Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Εσύ ήξερες ότι ο «Αμαζόνιος της Ευρώπης» διασχίζει πέντε χώρες; (βίντεο)

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η UNESCO όρισε το πρώτο καταφύγιο βιόσφαιρας που απλώνεται σε 5 χώρες, στη λεκάνη των ποταμών Μούρα-Ντράβα-Δούναβη. Η περιοχή καλύπτει έκταση 1 εκατομμυρίου εκταρίων και οι ειδικοί την αποκαλούν «Αμαζόνιο της Ευρώπης», εξαιτίας της πλούσια βιοποικιλότητας και του μοναδικού κλίματος.

Η περιοχή της βιόσφαιρας διασχίζει την Αυστρία, την Σλοβενία, την Ουγγαρία, την Κροατία και τη Σερβία. Οι 5 χώρες θα πρέπει τώρα να συνεργαστούν ώστε να διαχειριστούν την περιοχή και να δημιουργήσουν ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο Αμαζόνιος της Ευρώπης έχει τη μεγαλύτερη παραποτάμια προστατευόμενη περιοχή της γηραιάς ηπείρου. Το μήκος των ποταμών φτάνουν τα 700 χιλιόμετρα, στους ποταμούς Μούρα, Ντράβα και Δούναβη. Με σπάνια δάση και αμμώδεις όχθε, οι τρεις ποταμοί συνθέτουν ένα μοναδικό φυσικό και διαπολιτισμικό τοπίο.

Όσον αφορά τη βιοποικιλότητα, η περιοχή της βιόσφαιρας φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό Θαλασσαετών, αλλά και άλλα είδη υπό εξαφάνιση, όπως ο μαύρος πελαργός, η ενυδρίδα και ο κάστορας. Πρόκειται άλλωστε για τον τόπο ανάπαυσης περισσότερων από 250.000 αποδημητικών πουλιών.

Φυσικά, η προστασία και η βιώσιμη ανάπτυξη του Αμαζονίου της Ευρώπης δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, καθώς η περιοχή του εκτείνεται σε πέντε χώρες, με εντελώς διαφορετικές περιφερειακές προτεραιότητες. Θα απαιτήσει πολλή συνεργασία και κατανόηση ώστε όλα τα μέρη να μπορούν να θέσουν κοινούς στόχους.

Η επιβίωση περίπου ενός εκατομμυρίου ανθρώπων βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη βιόσφαιρα και στο μέλλον, πολλά θα εξαρτηθούν από το κοινό σχέδιο για την αναζωογόνηση της περιοχής. Οι πεδιάδες προστατεύουν τους γύρω οικισμούς από πλημμύρες ενώ τα παρθένα τοπία και τα ζώα, αυξάνουν τις δυνατότητες για την ανάπτυξη τουρισμού φιλικού προς το περιβάλλον.

Tags
Back to top button