Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΣΥ: Τα άμεσα μέτρα για την ενίσχυση οι βασικοί στόχοι του Υπουργείου

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται οικονομικά κίνητρα για γιατρούς στις άγονες περιοχές αλλά και για όσους επιλέξουν ως ειδικότητα παθολογία ή γενική ιατρική. Παράλληλα ανακοινώθηκε και το μέτρο της αυτοτελούς φορολόγησης εφημεριών, ενώ αναφορικά με τα απογευματινά χειρουργεία, θα πραγματοποιούνται και σε ιδιωτικά νοσοκομεία με μηδενική συμμετοχή των ασφαλισμένων.

Δύο προγράμματα συνολικού ύψους 1,6 δις ευρώ τρέχουν για την κτιριακή και τεχνολογική αναβάθμιση των νοσοκομείων της χώρας. Παράλληλα το πρόγραμμα εφημεριών και η διαχείριση των τακτικών χειρουργείων είναι στους άμεσους στόχους του Υπουργείου Υγείας.

Τα 37.500 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης θα γίνουν τους επόμενους μήνες χωρίς να χαθεί η προθεσμία απορρόφησης των κονδυλίων.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης «το τεχνικό δελτίο προβλέπει ένα ποσό να πάει σε ιδιωτικές κλινικές εφόσον δεν μπορεί το σύστημα να τα καλύψει στα δημόσια και έχουμε και την πιθανή ιδέα να κάνουμε σε κάποιου είδους χειρουργεία που είναι πιο μαζικά πχ καταρράκτες κάποιου είδους voucher που θα μπορεί ο ασθενής να πάρει το voucher και να πάει να χειρουργηθεί όπου θέλει γιατί φοβόμαστε μην μπουκώσει το σύστημα από τα πολλά χειρουργεία».

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επανασχεδιάζει τον θεσμό του προσωπικού γιατρού.

«Ερχόμαστε να προσθέσουμε πάνω από 2.500 προσωπικούς γιατρούς στο σύστημα. Για πρώτη φορά ενισχύουμε και το κομμάτι που έχει να κάνει με την κάλυψη των ιατρικών αναγκών των παιδιών. Αυξάνουμε τον αριθμό των παιδιάτρων και θα καλύψουμε σε πρώτη φάση πάνω από 500.000 παιδιά δωρεάν» υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Τα μέτρα εισοδηματικής στήριξης των γιατρών

Η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών με συντελεστή 22% θα ενισχύσει τις μηνιαίες αποδοχές των γιατρών κατά 100-200 ευρώ. Μετά την ενσωμάτωση των νέων επιδομάτων για άγονες περιοχές οι αποδοχές των γιατρών αυξάνονται από 200 έως 600 ευρώ το μήνα ανάλογα με την περιοχή και την ειδικότητα.

«Σε αυτά τα 4 χρόνια της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, στα 40 χρόνια του ΕΣΥ από τη δημιουργία του, ήταν η καλύτερη έκφανση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ» ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Το επόμενο διάστημα το Υπουργείο Υγείας θα παρουσιάσει αναλυτικά και το σχέδιο στο σύστημα εφημεριών των νοσοκομείων.

Οι βασικοί στόχοι του Υπουργείου Υγείας

Ένας από τους βασικούς στόχους είναι η μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών κατά τις εφημερίες, κατά 1,5 ώρα. Σήμερα, φτάνει τις 8 ώρες μέσα στα πολύ μεγάλα νοσοκομεία κυρίως της Αττικής.

Επίσης, ζητούμενο είναι η μείωση, στους 4 μήνες, του χρόνου αναμονής των ασθενών που πρόκειται να υποβληθούν σε προγραμματισμένες επεμβάσεις.

Ακόμα δημιουργούνται 7 Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, τα οποία θα είναι συνδεδεμένα μέσω συστήματος τηλεϊατρικής με 3,5 χιλιάδες σημεία σε όλη τη χώρα. Ετσι, οι γιατροί, οι οποίοι υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές θα επικοινωνούν με έμπειρους συναδέλφους τους για την επίλυση ενός σοβαρού ιατρικού προβλήματος, προς όφελος των ασθενών.

Tags
Back to top button