαϊκής σύνθεσης και συνεννόησης. Εντούτοις, «η Ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη λογική της ευρωπαϊκής συναίνεσης και στηριζόμενη στα πολύ καλά δημοσιονομικά και παραγωγικά στοιχεία που εμφανίζει πλέον η οικονομία μας, διεκδικεί το καλύτερο δυνατό για τους Έλληνες πολίτες».
Συνεπώς, «από την πλευρά της κυβέρνησης δεν επιβεβαιώνεται ότι έχουν παγώσει οι συζητήσεις τους τους δανειστές», συνέχισε ο Σωκράτης Φάμελλος. Αντίθετα, «η συζήτηση περιλαμβάνει μια συνολικότερη και αποτελεσματικότερη λύση, η οποία μπορεί να επιτευχθεί. Διανύουμε μια περίοδο όπου τα Υπουργεία δουλεύουν με την ατζέντα της χώρας και όχι με έτοιμα κείμενα από το εξωτερικό, τα οποία πριμοδοτούν τους λίγους έναντι των πολλών ή τη διαπλοκή τύπου Novartis ή Siemens”.
Εάν, βέβαια, «κάποιοι θέλουν να δημιουργούν συνεχώς προσκόμματα, πέρα και πάνω από κάθε οικονομική θεωρία, είναι δικαίωμά τους. Αλλά, κρίνονται γι’ αυτό. Όπως κρίνονται και για το γεγονός ότι συχνά αναιρούν την θεσμική τους υπόσταση, αμφισβητώντας τα ίδια τους τα δεδομένα. Για παράδειγμα, κορυφαίοι εκπρόσωποι του ΔΝΤ έχουν δηλώσει το τελευταίο διάστημα, ότι τα στοιχεία της Ελληνικής οικονομίας είναι ενθαρρυντικά και θα πρέπει να επανεξετάσουν τους δείκτες τους».
Ο κ.Φάμελλος σχολίασε, επίσης, το γεγονός των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων σε χώρες της Ευρώπης, λέγοντας ότι σαφώς οι εκλογές αυτές θα επηρεάσουν το Ευρωπαϊκό πολιτικό και το οικονομικό μείγμα. Ωστόχο, η χώρα μας πορεύεται με ηρεμία, αξιοποιώντας όλες τις συμμαχίες και συνεργασίες που έχει δημιουργήσει στην Ευρώπη, προς όφελος των Ελλήνων πολιτών.
«Παραμένουμε ήρεμοι και σταθεροί, δεν έχουμε κανένα λόγο να απαισιοδοξούμε. Διεκδικούμε το καλύτερο δυνατό για τη χώρα και την κοινωνία. Αυτό είναι το κριτήριο της διαπραγμάτευσης. Επιπλέον, στοχεύουμε σε ένα νέο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η νέα εργασία, η νέα παραγωγή, το νέο προϊόν είναι, εκ μέρους μας, η βασική ατζέντα της συζήτησης με τους θεσμούς», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του.