
Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις δείχνει ότι η διατροφική φρουκτόζη προάγει την ανάπτυξη όγκων σε ζωικά μοντέλα μελανώματος, καρκίνου του μαστού και καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, σύμφωνα με το wikihealth.
Πριν αναλύσουμε τα συμπεράσματα της μελέτης ας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα το συστατικό που ενοχοποιείται για αυτή την ανάπτυξη των όγκων.
Τι είναι το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης;
Το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης (High-Fructose Corn Syrup – HFCS) είναι ένα γλυκαντικό που προέρχεται από το άμυλο καλαμποκιού.
Πώς παράγεται;
Το άμυλο του καλαμποκιού διασπάται σε γλυκόζη και στη συνέχεια ένα μέρος της μετατρέπεται σε φρουκτόζη με τη βοήθεια ενζύμων.
Το αποτέλεσμα είναι ένα σιρόπι που περιέχει διαφορετικά ποσοστά φρουκτόζης – συνήθως HFCS-42 (42% φρουκτόζη) και HFCS-55 (55% φρουκτόζη), με το υπόλοιπο να είναι γλυκόζη.
Πού χρησιμοποιείται;
Η κατανάλωση φρουκτόζης έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 50 χρόνια, κυρίως λόγω της ευρείας χρήσης σιροπιού καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης ως γλυκαντικού σε ποτά και εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.
Είναι πολύ δημοφιλές στη βιομηχανία τροφίμων και χρησιμοποιείται σε:
- Αναψυκτικά
- Γλυκά και μπισκότα
- Επεξεργασμένα τρόφιμα
- Σάλτσες και dressing
Είναι επιβλαβές;
Η υπερβολική κατανάλωσή του έχει συνδεθεί με:
- Παχυσαρκία
- Αντίσταση στην ινσουλίνη & διαβήτη τύπου 2
- Αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων
Χρησιμοποιείται κυρίως επειδή είναι φθηνότερο από τη ζάχαρη και παρατείνει τη διάρκεια ζωής των προϊόντων.
Πώς το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης επηρεάζει την υγεία μας και τροφοδοτεί τα καρκινικά κύτταρα;
Η φρουκτόζη δεν τροφοδοτεί άμεσα τους όγκους, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 4 Δεκεμβρίου στο περιοδικό Nature. Αντ ‘αυτού, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον ανακάλυψαν ότι το ήπαρ μετατρέπει τη φρουκτόζη σε χρήσιμα θρεπτικά συστατικά για τα καρκινικά κύτταρα.
Μεσογειακή διατροφή ή χορτοφαγία; Ποια διατροφή είναι καλύτερη
Όταν σκεφτόμαστε τα καρκινικά κύτταρα, στην πλειονότητα των περιπτώσεων επικεντρωνόμαστε στα διατροφικά συστατικά που καταναλώνουν και τα επηρεάζουν στην ανάπτυξη άμεσα! Όμως ο ανθρώπινος οργανισμός είναι ένα πολύπλοκο σύστημα που μεταβολίζει και παράγει ταυτόχρονα. Έτσι κάτι που καταναλώνουμε εμείς τώρα μπορεί να μετατραπεί σε κάτι άλλο μέσα στον οργανισμό μας. Κάτι αντίστοιχο ανακάλυψαν και στη μελέτη αυτή.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature τον Δεκέμβριο του 2024, η διατροφική φρουκτόζη μπορεί να προάγει την ανάπτυξη όγκων σε καρκίνους όπως το μελάνωμα, ο καρκίνος του μαστού και του τραχήλου της μήτρας. Ωστόσο, η φρουκτόζη δεν τροφοδοτεί άμεσα τους όγκους. Αντίθετα, το ήπαρ μετατρέπει τη φρουκτόζη σε λιπίδια, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούνται από τα καρκινικά κύτταρα για την ανάπτυξή τους.
Ειδικότερα, χρησιμοποιώντας μεταβολομική – μια μέθοδο δημιουργίας προφίλ μικρών μορίων καθώς κινούνται μέσω κυττάρων και σε διαφορετικούς ιστούς στο σώμα – οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένας τρόπος με τον οποίο τα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης φρουκτόζης προάγουν την ανάπτυξη όγκων είναι η αύξηση της διαθεσιμότητας των κυκλοφορούντων λιπιδίων στο αίμα. Αυτά τα λιπίδια είναι δομικά στοιχεία για την κυτταρική μεμβράνη και τα καρκινικά κύτταρα τα χρειάζονται για να αναπτυχθούν.
Οι ερευνητές εξέτασαν πολλούς διαφορετικούς καρκίνους σε διάφορους ιστούς σε όλο το σώμα και όλοι ακολούθησαν τον ίδιο μηχανισμό.
Επιπροσθέτως, μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science έδειξε ότι η κατανάλωση μέτριας ποσότητας HFCS επιτάχυνε την ανάπτυξη εντερικών όγκων σε ποντίκια, ανεξάρτητα από την πρόκληση παχυσαρκίας, κάτι το οποίο υποδηλώνει ότι η ζάχαρη μπορεί να τροφοδοτεί άμεσα την ανάπτυξη του καρκίνου.
Αν και αυτές οι μελέτες διεξήχθησαν σε ζωικά μοντέλα, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η υπερβολική κατανάλωση φρουκτόζης, ιδιαίτερα μέσω επεξεργασμένων τροφίμων και ποτών που περιέχουν HFCS, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Συνεπώς, η μείωση της πρόσληψης τέτοιων προϊόντων μπορεί να είναι επωφελής για την υγεία.
Τα συμπεράσματα των μελετών αυτών μπορούν να ανοίξουν νέους δρόμους για τη φροντίδα και τη θεραπεία πολλών διαφορετικών τύπων καρκίνου.
Σαφέστατα όμως “κάλλιον του θεραπεύειν…το προλαμβάνειν”, οπότε προσέχετε τη διατροφή σας και σας συμβουλεύουμε να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων και να αποφεύγετε το συστατικό αυτό όπου είναι δυνατόν.