Το σενάριο του Grexit επανέρχεται. Το ερώτημα είναι ως απειλή, ως αναγκαίο κακό ή μέσα σε ένα πλαίσιο διάλυσης της Ευρωζώνης όπως την ξέρουμε σήμερα; Το βέβαιο από την άλλη είναι ότι σε όλες τις περιπτώσεις πρόκειται για αχαρτογράφητα νερά για τα οποία κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις.
Τα δεδομένα που υπάρχουν είναι ότι η δεύτερη αξιολόγηση δεν κλείνει και οι ημερομηνίες πάνε συνεχώς πίσω από την κυβέρνηση, αλλά χωρίς οι εκπρόσωποι των δανειστών να δείχνουν διάθεση να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Ένα άλλο στοιχείο είναι πώς από την άνοιξη ξεκινούν διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις και κανείς δεν πρόκειται να ασχοληθεί με την Ελλάδα.
Ξεκινούν με την Ολλανδία, πηγαίνουν στην κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση το Μάιο στο Γαλλία, αφού η Λεπέν διατηρεί αρκετά υψηλά ποσοστά και καταλήγουν στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο για να διαφανεί η τύχη της Άνγκελα Μέρκελ, δεδομένης και της κρίσης στις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ λόγω της πολιτικής Τράμπ.
Το τρίτο και ίσως σημαντικότερο στοιχείο είναι η στάση του ΔΝΤ, από την οποία και εξαρτάται και η στάση της Γερμανίας. Το ΔΝΤ περιμένει την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να πάρει θέση και μέχρι τότε μία μένει στο ελληνικό πρόγραμμα και μία φεύγει.
Με αυτά τα δεδομένα παρουσιάζουμε ορισμένες αναφορές στο Grexit. Χθες ο Βρετανός δημοσιογράφος Πόλ Μέισον, με αφορμή και το Brexit προχώρησε στη δυσοίωνη πρόβλεψη ότι η γερμανική ελίτ προετοιμάζεται για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον ερχόμενο Ιούλιο.
Πρόσφατα η βρετανική «Capital Economics» σημείωσε σε έρευνα της πώς η έξοδος της Ελλάδας μπορεί να συμβεί μέσα στο καλοκαίρι λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων της να καταβάλει δόσεις αποπληρωμής δανείων. Έκανε λόγο για το χαμηλότερο ΑΕΠ από το 2008, για το ποσοστό ανεργίας που παραμένει στο εξαιρετικά υψηλό 23%, για την αποταμίευση των νοικοκυριών που βρίσκεται σε βαθιά αρνητικό ποσοστό και την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 37%.
Χθες το βράδυ ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε πώς οποιαδήποτε χώρα θελήσει να φύγει από το ευρώ, θα πρέπει πρώτα να κλείσει τους λογαριασμούς της με το σύστημα πληρωμών της Ευρωζώνης. Ήταν μία σπάνια αναφορά του Μάριο Ντράγκι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Η αναφορά του περιέρχεται σε επιστολή που έστειλε σε δύο ευρωβουλευτές της Ιταλίας και η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα την Παρασκευή και συμπίπτει με το αυξανόμενο αντι-ερυωπαϊκό αίσθημα στην Ιταλία αλλά και σε πολλές ακόμη χώρες, το οποίο ενισχύθηκε μετά το δημοψήφισμα του Brexit.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και την αναφορά του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος είπε πώς μετά το Brexit της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Είναι γεγονός πώς μετά το δημοψήφισμα στην Μεγάλη Βρετανία έχει αυξηθεί το αντι-ερυωπαϊκό κλίμα.
Στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία και στην Ελλάδα υπάρχουν συντριπτικά ποσοστά πολιτών που θέλουν έξοδο από την ευρωζώνη. Στη χώρα μας μάλιστα το ποσοστό αυτών που θέλουν επιστροφή σε εθνικό νόμισμα είναι μεγαλύτερο απ’ αυτό που επιθυμούν την παραμονή στο κοινό νόμισμα.
Το θέμα όμως είναι θα βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη ή θα διαλυθεί η Ευρωζώνη; Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ανεξάρτητα αν θα επιθυμούσε την διάλυση της είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκβιάσει καταστάσεις και να δρομολογήσει την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Αυτό θα ήταν αποτέλεσμα ενός… ατυχήματος.
Κοινώς αν μετά την Βρετανία ακολουθήσει και άλλη χώρα, όπως η Γαλλία σε ένα ενδεχόμενο νίκης της Λεπέν ή η Ιταλία λόγω σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει στην οικονομία της και βρίσκεται σε πολιτική αστάθεια τότε θα μπορούσε να ακολουθήσει και η Ελλάδα για να ξηλωθεί εντελώς το πουλόβερ. Μέχρι τότε εκτιμάται πώς θα υπογράφει νέα μέτρα.