Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

F-22 εναντίον Su-35: Για πρώτη φορά είχαμε αναμέτρηση των δύο κορυφαίων μαχητικών του πλανήτη στην Αλάσκα! «Σουρωτήρι» ο εναέριος χώρος από ρωσικά μαχητικά -Δείτε βίντεο και εικόνες

«Φωτιά» έχει πάρει ο εναέριος χώρος πάνω από την Αρκτική από τις συνεχείς πτήσεις από αμερικανικά και ρωσικά  πολεμικά  αεροσκάφη που «συναντώνται» πλέον επί καθημερινής βάσης, κινούμενα στο όριο της αντιπαράθεσης. Αυτή τη φορά είχαμε ποιοτική αναβάθμιση και την αναμέτρηση που περιμένει όλος ο πλανήτης: Για πρώτη φορά αναμετρήθηκαν F-22 Raptor και Su-35s τα οποία συνόδευαν δύο  ρωσικά βομβαρδιστικά και εισήλθαν στην Αντιαεροπορική Ζώνη της Αλάσκας 50 μίλια νοτιοδυτικά της  Chariot.

Πρώτη φορά η Ρωσία έστειλε τα υπερσύγχρονα μαχητικά της Su-35s στην Αλάσκα.

Την ίδια στιγμή F-22, F-35, F-15, C-17 λάμβανα μέρος στην άσκηση Northern Edge 2017 στην Αλάσκα, στις 01 Μαΐου 2017.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε βίντεο και εικόνες.

Το τελευταίο επεισόδιο αυτής της εβδομάδας ήρθε  μια μέρα μετά την τηλεφωνική  συνομιλία του προέδρου Τραμπ με τον Ρώσο πρόεδρο  Βλαντιμίρ Πούτιν.

 

https://youtu.be/__V9fya-NtA?t=6

«Ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη εντοπίστηκαν να πετούν κοντά στην ακτή της Αλάσκας για τέταρτη φορά σε διάστημα τεσσάρων ημερών», δήλωσε εκπρόσωπος της North American Aerospace Defense Command (NORAD) στο CNN .

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, οι πτήσεις αυτές δεν είναι απλά μια αποστολή ρουτίνας, δεδομένης  της όλης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί , αλλά αποστολές επιτήρησης και επίδειξης ισχύος  .

Τα δύο πιο πρόσφατα περιστατικά συνέβησαν την Τετάρτη και την Πέμπτη, με δύο ρωσικά αεροσκάφη περιπολίας Il-38 και δύο βομβαρδιστικά Tu-95 Bear.

Συγκεκριμένα, αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσαν στο Fox News ότι η Ρωσία είχε αποστείλει για πτήση δυο στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη  κοντά στην Αλάσκα το προηγούμενο βράδυ, τα οποία έφτασαν στα 67 χλμ. από  αμερικανικό έδαφος πετώντας  βόρεια των Αλεούτιων Νησιών.

Εκτός από τα αμερικανικά αεροσκάφη F-22 που απογειώθηκαν άμεσα και η Βασιλική Καναδική Πολεμική Αεροπορία (RCAF) απέστειλε επίσης μαχητικά  αεροσκάφη CF-18  την Πέμπτη.

Το πρώτο περιστατικό έλαβε χώρα  τη Δευτέρα το βράδυ, και οι  ΗΠΑ απάντησαν με την απογείωση δύο αεροσκαφών F-22 και ενός αεροσκάφους έγκαιρης προειδοποίησης E-3 Sentry για να αναχαιτίσουν τα ρωσικά αεροπλάνα που πετούσαν περίπου 161 χλμ. από το νησί Kodiak.

«Τα ρωσικά αεροσκάφη δεν εισήλθαν ποτέ στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ ή του Καναδά ενεργώντας «επαγγελματικά και με ασφάλεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της NORAD, κ. Jennifer Stadnyk, από τον τηλεοπτικό σταθμό CTV.

«Είναι προφανές ότι το γνωρίζουμε. Αυτό δεν είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο … αλλά παρακολουθούμε τα πάντα με μεγάλη προσοχή», ανέφερε ο γραμματέας  Τύπου του Λευκού Οίκου Sean Spicer στο CNN.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσης η συζήτηση των δύο ηγετών Ρωσίας και ΗΠΑ επικεντρώθηκε στις κρίσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Κορέα, χωρίς καμία αναφορά στις πρόσφατες ρωσικές προκλήσεις.

Οι  σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία παρόλα αυτά παραμένουν «χαμηλού επιπέδου» , ενώ  ο υπουργός εξωτερικών Rex Tillerson τις περιέγραψε ως η σχέση «χαμηλού σημείου».

Ο σύμβουλος της Εθνικής Ασφάλειας, H.R. McMaster, δεν ήταν όμως τόσο απαισιόδοξος, λέγοντας στο «Fox News Sunday» ότι «δεν νομίζω ότι έχουν γίνει καλύτερες  ή χειρότερες οι σχέσεις» .

Το ζήτημα όμως είναι ότι ο εναέριος χώρος της Αρκτικής έχει « πάρει φωτιά» από την παρουσία ρωσικών και αμερικανικών αεροσκαφών και η αιτία είναι τα τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων που υπάρχουν εκεί .

Σύμφωνα με τον Ρώσο πιλότο και εμπειρογνώμονα επί αεροπορικών θεμάτων υποπτέραρχο ε.α. Βλαντιμίρ Ποπώφ «τα ρωσικά  αεροσκάφη  δεν παραβιάζουν  τον εναέριο χώρο άλλων χωρών».

« Κινούμαστε στα διεθνή ύδατα και τα αεροσκάφη μας περιπολούν στην περιοχή αυτή. Η γειτονική χώρα μπορεί με κάποιο τρόπο να αντιδράσει σε αυτό. Η Ρωσία όμως διεξάγει τις δικές της αποστολές, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται  για παράδειγμα ο έλεγχος  δεξιοτήτων των πιλότων», δήλωσε ο ίδιος .

 Ο Alexei Leonkov, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και εμπορικός διευθυντής του περιοδικού « Εξοπλισμός της Πατρίδας» , δήλωσε: «Αυτό το είδος πτήσεων  είναι ένα θέμα ρουτίνας για τα στρατηγικά μας αεροσκάφη και τα αεροσκάφη μακράς εμβέλειας.Το ίδιο πράγμα κάνουν και οι Αμερικανοί.Για παράδειγμα, τα αεροσκάφη  τους εμφανίζονται τακτικά στις ακτές μας».

Τίποτα δεν είναι συνηθισμένο  και προφανώς οι δύο υπερδυνάμεις τώρα που λιώνουν  οι πάγοι «ακονίζουν τα μαχαίρια τους» για το υπέδαφος της περιοχής στο οποίο ερίζουν συνολικά επτά χώρες.

Ενώ η Δύση έχει κυρίως επικεντρωθεί στην Μέση Ανατολή και ειδικά στην Συρία, η Μόσχα συνεχίζει ακάθεκτη με τα σχέδιά της να στρατιωτικοποιήσει την Αρκτική.

Οι στρατηγικοί στόχοι της Ρωσίας στην Αρκτική είναι, η εξασφάλιση των δυνητικών ενεργειακών πόρων που βρίσκονται στην περιοχή, και η διατήρηση της στρατιωτικής υπεροχής πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο.

Παρά το γεγονός ότι η απειλή της ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ των αρμοδιοτήτων της Αρκτικής παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, οι ΗΠΑ θα πρέπει να εξετάσουν τις επιπτώσεις της ρωσικής στρατιωτικοποίησης της περιοχής υπό το φως της πρόσφατης προσάρτησης της Κριμαίας από την Μόσχα .

Η Αρκτική αποτελεί μία ευρύτερη περιοχή, που όλοι οι παγκόσμιοι παίκτες (ΗΠΑ, Ρωσία, Νορβηγία, Καναδάς κά) το τελευταίο διάστημα δείχνουν τα «δόντια τους».

Η πολική περιοχή αυτή διαθέτει έναν τεράστιο φυσικό πλούτο, και όλοι «γείτονες και ανταγωνιστές» στην Αρκτική, έχουν ξεκινήσει μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτικοποίηση της περιοχής.

Το ίδιο έπραξε και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, στο τέλος του 2012, όταν δήλωσε ότι «ο ρωσικός στρατός θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή, στην ανάπτυξη της υποδομής των στρατιωτικών μονάδων στην περιοχή της Αρκτικής».

https://youtu.be/ZEnFXJvmQn4

Tags
Back to top button