Έτοιμος να διαπραγματευθεί εποικοδομητικά με την Ελλάδα με σκοπό την εξεύρεση μίας λύσης στο ονοματολογικό εμφανίζεται μιλώντας στο «Βήμα» ο Νίκολα Ντιμιτρόφ.
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ), στη συνέντευξη που παραχώρησε ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα την Τετάρτη 14 Ιουνίου και της συνάντησής του με τον Νίκο Κοτζιά (η οποία θα δημοσιευθεί στο σύνολό της στην κυριακάτικη έκδοση του «Βήματος»), εκτιμά ότι η παραμονή της χώρας του εκτός ευρωατλαντικών θεσμών συνέβαλε στην κρίση δημοκρατίας που βίωσαν τα Σκόπια και την οποία σκοπεύει να υπερβεί η νέα μεταρρυθμιστική κυβέρνηση υπό τον Πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ.
«Η διαμάχη για την ονομασία κρατάει πολλά χρόνια. Αν και επί της ουσίας διμερής, οι επιπτώσεις της μη επίλυσης μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την περιφερειακή σταθερότητα» σημειώνει ο κ. Ντιμιτρόφ. Και προσθέτει: «Η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» έμεινε επί μεγάλο διάστημα στο κενό, παραμένοντας στην αίθουσα αναμονής με τις πόρτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ κλειδωμένες εξαιτίας του πολιτικού αποκλεισμού που είχε επιβληθεί, σε αντίθεση με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Αυτό, με τη σειρά του, άνοιξε τον δρόμο για μία κρίση δημοκρατίας στη χώρα».
Ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών θα έλθει στην Αθήνα μετά από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε τη Δευτέρα για συνομιλίες με κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο νέος Πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.
Ο κ. Ζάεφ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, την ύπατη εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι, τον επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, αλλά και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ. Μαζί με τους κκ. Ζάεφ και Ντιμιτρόφ ταξίδεψε και η νέα υπουργός Άμυνας Ραντμίλα Σεκερίνσκα.
Ο κ. Ντιμιτρόφ, ένας από τους καλύτερους γνώστες του ζητήματος της ονομασίας καθώς διετέλεσε στο παρελθόν διαπραγματευτής και μάλιστα στην κρίσιμη περίοδο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008, δεν παραλείπει να σημειώσει ότι «πρέπει να παραδεχθούμε ότι έχουμε και εμείς το δικό μας μερίδιο στα λάθη».
Ωστόσο, οι δύο χώρες πρέπει να κοιτάξουν μπροστά και να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη σεβόμενα τις ευαισθησίες της άλλης πλευράς.
«Για την Ελληνική Δημοκρατία, το ερώτημα είναι: τι είδους γείτονα θέλετε να έχετε; Για τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας», το ερώτημα είναι: τι είδους γείτονας θέλουμε να είμαστε;» τονίζει χαρακτηριστικά. Σημειώνει δε ότι «όσο συντομότερα προσκληθεί η χώρα μας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, τόσο καλύτερες θα είναι οι προοπτικές της Ελλάδος να έχει αυτό το κράτος ως γείτονα. Είμαι όμως αισιόδοξος ότι ίσως λάβουμε σύντομα και ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, έπειτα από τόσες θετικές συστάσεις που έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Είναι σαφές ότι στις Βρυξέλλες υπάρχει σοβαρή ικανοποίηση για τη νέα σκοπιανή κυβέρνηση. Σύμφωνα με όσα πληροφορείται «Το Βήμα» από συνομιλίες που είχε με κοινοτικούς αξιωματούχους τις προηγούμενες ημέρες, είναι σαφές ότι υπάρχει η επιθυμία να προχωρήσει η πΓΔΜ σταθερά στην ευρωατλαντική της πορεία και οι δηλώσεις Ζάεφ κατά την επίσκεψή του στην έδρα της ΕΕ εντάσσονται απόλυτα σε αυτό το σκεπτικό.
Ωστόσο, ουδείς θέλει να βιαστεί. Κοινοτικές πηγές σημείωναν ότι η κυβέρνηση Ζάεφ χρειάζεται χρόνο να σταθεροποιήσει την εξουσία της και ενδεχομένως να κάνει απολογισμό του έργου της στις τοπικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον προσεχή Οκτώβριο στην πΓΔΜ. Σε σχέση δε με την Ελλάδα και το ζήτημα της ονομασίας, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι το πρώτο βασικό μέλημα πρέπει να είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων.
Πηγή: Το ΒΗΜΑ