Τα χαμόγελα στο Βερολίνο και στους λοιπούς εκπροσώπους της Νέας Τάξης Πραγμάτων κράτησαν για λίγο, αφού η Τερέζα Μέι σχηματίζει κυβέρνηση με την υποστήριξη αλλά όχι τη συμμετοχή του ιρλανδικού κόμματος DUP. Αν και μεγάλη χαμένη από την εκλογική αναμέτρηση που η ίδια προκάλεσε, τελικώς φαίνεται πώς οι διαδικασίες για το Brexit θα συνεχιστούν όπως προβλέπονταν, παρ’ ότι κάποιοι θα ήθελαν να το… ξανασκεφτούν οι Βρετανοί.
Από τις πρώτες πρωινές ώρες που ανακοινώθηκαν τα exit polls και αργότερα τα πρώτα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών και διαφάνηκε πώς το κόμμα των Συντηρητικών της Τερέζα Μέι δεν λαμβάνει την πολυπόθητη αυτοδυναμία, πολλοί οίκοι αξιολόγησης έσπευσαν να θέσουν θέμα Brexit. Θεώρησαν πώς τίθενται εν αμφιβόλω η όλη διαδικασία, καθώς το ποσοστό των Βρετανών που ψήφισαν υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εκφράστηκε στις κάλπες.
Θεώρησαν πώς η Τερέζα Μέι που τέθηκε επικεφαλής της διαδικασίας να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός Ε.Ε. δεν έχει πλέον αυτή την εξουσιοδότηση με το 42,4% και τις 318 έδρες που έλαβε. Προφανώς οι Οίκοι Αξιολόγησης, η Γερμανία και άλλοι παράγοντες των Βρυξελλών, όπως ο Ντόναλντ Τούσκ, θέλησαν να σπεκουλάρουν πάνω στο αποτέλεσμα των εκλογών για να δείξουν πώς η απόφαση του δημοψηφίσματος ήταν… πλασματική και λανθασμένη απέναντι στην γερμανοκρατούμενη Ευρώπη.
Τα σχέδια τους φαίνεται ωστόσο πώς χαλάνε οι εξελίξεις. Η Τερέζα Μέι εξασφάλισε την υποστήριξη του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βορείου Ιρλανδίας (DUP) που έλαβε 10 έδρες και την απαραίτητη πλειοψηφία για να νομοθετεί, αν και όπως μεταδίδει το Sky News, οι Ιρλανδοί υποστηρίζουν πως «δεν υπάρχει ανάγκη επίσημου συνασπισμού». Πριν από λίγη ώρα πήρε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Βασίλισσα Ελισάβετ.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι εντός της ημέρας θα ανακοινωθούν τα ονόματα των στελεχών που θα αναλάβουν τα κρίσιμα υπουργεία. Μεγάλη ηττημένη των εκλογών είναι ωστόσο η Τερέζα Μέι, η οποία όταν προκήρυξε πρόωρες εκλογές νόμιζε ότι θα έκανε περίπατο και τελικά η κάλπη δεν της έδωσε ούτε αυτοδυναμία, ενώ κατέγραψε σημαντικές απώλειες.
Έτσι η Βρετανία οδηγήθηκε σε «μετέωρη βουλή», (hung parliament), όπως είναι ο όρος των Βρετανών, δηλαδή σε μια βουλή που κανένα κόμμα δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία ή την αυτοδυναμία και άρα απαιτούνται συνεργασίες. Παρά τις πληροφορίες για πολυήμερες διαπραγματεύσεις, τελικώς η συμφωνία με το DUP ήρθε πολύ πιο γρήγορα και έλυσε τα χέρια της κυρίας Μέι.
Η Τερέζα Μέι ενώ αρχικά εμφανιζόταν ως το μεγάλο φαβορί, κερδίζει τελικά λιγότερες έδρες στο κοινοβούλιο (318 με καταμετρημένες 649 έδρες από τις 650), και μάλιστα όταν εκείνη είχε ζητήσει από τους ψηφοφόρους να της δώσουν ενισχυμένη πλειοψηφία για να διαπραγματευτεί το Brexit. Διέπραξε το ίδιο λάθος με τον προκάτοχό της Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την Ε.Ε. προκειμένου να κάνει τους ευρωσκεπτικιστές στο εσωτερικό του κόμματος να σιγήσουν.
Από την άλλη, ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν διασώθηκε. Αν και έχουν σημειωθεί αρκετές απόπειρες για την ανατροπή του από βουλευτές του κόμματός του, η πιο κεντρώα πτέρυγα του οποίου δεν υποστηρίζει τις ριζοσπαστικές απόψεις του, ο Κόρμπιν μπορεί να χαρεί για τη νίκη. Ενίσχυσε το ποσοστό των Εργατικών κατά περίπου 31 έδρες, την ώρα που πολλοί ανέμεναν μια μεγάλη ήττα (έλαβε ποσοστό 40,1% και 261 έδρες).
Έδωσε έτσι και την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να πανηγυρίσει για την μεγάλη αυτή επιτυχία και να αρχίσει να πετάει τις κορώνες πώς οι Βρετανοί καταδίκασαν την πολιτική της λιτότητας και οι νεοφιλελεύθερες απόψεις δεν απηχούν τις θέσεις των λαών.
Ακόμη μία έκπληξη των βρετανικών εκλογών ήταν και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) που έχασε 20 από τις 54 έδρες που κατείχε στο βρετανικό κοινοβούλιο. Δύο υψηλόβαθμα στελέχη του, ο πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ και ο δεύτερος στην ιεραρχία του κόμματος Άνγκους Ρόμπερτσον έχουν χάσει την έδρα τους.