Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Έρευνα: Η μεγάλη ποσότητα αλατιού εξασθενεί το ανοσοποιητικό

Μία γερμανική επιστημονική έρευνα, προειδοποιεί, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού,κ σχετικά με τις τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στο ανοσοποιητικό σύστημα η υπερβολική κατανάλωση αλατιού.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Κρίστιαν Κουρτς του Ινστιτούτου Πειραματικής Ανοσολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βόννης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», το πολύ αλάτι εξασθενεί την άμυνα του ανοσοποιητικού και την ικανότητα του να καταπολεμά παθογόνους μικροοργανισμούς. Το αποτέλεσμα είναι, μια λοίμωξη να γίνεται πιο σοβαρή.

Σημειώνεται ότι παρόλο που η μελέτη αφορούσε βακτήρια και όχι ιούς, είναι επίκαιρη εν μέσω της πανδημίας της νόσου Covid-19, καθώς όπως έχουν τονίσει οι γιατροί, λόγω έλλειψης αντιικών φαρμάκων και εμβολίου, η ανθεκτικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος αποτελεί παράγοντα-κλειδί για την αντοχή των ανθρώπων στον ιό.

Για να καταλήξουν στα παραπάνω συμπεράσματα, οι ερευνητές έδειξαν ότι τρωκτικά που είχαν κάνει διατροφή πλούσια σε αλάτι, είχαν μικρότερη ικανότητα να καταπολεμήσουν λοιμώξεις των νεφρών από βακτήριο E.coli, καθώς και όλου του σώματος από βακτήρια Listeria.

​Στη συνέχεια, μελέτησαν 10 υγιείς ανθρώπους 20 έως 50 ετών, οι οποίοι κατανάλωναν 6 επιπλέον γραμμάρια αλάτι καθημερινά (ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο αλάτι το οποίο περιέχουν 2 γεύματα φαστ φουντ, π.χ. 2 μπέργκερ), πέρα από τη συνήθη ποσότητα αλατιού με το καθημερινό φαγητό τους.

​Μετά από μια εβδομάδα, διαπιστώθηκε ότι όπως και στα πειραματόζωα, το ανοσοποιητικό τους σύστημα είχε μικρότερη ικανότητα καταπολέμησης βακτηρίων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στους ανθρώπους να μη τρώνε περισσότερα από 5 γραμμάρια αλάτι τη μέρα (περίπου 1 κουταλάκι).

​Σε αυτή την ποσότητα όμως, περιλαμβάνεται και το αλάτι που περιέχουν τα έτοιμα τρόφιμα. Ωστόσο, επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι συχνά γίνεται υπέρβαση αυτής της ποσότητας.

Tags
Back to top button