Τα αντιβιοτικά έχουν σώσει αμέτρητες ζωές σε όλο τον κόσμο και η αποτελεσματικότητά τους σε συγκεκριμένες ασθένειες είναι αναμφισβήτητη. Ωστόσο, η υπερβολική ή ανεξέλεγκτη χρήση αντιβιοτικών στις φάρμες είναι ένα ανησυχητικό πρόβλημα που επηρεάζει αρνητικά την υγεία τόσο των ζώων όσο και των ανθρώπων, καθώς ενισχύει την αντίσταση στα αντιβιοτικά.
Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι ο υπερ-ιός Clostridioides difficile μπορεί να μεταδοθεί από τους χοίρους στους ανθρώπους. Η μελέτη, η οποία διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και του Statens Serum Institut στη Δανία, παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας & Λοιμωδών Νοσημάτων (ECCMID) στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας.
«Η ανακάλυψη πολλαπλών και κοινών γονιδίων ανθεκτικότητας υποδεικνύει ότι ο C. difficile αποτελεί δεξαμενή γονιδίων ανθεκτικότητας στα αντιμικροβιακά φάρμακα που μπορούν να μεταπηδήσουν από τα ζώα στους ανθρώπους», δήλωσε σε δελτίο Τύπου η Δρ. Semeh Bejaoui, διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και μια από τους συγγραφείς της μελέτης.
«Αυτή η ανησυχητική ανακάλυψη υποδηλώνει ότι η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά μπορεί να εξαπλωθεί ευρύτερα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως και επιβεβαιώνει τους συνδέσμους στην αλυσίδα ανθεκτικότητας που οδηγεί από τα αγροτικά ζώα στον άνθρωπο», τόνισε η ερευνήτρια.
«Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών στην ιατρική και ως φτηνά εργαλεία παραγωγής στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, υπονομεύει την ικανότητά μας να θεραπεύουμε βακτηριακές λοιμώξεις», δήλωσε η Bejaoui.
«Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η μεγάλη δεξαμενή γονιδίων που προσδίδουν ανθεκτικότητα στις αμινογλυκοσίδες, μια κατηγορία αντιβιοτικών στην οποία το C. difficile είναι εγγενώς ανθεκτικό. Ο C. difficile παίζει ρόλο στη διάδοση αυτών των γονιδίων σε άλλα ευπαθή είδη», πρόσθεσε.
Ανίχνευση της αντοχής στα αντιβιοτικά από τις “δονήσεις” των βακτηρίων
Τι προκαλεί το C. difficile και πώς μεταδίδεται
Το Clostridioides difficile είναι ένα βακτήριο που είναι ανθεκτικό σε πολλά αντιβιοτικά. Είναι γνωστό ότι αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές παγκοσμίως όσον αφορά την αντοχή στα αντιβιοτικά. Προσβάλλει το ανθρώπινο έντερο και οδηγεί στην εμφάνιση βλαβερών φλεγμονών. Μπορεί επίσης να προκαλέσει πυρετό, νεφρική ανεπάρκεια και σοβαρή διάρροια.
Αρχικά, οι επιστήμονες συνέλεξαν δείγματα του Clostridioides difficile από 14 χοιροτροφικές μονάδες στη Δανία και στη συνέχεια τα ανέλυσαν. Ανακάλυψαν ότι από τα 514 δείγματα χοίρων, τα 54 βρέθηκαν θετικά στο βακτήριο C. difficile και ότι η μετάδοση των γονιδίων μικροβιακής αντοχής από το ζώο στον άνθρωπο (ζωονόσος) είναι δυνατή.
«Η μελέτη αυτή παρέχει περισσότερα στοιχεία για την εξελικτική πίεση που συνδέεται με τη χρήση αντιμικροβιακών στην κτηνοτροφία, η οποία επιλέγει επικίνδυνα ανθεκτικά ανθρώπινα παθογόνα. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της υιοθέτησης μιας πιο ολοκληρωμένης προσέγγισης για τη διαχείριση της λοίμωξης από τον C. difficile, προκειμένου να ληφθούν υπόψη όλες οι πιθανές οδοί διάδοσης», πρόσθεσε η Bejaoui.