Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Εκβιασμός φιλότουρκων κύκλων εντός ΗΠΑ: "Στα σκαριά συμφωνία "πακέτο" Ρωσίας-Τουρκίας - Τί περιλαμβάνει"

Για αμυντική συμφωνία “πακέτο” Τουρκίας-Ρωσίας μιλά το think tank Carnegie Europe παραθέτοντας συγκεκριμένες πληροφορίες.

Γνωστοί φιλοτουρκικοί κύκλοι εντός ΗΠΑ προσπαθούν σε μια ύστατη προσπάθεια να εκβιάσουν παίζοντας το ρωσικό “χαρτί”.  Στέλνουν το εξής μήνυμα:

“Ή κάνετε πίσω από την σκληρή στάση που έχετε υιοθετήσει τελευταία εναντίον μας ή η κατάσταση πηγαίνει στα άκρα και ενεργοποιούνται περαιτέρω συμφωνίες με Ρωσία”..

Φαίνεται πάντως πως οι Τούρκοι έχουν πολύ σοβαρό πρόβλημα με τον Στόλο των F-16 που επιδεινώνεται με την ένταξη των Rafale στο οπλοστάσιο της ΠΑ. Καίγονται να βρουν ανταλλακτικά μέσω τρίτων χωρών για να συντηρήσουν τα μαχητικά τους.

“Τί περιλαμβάνει η συμφωνία”

“Μια περαιτέρω σκλήρυνση της αμερικανικής στάσης προς την Τουρκία μπορεί να τινάξει στον αέρα το ΝΑΤΟ.

Αν σκληρύνουν την στάση τους οι ΗΠΑ, τότε σπρώχνουν την Τουρκία στο να προχωρήσει σε νέες συμφωνίες με την Ρωσία.

Το γεγονός αυτό αυξάνει το ρίσκο ολοκληρωτικής απώλειας της Τουρκίας και περιπλέκει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Ήδη η Μόσχα έχει κάνει συγκεκριμένη προσφορά – “πακέτο” στην Άγκυρα. Η προσφορά αυτή περιλαμβάνει:

  • Την πώληση δεύτερης συστοιχίας S-400 
  • Τα 4ης γενιάς ρωσικά μαχητικά Su-35S να αντικαταστήσουν τα F-16 της τουρκικής Αεροπορίας. (Όμως όπως αναφέραμε σε άλλο άρθρο μας, ο ρωσικός μύθος ήδη γκρεμίστηκε με την ήττα των Su-35 από τα Rafale).
  • Τα 5ης γενιάς Su-57 (ή το Checkmate θα προσθέσουμε εμείς) να αντικαταστήσουν τα F-35 που ήταν να παραλάβει η τουρκική Αεροπορία.

Τί πρέπει να γίνει

Το αμερικανικό think tank αφού απαριθμεί τις γνωστές διαφορές Τουρκίας-ΗΠΑ για S-400, Κούρδους, Μεσόγειο κτλ, συνεχίζει λέγοντας:

“H Άγκυρα βλέπει την άνοδο της Ασίας και την Κίνα ως ευκαιρία και όχι ως απειλή. Πιστεύει πως δημιουργείται μια πολυπολική παγκόσμια τάξη

Οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ πρέπει να επαναπροσδιοριστούν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες που είναι ο κύριος πάροχος ασφάλειας δεν μπορούν να παρακάμψουν και να συγκρατήσουν τις φυγόκεντρες τάσεις που διαμόρφωσαν τις σχέσεις από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Αντί για μια διπλωματική διαδικασία επίλυσης των ζητημάτων που ζητεί η Άγκυρα μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια “σταδιακή προσέγγιση” η οποία απαιτεί σειρά Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  1. Τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν
  2. Την ανοικοδόμηση της Συρίας
  3. την Λιβύη
  4. την σταθεροποίηση της κυβέρνησης στο Αφγανιστάν
  5. Την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας
  6. Συνεργασία στην Αφρική για την μείωση της επιρροής της Κίνας.

Το θέμα των S-400

Η Άγκυρα θέλει να αποκτήσει μια αντιπυραυλική ασπίδα ώστε να καλύψει όλο το έδαφος της. Δεν της αρκεί ότι βρίσκεται υπό την αμυντική “ομπρέλα” του ΝΑΤΟ. Μετά το πραξικόπημα του 2016, η Τουρκία αποφάσισε να ανεξαρτητοποιηθεί από την Δύση. Έγινε η συμφωνία με την Ρωσία και ακολούθησαν οι κυρώσεις CAATSA και η αποβολή από το πρόγραμμα των F-35.

Οι S-400 μπορούν να εγκατασταθούν στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ και να εγκατασταθεί σύνδεσμος με το ΝΑΤΟ ο οποίος θα επιτηρεί τη χρήση του συστήματος. Στη βάση υπάρχει ισχυρή αμερικανική παρουσία που θα παρακολουθεί από κοινού τους S-400 και θα προστατεύει τον στρατιωτικό εξοπλισμό σε περίπτωση στρατιωτικής σύρραξης.

Οι ΗΠΑ πρέπει να αποσύρουν άμεσα τις κυρώσεις CAATSA μαζί με το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στον Στόλο των F-16.  Σε δεύτερη φάση η Τουρκία πρέπει να ξαναμπεί στο πρόγραμμα των F-35 και να της δοθούν Patriot.

Το θέμα των Κούρδων

Δεδομένης της ζημιάς στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις προτείνονται τα ακόλουθα:

  • Να δοθεί λίστα με τα όπλα που οι ΗΠΑ προμηθεύουν τους Κούρδους της Συρίας υπό την αιγίδα των SDF
  • Να καταστρωθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο οι ΗΠΑ θα πάρουν πίσω τα όπλα που έδωσαν στους Κούρδους του SDF
  • Να γίνει διαχωρισμός μεταξύ ποιων όπλων χρησιμοποιούν οι Κούρδοι SDF στην μάχη κατά του ISIS και ποια όπλα η Τουρκία θεωρεί “απειλή ασφαλείας”.

Σε αντίθετη περίπτωση οι ΗΠΑ πρέπει να αναλογιστούν αν αξίζει η ζημιά στις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία λόγω των Κούρδων SDF” καταλήγει το think tank.

Tags
Back to top button