Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Ένας "εχθρός" της Χαμάς θα «σώσει» τη Γάζα; – Ποιος είναι ο Παλαιστίνιος εξόριστος Μοχάμεντ Νταλάν που αναδεικνύεται ως μεταπολεμικός ισχυρός άνδρας

Το ζήτημα του ποιος θα κυβερνήσει τη Γάζα έχει ταλαιπωρήσει τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου του Ισραήλ για την καταστροφή της Χαμάς. Ορισμένοι Αμερικανοί, Ισραηλινοί και Άραβες αξιωματούχοι πιέζουν να εξουσιοδοτήσουν έναν πρώην αρχηγό ασφαλείας της Παλαιστίνης, ο οποίος κάποτε προσπάθησε να συντρίψει την μαχητική ομάδα, αργότερα εξορίστηκε από τη Δυτική Όχθη και τώρα ζει πολυτελώς στο Άμπου Ντάμπι.

Πρόσωπο – κλειδί αναδεικνύεται ο Μοχάμεντ Νταλάν στη Γάζα, καθώς τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ φαίνεται πως θέλουν τον 63χρονο να αναλαμβάνει τα ηνία της εξουσίας στη Γάζα μετά το πέρας του πολέμου

Ορισμένοι διαπραγματευτές έλκονται όλο και περισσότερο από τον Μοχάμεντ Νταλάν ως μια προσωρινή λύση σε ένα δίλημμα που αντιμετωπίζει η μεταπολεμική Γάζα: Το να βάλεις κάποιον υπεύθυνο για την ασφάλεια στη λωρίδα που το Ισραήλ, η Χαμάς και ξένες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και τα κράτη του Αραβικού Κόλπου βρίσκουν όλοι ευχάριστο. Οι συζητήσεις επιταχύνονται καθώς οι μεσολαβητές για την κατάπαυση του πυρός προσπαθούν να αναβιώσουν τις συνομιλίες που έχουν σταματήσει. 

Πώς το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Mirsad-1 της Χεζμπολάχ διαπέρασε την πανίσχυρη Ισραηλινή αεράμυνα (Βίντεο)

Αυτό αποκαλύπτει δημοσίευμα του ισραηλινού i24News και αναφέρει πως η τοποθέτηση του πρώην ανώτερου αξιωματούχου της Φατάχ, σε θέση ισχύς στη Γάζα ενέχει ρίσκα και ανησυχίες για το Ισραήλ. 

Είναι δεδομένο πως ο Σινουάρ δεν είναι η λύση και ο άνθρωπος που οι ΗΠΑ θα προέτασσαν και είναι δεδομένο πως θα έμπαιναν σε καμία τέτοια συζήτηση για την περιοχή με αυτό ή κάποιο μέλος της Χαμάς στο τραπέζι. Τον ρόλο τους «κομιστή» του αμερικανικού μηνυματος φαίνεται πως έπαιξαν όχι μία αλλά δύο χώρες. Η Αίγυπτος ως οικοδέσποινα όχι μόνο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας αλλά και των περισσότερων συζητήσεων για κατάπαυση του πυρός τοποθετήθηκε πίσω από κλειστές πόρτες στους εκπροσώπους των Φατάχ και Χαμάς και τόνισε πως αυτό που δεν επιδέχεται αναβολής σήμερα είναι το να επανέλθει η ασφάλεια για τους αμάχους εντός του θύλακα.

Ο Νταλάν, σύμβουλος του προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εθνών για 12 χρόνια, τοποθετήθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου ως επόπτης της βοήθειας των Εμιράτων προς τη Γάζα. Αν και έχει δηλώσει δημοσίως ότι αρνείται «να αποδεχθεί ή να ασκήσει οποιοδήποτε ρόλο, κυβερνητικό ή εκτελεστικό, στη Γάζα», οι ισραηλινές Αρχές θεωρούν πως αν του δινόταν τελικά η ευκαιρία θα αναλάμβανε τα ηνία της Γάζας.

Οι Αρχές του Ισραήλ θεωρούν ότι ο Νταλάν είναι «ένα φιλόδοξο άτομο που μπορεί να μην επιστρέψει ποτέ στη Γάζα, αλλά που θα αδράξει την ευκαιρία να είναι ο ηγέτης του παλαιστινιακού λαού εάν του προσφερθεί».

Για το Ισραήλ η τοποθέτηση Νταλάν στα ηνία της Γάζας ενδέχεται να είναι τροχοπέδη για την επίτευξη πολεμικών στόχων του Τελ Αβίβ. Ωστόσο, κανείς δε ξέρει αν ο Νταλάν θα μπορέσει να επικρατήσει στη Χαμάς, έτσι δεν αποκλείεται να καταλήξει σε συμφωνία ή κάποιας μορφής συμμαχία με τη Χαμάς.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, σύμφωνα με αναλύσεις του i24News, θα ήταν η Χαμάς να χρησιμοποιήσει τον Νταλάν ως μέσο για να διατηρήσει την εξουσία της στη Γάζα και παράλληλα να επωφεληθεί από ένα πιο αποδεκτό – προς τη δυτική κοινωνία – πρόσωπο.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα πραγματοποιήθηκε μια σύνοδος κορυφής στο Κάιρο ανάμεσα σε Χαμάς και Φατάχ. Οι αντιπροσωπείες συμφώνησαν στην ανάγκη συγκρότησης πολιτικής επιτροπής για την ανοικοδόμηση της Γάζας και συζήτησαν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται από κοινό το πέρασμα της Ράφα για την ανθρωπιστική βοήθεια.

Ωστόσο, οι διαφωνίες και οι έριδες ανάμεσα σε Φατάχ και Χαμάς παραμένουν.

Ποιος είναι

Ο 62χρονος Μοχάμεντ Νταλάν είναι πρώην αρχηγός ασφαλείας της Φατάχ, στο γραφείο του στο Άμπου Ντάμπι το 2016. Γγνωστός ως Αμπού Φαντί, είναι πρώην πράκτορας ασφαλείας που ήταν για δεκαετίες ο κορυφαίος και πιο επίφοβος εκτελεστής της Φατάχ.

Τρέχουσα κατάσταση: Πολιτικός στην εξορία.

Γεννημένος σε έναν καταυλισμό προσφύγων στη νότια Γάζα, εντάχθηκε στη Φατάχ τη δεκαετία του 1980 και ηγήθηκε του κλάδου της Γάζας του Κινήματος Νεολαίας Φατάχ.

Συνελήφθη 11 φορές από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 και απελάθηκε στην Ιορδανία το 1987.

Στη συνέχεια, προσχώρησε στον Γιασέρ Αραφάτ και στην εξόριστη ηγεσία της PLO στην Τύνιδα, όπου άρχισε να χτίζει το ευρύ διεθνές δίκτυο που διατηρεί σήμερα.

Αφού επέστρεψε στην Παλαιστίνη το 1994, ανέλαβε έναν ρόλο ασφαλείας υπεύθυνος για την καταστολή των αντιπάλων της PLO στη Γάζα. Οι δυνάμεις ασφαλείας υπό τη διοίκηση του συγκρούστηκαν επανειλημμένα με μέλη της Χαμάς και άλλους στη Γάζα.

Έχοντας δημιουργήσει μια βάση ισχύος με τις δυνάμεις ασφαλείας του και τις διεθνείς διασυνδέσεις του, ο Νταλάν έκανε μια αποτυχημένη προσπάθεια να ανατρέψει τον κ. Αραφάτ στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια της Φατάχ στη Γάζα κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων Χαμάς-Φατάχ στη Γάζα το 2006-2007, τις οποίες κέρδισε η Χαμάς. Έπεσε σε διαμάχη με τον κ. Αμπάς μετά την ήττα, αφού τον κατηγόρησε για διαφθορά.

Το 2011 εκδιώχθηκε από τη Fatah και μετακόμισε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το 2014 δικάστηκε ερήμην με την κατηγορία της διαφθοράς.

Συνέχισε να καλλιεργεί ένα ισχυρό διεθνές δίκτυο εκτός Παλαιστίνης και πιστεύεται ότι είναι κοντά στον Αιγύπτιο πρόεδρο Abdel Fattah El Sisi και άλλους περιφερειακούς παράγοντες.

Ο Νταλάν διατηρεί μια πολιτική βάση στο Khan Younis, την πατρίδα του στη Γάζα. Σύμφωνα με μια ερευνητική εργασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, έχει υποστηρίξει τη συμφιλίωση των διαφορών μεταξύ της Φατάχ και της Χαμάς. Ο ίδιος έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν φιλοδοξεί σε καμία μελλοντική πολιτική θέση.

Tags
Back to top button