Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Ένα μουσείο στον βυθό της θάλασσας (φωτό)

Σχεδόν τρία χρόνια δημιουργίας, το Museo Atlantico, στη νότια ακτή της Λανζαρότε, στη Μπαχία ντε Λας Κολοράντας, άνοιξε επίσημα στις 10 Ιανουαρίου

Το Museo Atlantico εγκαινιάστηκε στις 10 Ιανουαρίου, καθώς ο καλλιτέχνης Τζέισον ΝτεΚλερ Τέιλορ ολοκλήρωσε το μνημειώδες υποβρύχιο γλυπτικό του έργο, το οποίο αποτελείται από 300 ανθρώπινες φιγούρες κανονικών διαστάσεων. Δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες από το νέο πρότζεκτ.

Το πρότζεκτ αποτελείται από 12 εγκαταστάσεις και περισσότερες από 300 φιγούρες, σε βάθος από 12 έως 14 μέτρα. Το παραπάνω έργο, το οποίο λέγεται Portal, σχηματίζει μέρος ενός υποβρύχιου βοτανικού κήπου. Ο καθρέφτης αντικατοπτρίζει την κινούμενη επιφάνεια του ωκεανού και ανυψώνεται σε μια σειρά υποστηρίξεων που περιέχουν μικρούς θαλάμους και «ζωντανούς σταθμούς» σχεδιασμένους έτσι ώστε να ελκύουν χταπόδια, αχινούς και γόνους.

Η συλλογή των γλυπτών έχει στόχο να αυξήσει την επίγνωση σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική αλλαγή, με κάθε κομμάτι να δημιουργεί έναν τεχνητό ύφαλο που θα υποστηρίξει την υποβρύχια ζωή και που θα μπορεί να φιλοξενήσει αυτοδύτες.

Οι φιγούρες των νέων εγκαταστάσεων δίνουν την εντύπωση ότι περπατούν προς μία έξοδο σε έναν τοίχο μήκους 30 μέτρων. Το έργο, το οποίο λέγεται «Διαβαίνοντας το Ρουβίκωνα», «έχει ως στόχο να αποτελέσει ένα μνημείο στον παραλογισμό, ένα μη λειτουργικό φράγμα στη μέση ενός απέραντου υγρού τρισδιάστατου χώρου, ο οποίος μπορεί να γίνει προσβάσιμος από κάθε κατεύθυνση», λέει ο Τζέισον ΝτεΚλερ Τέιλορ. Το έργο «στοχεύει να σημειώσει το 2017 ως μία κεντρική στιγμή, μια γραμμή στην άμμο και να υπενθυμίσει ότι οι ωκεανοί μας και το κλίμα αλλάζουν και εμείς χρειαζόμαστε να πάρουμε επείγοντα μέτρα πριν να είναι αργά», συνεχίζει. 

Ειδικά καυστικός για το σημερινό πολιτικό κλίμα, ο καλλιτέχνης λέει ότι ο τοίχος  τονίζει ότι «οι αντιλήψεις περί ιδιοκτησίας είναι άσχετες στον φυσικό κόσμο. Σε καιρούς ανόδου του εθνικισμού και του προστατευτισμού, ο τοίχος έχει στόχο να μας υπενθυμίσει ότι δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε τους ωκεανούς, τον αέρα, το κλίμα ή την άγρια ζωή όπως κάνουμε στη γη. Ξεχνάμε ότι όλοι είμαστε ένα αναπόσπαστο μέρος ενός ζωντανού συστήματος».

Ένας ντόπιος ψαράς ήταν το μοντέλο για να δημιουργηθεί η φιγούρα σε αυτό το έργο, η «Αθάνατη Πυρά», που αντικατοπτρίζει μια ταφική πυρά. 

Ντόπιοι κάτοικοι και επισκέπτες ασχολήθηκαν επίσης με τη δημιουργία ως μοντέλα εκμαγείων.

Η «Απορρύθμιση» είναι ένα έργο που δείχνει έναν παιδότοπο στον οποίο βρίσκονται άνδρες με κοστούμια. H τραμπάλα παραπέμπει σε αντλία πετρελαίου, μια ερμηνεία για την αλαζονεία του συνεταιρικού κόσμου σε σχέση με τον φυσικό κόσμο. Μία αιώρα και ένα παιχνίδι-δελφίνι είναι μέρος του έργου.

Ένα γλυπτό βυθίζεται στο νερό. Το Museo Atlantico είναι το πιο σύγχρονο έργο του ΝτεΚλερ Τέιλορ. Το Museo Subacuático de Arte, στο Κανκούν του Μεξικού, αποτελείται από περισσότερα από 500 γλυπτά ανθρωπίνων διαστάσεων. Άλλα έργα βρίσκονται στις Μπαχάμες και στη Γρενάδα στην Καραϊβική, στον Τάμεση στο Βοξχολ στο Λονδίνο και στο ποτάμι Στουρ στο Καντέρμπουρι, στο Κεντ.

Λειτουργώντας ως ένας μεγάλος τεχνητός ύφαλος, στα πρώτα έργα που εγκαταστάθηκαν τον Φεβρουάριο του 2016 έχει σημειωθεί αύξηση πάνω από 200% στη θαλάσσια βιομάζα και τώρα τα επισκέπτονται σπάνιοι καρχαρίες, μπαρακούντα, σαρδέλες, χταπόδια, σφουγγάρια και άλλα. Υπάρχει η ελπίδα ότι το πρότζεκτ θα δώσει ώθηση στην τοπική οικονομία, δημιουργώντας έσοδα σε επιχειρήσεις καταδύσεων και σκαφών.

Ο «Ανθρώπινος Γύρος» είναι η τελευταία εγκατάσταση στην επίσκεψη, ένας μεγάλος κύκλος περισσότερων από 200 έργων κανονικών διαστάσεων, που αποτελείται από ποικίλα μοντέλα όλων των ηλικιών.

Tags
Back to top button