Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Travel

Εννιά παραλίες με ναυάγια στην Ελλάδα που μετατράπηκαν σε αξιοθέατα

Παραλία Ναυάγιο, Ναυάγιο «Παναγιώτης» – Ζάκυνθος

Σε μια από τις πιο αναγνωρίσιμες και πολύ-φωτογραφισμένες παραλίες της Ελλάδας βρίσκεται το επιβλητικό ναυάγιο του πλοίου «Παναγιώτης». Η παρουσία του έρημου πλοίου σε αυτόν τον πανέμορφο ορμίσκο δημιούργησε το εμβληματικό σκηνικό που απολαμβάνουμε στις φωτογραφίες.

Αναρωτιέσαι πως βρέθηκε εκεί, σωστά; Όλα ξεκίνησαν πριν από 37 χρόνια, το 1980. Το πλοίο με το όνομα «Παναγιώτης» έπλεε στα ανοικτά του Ιονίου Πελάγους όταν οι ελληνικές αρχές το εντόπισαν και θεωρώντας τό ύποπτο για λαθρεμπόριο τσιγάρων και ποτών ξεκίνησαν την καταδίωξή του. Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης λόγω των πολύ κακών καιρικών συνθηκών, το πλοίο αναγκάστηκε να προσαράξει πάνω στη λευκή αμμώδη παραλία του όρμου του οποίου σήμερα αποτελεί σύμβολο.

Παραλία: Τα χαρακτηριστικά τιρκουάζ νερά του Ιονίου με αμμοχάλικο και τους λευκούς βράχους δημιουργούν ένα από τα πιο μαγευτικά τοπία στον κόσμο. Μια παραλία όνειρο.

Πώς θα φτάσεις: Καθημερινά πραγματοποιούνται πολλές διαδρομές με καΐκια και ταχύπλοα. Μπορείς ακόμη να νοικιάσεις τη δική σου βάρκα έτσι ώστε να εξερευνήσεις και τις γύρω ομορφιές.

Παραλία Σελινίτσας, Ναυάγιο «Δημήτριος» – Γύθειο

Το επιβλητικό ναυάγιο «Δημήτριος» προκαλεί δέος σε όσους το αντικρίζουν· είναι πολλά χρόνια προσαραγμένο στην παραλία Σελινίτσας, πέντε χιλιόμετρα μακριά από το Γύθειο.Γνωστό και ως πλοίο φάντασμα το έχουν πλαισιώσει πολλές ιστορίες και μύθοι. Πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίστηκαν πως ήταν ένα από τα πολλά παράνομα τσιγαράδικα της εποχής. Το εντυπωσιακό ναυάγιο έχει γίνει πλέον κομμάτι της παραλίας και τουριστική ατραξιόν της περιοχής, όμως ποια είναι η αληθινή ιστορία πίσω από το μύθο, πώς κατέληξε στην παραλία της Σελινίτσας και γιατί δεν το αναζήτησε ποτέ κανείς;
Παραλία: Πανέμορφη και πεντακάθαρη παραλία βραβευμένη με γαλάζια σημαία. Είναι ευρέως γνωστή ως τόπος αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας caretta-caretta.
Πώς θα φτάσεις: Θα τη συναντήσεις σε μόλις τρία χιλιόμετρα έξω από το Γύθειο.

Ναυάγιο «Δημήτριος Π», Γραμβούσα – Κρήτη

Ένα σκουριασμένο ναυάγιο, που έχει γίνει πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο της περιοχής και αποτελεί ενδιαφέροντα ψαρότοπο για τους ψαροντουφεκάδες, αλλά και αντικείμενο φωτογράφισης γι’ αυτούς που φωτογραφίζουν μόνο ναυάγια.Στις 30 Δεκεμβρίου 1967, απέπλευσε από τη Χαλκίδα με φορτίο 440 τόνους τσιμέντα και προορισμό τη Βόρεια Αφρική.  Εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν, το πλοίο αναγκάσθηκε να αγκυροβολήσει στον Όρμο Διακόφτι των Κυθήρων. Στις 6 Ιανουαρίου 1968 απέπλευσε για τον προορισμό του, πλην όμως και πάλι συνάντησε κακοκαιρία, με αποτέλεσμα να αναγκασθεί να αλλάξει πορεία προς τις βορειοδυτικές ακτές της Κρήτης. Επειδή η κακοκαιρία συνεχιζόταν, το πλοίο αναγκάσθηκε να αγκυροβολήσει με τις δύο άγκυρές του, στη νότια πλευρά της νήσου Ήμερη Γραμβούσας και σε απόσταση 200μ. περίπου από την  ακτή.

Το μεσημέρι στις 13.15 της 8ης Ιανουαρίου 1968 και επειδή οι καιρικές συνθήκες επιδεινώθηκαν, κόπηκε η αλυσίδα της δεξιάς άγκυρας. Ο καπετάνιος του προσπάθησε να κρατήσει το πλοίο με τη βοήθεια της μηχανής, πλην όμως δεν τα κατάφερε και το σκάφος προσάραξε με την αριστερή πλευρά, με αποτέλεσμα το μηχανοστάσιο τα κατακλυσθεί από νερά. Τότε ο καπετάνιος διέταξε να εγκαταλειφθεί το πλοίο και το πλήρωμα αποβιβάστηκε ασφαλώς στην Ήμερη Γραμβούσα, όπου παρέμεινε εξαιτίας των συνεχιζόμενων δυσμενών καιρικών συνθηκών, μέχρι τις 10 Ιανουαρίου. Τελικά, το αντιτορπιλικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού μας «ΙΕΡΑΞ», παρέλαβε το πλήρωμα και το μετέφερε ασφαλώς στη Σούδα.

Το «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Π» παραμένει μέχρι και σήμερα εκεί, αποτελώντας πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του τοπίου της Γραμβούσας, μαζί με άλλα ναυάγια που βρίσκονται βυθισμένα επί αιώνες γύρω από το νησί.

Παραλία: Η παραλία με τα φανταστικά καταγάλανα νερά, έχει κατά τόπους άμμο και πλάκες. Δίπλα στην παραλία υπάρχουν μερικά δέντρα που προσφέρουν σκιά. Η θάλασσα ενδείκνυται για μάσκα. Δίπλα στην παραλία υπάρχει το μικρό ξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων και ένα καφενείο απ' όπου μπορείτε να προμηθευτείτε τα απολύτως απαραίτητα. 

Πώς θα φτάσεις: Με τα εκδρομικά καραβάκια που ξεκινούν από τα Χανιά ή την Κίσσαμο.

Ναυάγιο «Mediterranean Sky» – Ελευσίνα

Το ναυάγιο:  Το «Mediterranean Sky» ναυπηγήθηκε το 1953 και έχοντας αλλάξει τρία ονόματα παροπλίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ‘80. Ήταν μάλιστα το πρώτο πλοίο που έκανε το δρομολόγιο Πάτρα – Βενετία, ενώ τους χειμώνες ναυλωνόταν για κρουαζιέρες.Λόγω των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπισε η πλοιοκτήτρια εταιρεία, από το καλοκαίρι του 1996 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1999, ήταν παροπλισμένο στο (παλαιό σήμερα) λιμάνι της Πάτρας, στο Μόλο του Αγίου Νικολάου, ακριβώς στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα το «Ionian Queen». Μετά από προσπάθειες μηνών και κατόπιν πολλών δικαστηρίων το πλοίο απομακρύνθηκε με έξοδα του τότε Λιμενικού Ταμείου Πάτρας και ρυμουλκήθηκε μέχρι την Ελευσίνα, όπου έως το φθινόπωρο του 2003 έμεινε ντάνα, δεσμευμένο για χρέη της εταιρείας.

Ωστόσο, η χρόνια εγκατάλειψη και μια μεγάλη κακοκαιρία αποφάσισαν για το τέλος του. Το πλοίο πήρε κλίση, έσπευσαν ρυμουλκά και το «έκατσαν» στα αβαθή, ωστόσο μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, μπάταρε. Πριν από μερικά χρόνια αποφασίστηκε η απομάκρυνσή του από το σημείο όπου βρίσκεται μισοβυθισμένο.Στις αρχές του 2009, η γνωμοδοτική επιτροπή για θέματα απομάκρυνσης ναυαγίων του «Ο.Λ.Ε. Α.Ε.» είχε ξεκινήσει ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό για την ανέλκυση του συγκεκριμένου, αλλά και άλλων 17 ναυαγίων, που βρίσκονται στον κόλπο της Ελευσίνας. Η σχετική προσπάθεια φαίνεται ότι απέβη άκαρπη.
Το «Mediterranean Sky», όπως και άλλα ναυάγια, βρίσκεται ακόμα εκεί, φορτωμένο με τις αναμνήσεις χιλιάδων ανθρώπων που ταξίδεψαν μαζί του και το λάτρεψαν. Αν και μισοβυθισμένο, ούτε 100 μέτρα από την ακτή, το «Mediterranean Sky» επιμένει να μας δείχνει την αρχοντιά που είχε όταν ταξίδευε. 

Πώς θα φτάσεις: Αν θέλεις να απολαύσεις την εντυπωσιακή θέα του ναυαγίου «Mediterranean Sky» δεν έχεις παρά να φτάσεις στην Ελευσίνα και να πας  όσο πιο κοντά μπορείς από στεριά με τα πόδια, ή να πάρεις καραβάκι ή σκάφος και να το εξερευνήσεις από κοντά.

Παραλία Αγαλίπα – Σκύρος

Ανάμεσα στην παραλία του Αγίου Πέτρου και τον όρμο της Καλογριάς, βρίσκονται δυο κολπίσκοι. Οι Σκυριανοί την περιοχή αυτή την αποκαλούν Αγαλίπα. Μια παραλία για αυτούς με όρεξη για περπάτημα μέσα στο δάσος και εξερεύνηση. Θα σε αποζημιώσει με τη μοναδικότητα τηςΤο κουφάρι του πλοίου που «στολίζει» την παραλία το ξέβρασε η θάλασσα κάνοντας το τοπίο ακόμα πιο μαγευτικό.

Παραλία: Η παραλία Αγαπίνα είναι ένα κρυφό στολίδι της Σκύρου¨: όμορφη κι απόμερη, με ψιλό χαλίκι και άμμο και πεντακάθαρα νερά.

Πώς θα φτάσεις: Η «Αγαλίπα» και το ναυάγιο στα δυτικά έχουν πρόσβαση από μονοπάτι  μέσα από το δάσος. Πολύ κοντά με σκάφος αλλά πολύ δύσκολα με τα πόδια, δίπλα από την παραλία του Αγίου Πέτρου προς την νότια μεριά βρίσκεται η περιοχή Αγαλίπα με δυο παραλίες . Η πρώτη προς την πλευρά του Αγίου Πέτρου, με ψιλή ωραία άμμο και κρυστάλλινα νερά και πιο δίπλα, η δεύτερη, με βότσαλα και χοντρή άμμο όπου βρίσκεται και το ναυαγισμένο πλοίο. Αν θέλετε να πάτε με τα πόδια καλό είναι να προμηθευτείτε πλήρη ορειβατικό εξοπλισμό και καλή επιτυχία.

Όρμος Λίβερου – Ναυάγιο «Ολυμπία» – Αμοργός

Στην Κάτω μεριά της Αμοργού, στον όρμο του Λίβερου, έχει αναδειχθεί ένα μυστηριώδες αξιοθέατο. Εδώ και τρεις δεκαετίες βρίσκεται προσαραγμένο το ναυάγιο – πλοίο «Ολυμπία» με Κυπριακή σημαία, με έτος κατασκευής  το 1950.Οι ντόπιοι κάτοικοι της Κολοφάνας διηγούνται εκείνη την ημέρα γεμάτη με δυνατό βοριά με το πλοίο να ψάχνει να προσεγγίσει κάποιο σημείο με λιγότερο αέρα. H εσφαλμένη εκτίμηση, όμως, εκείνου του σημείου, στη προσπάθεια του να ρίξει άγκυρα, είχε ως συνέπεια, να προσαράξει επάνω στα βράχια. Αυτό το σκουριασμένο σκαρί πλέον του «Ολυμπία», εντυπωσίασε τον Luc Besson (δημιουργό της ταινίας Απέραντο Γαλάζιο), ώστε να το επιλέξει για σκηνικό της, διαφημίζοντας το έτσι ως αξιοθέατο της Κάτω Μεριάς. Στην πλώρη του διακρίνεται ανάγλυφο το παλιό του όνομα: “Inland”. Το κύμα και η ατμόσφαιρα στο σημείο εκείνο δημιουργεί μια παράξενη και μυστηριώδη αίσθηση ακόμη και σήμερα…

Πώς θα φτάσεις: Το ναυάγιο βρίσκεται στην τοποθεσία Κάτω Μεριά, κοντά στην παραλία της Καλοταρίτισσας. Θα φτάσεις είτε με αμάξι και έπειτα περπατώντας, είτε καραβάκι ή σκάφος και αν είσαι αρκετά τολμηρός μπορείς να το δεις από πολύ κοντά αν αποφασίσεις να κάνεις κατάδυση στα νερά του.

Ναυάγιο φορτηγού πλοίου «Μαριάννα» Νάξος

Κατασκευασμένο σε Ολλανδικά ναυπηγεία το 1961 αγοράστηκε το 1980 από Έλληνες εφοπλιστές και μετονομάστηκε σε «Μαριάννα». Ένα φορτηγό – πλοίο μήκους 91 μέτρων και πλάτους 15 μέτρων.

Στις 24 Ιουλίου 1981 το «Μαριάννα» απέπλευσε από την Ερυθρά Θάλασσα προς τον Πειραιά φορτωμένο με εμπορεύματα. Στο στενό μεταξύ Πάρου και Νάξου προσέκρουσε στον ύφαλο που ονομάζεται Αμάρας, όπου και παρέμεινε μισοβυθισμένο με την πλώρη έξω από το νερό.

Για αρκετό καιρό παρέμεινε σε αυτήν την κατάσταση, μέχρι που αποφασίστηκε η ολική του βύθιση με ελεγχόμενη έκρηξη της πλώρης για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.Το βαθύτερο σημείο βρίσκεται στα 24 μέτρα και είναι το σημείο της πρύμνης που ακουμπά στον βυθό με το εντυπωσιακό πέρασμα από το πηδάλιο του πλοίου και την απουσία της προπέλας του. Το ρηχότερο σημείο είναι ο γερανός του πλοίου που βρίσκεται περίπου μισό μέτρο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας ,από όπου και ξεκινούν οι καταδύσεις για την εξερεύνηση του ναυαγίου.

Το πλοίο αποτελεί πλέον έναν τεχνητό ύφαλο συνέχεια του φυσικού που υπάρχει εκεί και έχει καλυφτεί όλο από θαλάσσιους οργανισμούς. Κοπάδια από μαγιάτικα κάνουν συχνές επισκέψεις, ενώ δεν αποκλείεται να συναντήσετε και λούτσους  να περιφέρονται στο πλοίο. Μόνιμοι κάτοικοι του είναι οι τεράστιοι σκάροι, οι σαργοί, πληθώρα γυμνοβραγχίων με εντυπωσιακούς χρωματισμούς, ενώ εντυπωσιακές είναι οι εικόνες από το εσωτερικό του ναυαγίου με τα φωτισμένα μπλε από το εξωτερικό φυσικό φως φινιστρίνια που μπορούμε να τις απολαύσουμε απλά κοιτώντας από τις πόρτες που είναι ορθάνοιχτες.

Εκπληκτικά και τα περάσματα από τους πλαϊνούς διαδρόμους του πλοίου ,κάνοντας τον επισκέπτη να αισθάνεται σαν να ταξιδεύει με το πλοίο, αγναντεύοντας το απέραντο γαλάζιο. Όρθια και επιβλητική η γέφυρα του πλοίου, προσελκύει το μάτι του υποβρύχιου επισκέπτη και πυροδοτεί τα φλας των φωτογράφων για λήψεις με φόντο την επιφάνεια. Εντυπωσιακές είναι και οι δυο κολώνες από τον γερανό του πλοίου που στέκονται όρθιες σαν γίγαντες που προστατεύουν το κουφάρι του πλοίου.

Πώς θα φτάσεις: Το ναυάγιο «Μαριάννα» έλκει τους οπαδούς του καταδυτικού τουρισμού. Θα το βρεις πολύ κοντά στο κέντρο της Χώρας. Για να το εξερευνήσεις δεν έχεις παρά να πας σε μια σχολή καταδύσεων και να οργανώσεις την εξερεύνησή σου.

Ναυάγιο «Nordland» – Κύθηρα

Εντυπωσιακό αξιοθέατο στο παραθαλάσσιο χωριό Διακόφτι  είναι το ναυάγιο του ρωσικού φορτηγού πλοίου Nordland στην βραχονησίδα ΠρασονήσιTo ναυάγιο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και για καταδύσεις, λόγω της εντυπωσιακής θαλάσσιας ζωής που έχει αναπτυχθεί γύρω του. Το ναυάγιο έχει μήκος 128 μέτρων και βρίσκεται από το καλοκαίρι του 2000, ημιβυθισμένο στην βραχονησίδα Πρασονήσι στο Διακόφτι Κυθήρων.

Παραλία: Η αμμώδης παραλία στο Διακόφτι με τα ρηχά γαλαζοπράσινα νερά θεωρείται ως μια από τις ωραιότερες των Κυθήρων

Πώς θα φτάσεις: Θα το βρεις κοντά στο Διακόφτι, μια από τις ωραιότερες τοποθεσίες των Κυθήρων, στα ανατολικά του νησιού. Το ναυάγιο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για τον εντυπωσιακό βυθό του.

Παραλία Βόρη, Ναυάγιο «Semiramis» – Άνδρος

Το ναυάγιο: Το ναυάγιο του SEMIRAMIS βρίσκεται στην παραλία Βόρη, στην ανατολική πλευρά της Άνδρου. Κατέληξε εκεί κάτω από άγνωστες συνθήκες (πιθανώς θαλασσοταραχή) τον Σεπτέμβριο του 1996 και ενώ ερυμουλκείτο στο Aliaga για διάλυση. Είκοσι χρόνια τώρα και, στέκεται ακόμα όρθιο αλλά με ορατά τα σημάδια που του έχουν αφήσει ο χρόνος και η προσάραξη, και με εμφανέστατη την απουσία όλης της χαρακτηριστικής πρύμης των SD-14s.Το SEMIRAMIS (ΙΜΟ 7357866) ήταν ένα φορτηγό πλοίο της κατηγορίας SD-14’s το οποίο είχε ναυπηγηθεί στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας το 1975.

Παραλία: Απομακρυσμένη παραλία με αμμουδιά και γαλαζοπράσινα, διάφανα νερά σε μια ήσυχη τοποθεσία με πλούσια βλάστηση.

Πώς θα φτάσεις: Με αμάξι μέχρι την παραλία Βόρη. Το ναυάγιο είναι «κρυμμένο» πίσω από τα βράχια. Ετοιμάσου για περιπέτεια!

Tags
Back to top button