Οι επενδυτές ομολόγων απαιτούν υψηλότερη απόδοση για να κατέχουν γαλλικά ομόλογα από το ισπανικό χρέος για πρώτη φορά από το 2007, καθώς πλέον αμφισβητούν ανοιχτά την ικανότητα της κυβέρνησης να καλύψει το έλλειμμα στα δημόσια οικονομικά.
Η απόδοση των 10ετών γαλλικών ομολόγων βρίσκεται σήμερα στο 2,97%, ελαφρώς πάνω από τα αντίστοιχα στην Ισπανία.
Η απόδοση είναι ήδη υψηλότερη από αυτήν της Πορτογαλίας και πλησιάζει πλέον τις αποδόσεις της Ιταλίας και της Ελλάδας, καθώς η διάθεση για ένα από τα ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία της Ευρώπης μειώνεται εν μέσω μηνών πολιτικής αναταραχής.
Δεν θα μείνει τίποτα! Μετά τη Volkswagen... "χαροπαλεύει" και η Fiat-Καταρρέει η ευρωπαϊκή βιομηχανία
Πιέσεις στην κυβέρνηση
Η κυβέρνηση της Γαλλίας δέχεται πιέσεις να συντάξει έναν προϋπολογισμό με στόχο την αντιμετώπιση του μεγάλου ελλείμματος, ο οποίος πρέπει να παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο τις επόμενες εβδομάδες.
Όμως το αδιέξοδο που ακολούθησε τις πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο έχει δυσκολέψει την επίτευξη συναίνεσης.
Ορισμένοι επενδυτές παραμένουν ακόμη και δύσπιστοι για την ικανότητα μιας νέας κυβέρνησης να επιβιώσει τους επόμενους μήνες, όπως αναφέρει το
«Ως επενδυτής, δεν είμαι σίγουρος τι πρόκειται να συμβεί με την τρέχουσα κυβέρνηση ή μετά», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της Zurich, Guy Miller.
Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόσθετη απαίτηση των επενδυτών για τη διατήρηση του χρέους της Γαλλίας σε ασφαλέστερα γερμανικά χαρτονομίσματα διευρύνθηκε σε περίπου 82 μονάδες βάσης από λιγότερο από 50 μονάδες βάσης τον Ιούνιο, όταν ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές.
«Οποιαδήποτε εξέλιξη, για παράδειγμα σχετικά με την κατάργηση της μεταρρύθμισης του προϋπολογισμού ή του συνταξιοδοτικού, θα μπορούσε να δώσει ώθηση σε αυτή την τάση», εκτιμούν οι αναλυτές, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η υπόθεση να υπάρξει μια long θέση στην Ισπανία έναντι της Γαλλίας θα υπονομευθεί μόνο εάν «η εσωτερική εικόνα της Ισπανίας επιδεινωθεί σημαντικά».
Η Γαλλία έχει αποτύχει να τηρήσει από τα μακροπρόθεσμα σχέδιά της για μείωση του ελλείμματος, το οποίο διογκώθηκε στο 5,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2023.
Αυτό απέχει πολύ από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να το φέρει στο 3% έως το 2027.
Πνέει τα λοίσθια η γερμανική οικονομία! Η Volkswagen σε κατάρρευση -Από απόγνωση ο Σολτς αναθεωρεί τις σχέσεις με Ρωσία
Η γαλλική κυβέρνηση υπόσχεται σκληρά μέτρα για το έλλειμμα
Ο Πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ μελετά στοχευμένες εισφορές σε πλούσιες και μεγάλες εταιρείες, αλλά η αύξηση των φόρων είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα, καθώς θεωρείται ότι αλλοιώνει τις φιλοεπιχειρηματικές πολιτικές του Μακρόν.
Ο Μπαρνιέ θα δώσει περισσότερη σαφήνεια στα σχέδιά του όταν παρουσιάσει την πολιτική ατζέντα του στο κοινοβούλιο την 1η Οκτωβρίου, που θα είναι η πρώτη ευκαιρία για ένα κόμμα να ζητήσει ψήφο δυσπιστίας.
Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές έχουν συσσωρευτεί σε ισπανικά ομόλογα δεδομένης της βελτίωσης των οικονομικών προοπτικών και της μείωσης του αυξημένου χρέους της χώρας.
Στην αρχή του έτους, τα ισπανικά 10ετή ομόλογα εξακολουθούσαν να πληρώνουν πάνω από 40 μονάδες βάσης έναντι των γαλλικών ομολόγων.
Οι στρατηγικοί αναλυτές των επιτοκίων της Barclays λένε ότι η Ισπανία είναι πιθανό να συνεχίσει να έχει καλύτερη απόδοση από τη Γαλλία, παρά την πρόσφατη απότομη συμπίεση του spread.
Οι αριθμοί ρεκόρ τουριστών, οι ισχυρές εξαγωγές και ο ταχέως αναπτυσσόμενος πληθυσμός σημαίνουν ότι η Ισπανία έχει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη παρά την κατακερματισμένη κυβέρνηση της χώρας.
«Αυτή τη στιγμή, ο θετικός άνεμος είναι ακόμα με την Ισπανία, δυνητικά μια αναβάθμιση όσον αφορά τη δυναμική του χρέους στην Ισπανία, την αντίληψη των επενδυτών για τη δυναμική ανάπτυξης, ακόμη και την πολιτική δυναμική», δήλωσε ο Miller της Zurich.
«Όλα αυτά τα πράγματα μαζί σημαίνουν ότι η Ισπανία εξακολουθεί να βρίσκεται σε ανοδική θέση».