Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Έρχονται οι Ρώσοι για τους TOR-M1 και OSA/AK – Η Μόσχα αναβαθμίζει γεωπολιτικά και στρατιωτικά την Ελλάδα (video)

Tο ΥΠΕΘΑ αποφάσισε να ενισχύσει την ελληνική αεράμυνα ώστε να υπάρξει μέγιστη επιχειρησιακή διαθεσιμότητα, την στιγμή που η Τουρκία προκαλεί στο Αιγαίο και όπως όλα δείχνουν είναι έτοιμη να οξύνει την ένταση.

Με διακρατική συμφωνία με την Ρωσία, την οποία επικύρωσε προ ολίγων ημερών και το ΚΥΣΕΑ, και με συνολικό κόστος 16.600.000 οι Ρώσοι αναμένεται το επόμενο διάστημα να ξεκινήσουν στην Ελλάδα την υποστήριξη των TOR-M1 και των OSA/AK. Για το 2017 η χρηματοδότηση του υποπρογράμματος υποστήριξης των ρωσικών συστημάτων φτάνει τα 5.600.000 ευρώ και απο 5.500.000 ευρώ για το 2018 και το 2019, όπως αποκαλύπτει το armynow.net.

Tο ΓΕΣ αθόρυβα προετοίμασε και εν συνεχεία διαπραγματεύτηκε και συμφώνησε με τους Ρώσους για τα οπλικά του συστήματα.

Oι τελευταίες εξελίξεις στα εξοπλιστικά προγράμματα κάθε άλλο παρά τυχαία δεν είναι και κρύβει έντονο παρασκήνιο γεωπολιτικό.

Δείχνει πώς υπάρχει μία συμφωνία στο «τρίγωνο» ΗΠΑ-Ελλάδας-Ρωσίας που συνδέεται άμεσα με τις εξελίξεις στην Τουρκία και στην ευρύτερη περιοχή. Φαίνεται πώς έχουν αντιληφθεί και οι δύο μεγάλες δυνάμεις, ιδίως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει ήδη συνομιλήσει μία φορά τηλεφωνικά με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, πώς ο Ρ.Τ. Ερντογάν με τον μεγαλοϊδεατισμό του οδηγεί την Τουρκία σε διάλυση και πρέπει η Ελλάδα να διατηρηθεί ισχυρή και να αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

Έχουν κάθε λόγο να το υποστηρίζουν αυτό οι ΗΠΑ, καθώς τα έχουν «σπάσει» με τον Τούρκο πρόεδρο, αλλά και οι Ρώσοι που θεωρούν, παρά τη συνεργασία που έχουν με την Τουρκία πώς ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος και μη ελεγχόμενος. Φάνηκε άλλωστε αυτό στη στάση που κράτησε τα τελευταία χρόνια στη Συρία και από εκεί που εξόπλισε και υπέθαλπε τον ISIS τελικά έγινε διώκτης του για χάριν της Ρωσίας.

Ήδη, υπάρχει πανικός στην Τουρκία που μιλούν για συμφωνία του ΝΑΤΟ με την Ελλάδα έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα προκειμένου να καταρρίψει τα τουρκικά μαχητικά.

Tι ισχύει με τους S-400

Αν λοιπόν επιτυγχάνονταν μία συμφωνία για την προμήθεια S-400 εκ μέρους της Ελλάδας ταυτόχρονα έκλεινε οριστικά το θέμα αυτό για την Τουρκία, η οποία θα έμενε επί της ουσίας χωρίς προμηθευτεί αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς. Η Κίνα δεν θα μπορούσε να μπει «σφήνα» μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας και να την προμηθεύσει, κάτι που συζητήθηκε παλαιότερα αλλά δεν προχώρησε τελικά.

Το παρασκήνιο λοιπόν πίσω από την ανακοίνωση του προγράμματος αναβάθμισης των ελληνικών F-16, της συζήτησης για αγορά F-35 και υποστήριξης των S-300 είναι μεγάλο και δεν αποκλείεται να δούμε και άλλες κινήσεις είτε από ελληνικής πλευράς είτε από τις δύο μεγάλες δυνάμεις που να ενισχύουν τη χώρα μας στρατιωτικά και απέναντι στην Τουρκία στο Αιγαίο.
Ποιό είναι το σύστημα TOR M1

Δύναται να προσβάλλει αεροσκάφη και ελικόπτερα, μη επανδρωμένα Α/Φ (UAV), επίσης κατευθυνόμενα βλήματα αντιραντάρ (HARM), πυραύλους CRUISE, πυρομαχικά τελικής καθοδήγησης κλπ.

Βεληνεκές καταστροφής στόχου
Ελάχιστο 1 χλμ
Μέγιστο 12 χλμ
Ύψος εμπλοκής
Ελάχιστο 10 μ
Μέγιστο 6000 μ
Πλήρωμα 3 ή 4

Ο μέγιστος αριθμός στόχων που μπορεί ταυτόχρονα να επεξεργάζεται είναι μέχρι 48 και με παρακολούθηση των 10 πλέον επικίνδυνων

Ο χρόνος αντίδρασης από τον εντοπισμό του στόχου μέχρι την εκτόξευση βλήματος είναι 5-8 δευτ.

Βάρος οχήματος 37 τόνοι

Δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής δύο στόχων εντός παραθύρου διαστάσεων (15×15) με ταυτόχρονη καθοδήγηση δύο βλημάτων (διαφορά εκτόξευσης 4 δευτερολέπτων)

Ποιό είναι το σύστημα OSA / AK

Το Α/Α Σύστημα K/B “OSA-ΑΚ” είναι Ρώσικης κατασκευής. Το 1992 με βάση τη συνθήκη CFE συγκροτήθηκε μία (1) Μοίρα με την παραλαβή από την πρώην Ανατολική Γερμανία του Α/Α οπλικού συστήματος K/B “OSA-AK”. Χρησιμοποιείται για την προστασία ευρείας περιοχής από εχθρικά Α/Φ και Ε/Π που πετούν σε πολύ χαμηλά και χαμηλά ύψη σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Χαρακτηριστικά και Δυνατότητες
Εμβέλεια 12 χλμ
Ύψος εμπλοκής 100μ – 5 χλμ.
Ταχύτητα βλήματος 2,4 Mach
Πολεμική κεφαλή 18 kgr
Εμβέλεια ραντάρ ερεύνης 45 χλμ.
Στόχοι εμπλοκής 1
Βλήματα για βολή 6
Χρόνος αναπληρώσεως 5 δευτ.
Ρυθμός βολής 6 πύραυλοι/λ

Επαναδιαπραγμάτευση σύμβασης TOR-M1

Οι διαδικασίες για την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης αντισταθμιστικών ωφελημάτων άρχισαν σχεδόν αμέσως μετά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004. Από τα τέλη Μαρτίου, υπήρξαν διαδοχικές συναντήσεις της ΓΓΟΣΑΕ και της Γ.Δ.Α.Ε. με στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης και της κατασκευάστριας εταιρείας, στους οποίους κατέστη σαφές ότι το ζήτημα θα πρέπει να επιλυθεί άμεσα. Η ρωσική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε θετικά, συμφώνησε ότι υπάρχει εκκρεμότητα υλοποίησης του προγράμματος και έδειξε θετική διάθεση για την επίλυσή του.

Την περίοδο 20-22 Μαϊου 2004, κατά την επίσκεψη στην Αθήνα του Ρώσου υφυπουργού Άμυνας επήλθε προφορική συμφωνία, στην οποία η ρωσική πλευρά αποδέχθηκε να υλοποιήσει όχι μόνο τα απωλεσθέντα αντισταθμιστικά ωφελήματα των 73.000.000 δολαρίων, αλλά πραγματικό έργο συνολικής αξίας 106.000.000 δολαρίων. Την προφορική συμφωνία ακολούθησε η σύνταξη κοινού πρακτικού από τις δύο πλευρές, το οποίο υπογράφηκε στις 13 lουλίου 2004 και περιλάμβανε:

Καταβολή 106.000.000 δολαρίων, δηλαδή 33.000.000 δολαρίων περισσότερων από τα αρχικώς συμφωνηθέντα
Διασύνδεση των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων (S-300 ΡΜU1, ΟSΑ ΑΚΜ (SA-8B) και TOR-Μ1) μεταξύ τους
Διασύνδεση των συστημάτων αυτών με το λοιπό ελληνικό δίκτυο αεράμυνας
Ανακατασκευή εκατοντάδων αντιαεροπορικών βλημάτων των συστημάτων ΟSΑ ΑΚΜ (SA-8B)
Παραχώρηση πρόσθετης ποσότητας βλημάτων ΟSΑ ΑΚΜ (SA-8B)
Παραχώρηση 16 συστημάτων ελέγχου πυρός και αναγνώρισης φίλιου ή εχθρικού αεροσκάφους (ΙFF) για ισάριθμα συστήματα ΟSΑ ΑΚΜ (SA-8B)
Παραχώρηση 50 θερμικών διοπτρών για αντιαρματικά συστήματα Kοrnet-E
Μεταφορά τεχνολογίας εκτιμώμενης αξίας 20.000.000 δολαρίων για τη δημιουργία πλήρους υποστηρικτικής δομής των TOR-Μ1
Μεταφορά τεχνολογίας εκτιμώμενης αξίας 10.000.000 δολαρίων για τη δημιουργία υποδομής ανακατασκευής και αναβάθμισης βλημάτων ΟSΑ ΑΚΜ (SA-8B)

Tags
Back to top button