Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Έρχονται πρόωρες εκλογές και Grexit… – Δυσοίωνο το μέλλον της χώρας μας

Για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες κάνου λόγο ΜΜΕ και οίκοι αξιολόγησης. Τον κίνδυνο για «καραμπόλα» εξαιτίας του αδιεξόδου για τη δεύτερη αξιολόγηση και της διαμάχης των δανειστών, επισημαίνει σε έκθεσή της η Moody’s.

Η Moody’s σημειώνει ότι οι διαμάχες μεταξύ των πιστωτών της Ελλάδας θα αναγκάσουν την ελληνική κυβέρνηση να λάβει περισσότερα μέτρα προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Μια τέτοια εξέλιξη όμως συνεπάγεται αύξηση των πιθανοτήτων για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, με δεδομένο ότι μια τέτοια κίνηση έχει αυξημένο πολιτικό κόστος και η πλειοψηφία της κυβέρνησης είναι … ισχνή.

Όπως σημειώνεται, από τις κάλπες θα μπορούσε να προκύψει μια συντηρητική κυβέρνηση που θα είναι πιο προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις αλλά και πάλι η οικονομία θα πλήττονταν από την παρατεταμένη αβεβαιότητα.

Η Moody’s αναφέρει ότι δεν αναμένει χρεοκοπία της Ελλάδας, καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι προς το συμφέρον των πιστωτών, ωστόσο είναι αυξημένος ο κίνδυνος αθέτησης των πληρωμών στις επερχόμενες λήξεις ομολόγων.

Η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει τον Ιούλιο του 2017 ομόλογα ύψους 2,3 δισ. ευρώ σε ιδιώτες και 3,9 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.

Η κυβέρνηση έχει επίσης λήξεις ομολόγων 1,6 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Αν όμως δεν έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και η Ελλάδα δεν έχει λάβει χρήματα από τον ESM, τότε τα πράγματα στενεύουν.

Ζωντανός ο κίνδυνος του Grexit

Παραμένει ζωντανός ο κίνδυνος του Grexit πέντε χρόνια μετά την εμφάνιση της προοπτικής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομικό αναλυτή του Economist.

Όπως επισημαίνει το ελληνικό χρέος βρίσκεται σε τέτοιο επίπεδο που δεν φαίνεται να επιτρέπει στην Ελλάδα να παραμείνει σε ένα βιώσιμο μονοπάτι εντός της Ευρωζώνης.

«Παρά το γεγονός πως το Brexit κυριαρχεί στα ευρωπαϊκά πρωτοσέλιδα τον τελευταίο χρόνο, το μεγαλύτερο «αδελφάκι» του, το Grexit, δεν έχει εξαφανισθεί. Πάνω από 5 χρόνια μετά την πρώτη σοβαρή αναφορά της προοπτικής της εξόδου της Ελλάδας από την Ε.Ε., το χρέος της Ελλάδας δεν βρίσκεται σε έναν δρόμο που θα της επέτρεπε να μπορεί να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα εντός της ευρωζώνης. Και τώρα που το περισσότερο από το ελληνικό χρέος πρακτικά ανήκει σε άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και θεσμούς, η χώρα κρατείται όμηρος της βούλησης των λαϊκιστικών πολιτικών κινημάτων που εμφανίζονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», σχολιάζει στο άρθρο του ο κύριος οικονομικός αναλυτής του Economist, Σάιμον Μπάπτιστ.

«Παρότι πιστεύουμε πως οι πιθανότητες υπέρ της υλοποίησης του Grexit εντός της επόμενης πενταετίας είναι περισσότερες από την αποφυγή του, υπάρχουν και μερικοί λόγοι να είμαστε λιγότερο ανήσυχοι απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Ο πρώτος είναι ότι, με δεδομένο πως δανειστές της Ελλάδας είναι κυρίως άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, μία ελληνική χρεοκοπία πλέον συνοδεύεται από ένα χαμηλότερο ρίσκο άτακτης χρεοκοπίας και επιρροής του υπόλοιπου οικονομικού συστήματος», συνεχίζει ο αρθρογράφος.

Ο δεύτερος λόγος είναι πως η προοπτική του Grexit δεν προκαλεί το ίδιο σοκ που προκαλούσε πριν από κάποια χρόνια, καθώς εταιρείες, νοικοκυριά και κυβερνήσεις έχουν ήδη προβεί σε ορισμένα βήματα ώστε να περιορίσουν την έκθεσή τους.

Ο τρίτος λόγος είναι πως μετά από έξι χρόνια σχεδόν μόνιμης ύφεσης, «όλο και περισσότεροι Έλληνες πιστεύουν ότι το οικονομικό κόστος της εκ νέου αλλαγής νομίσματος, δεν μπορεί να είναι χειρότερο από όσα περνούν ήδη», συμπληρώνει.

Tags
Back to top button