Πολλά είναι τα σενάρια που έχουν ακουστεί και γραφεί αναφορικά με τα κοιτάσματα σε υδρογονάνθρακές της χώρας.
Η πλέον επίσημη εκτίμηση έγινε από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, η οποία στην τελευταία της έκθεση αναφέρει:
Η εκτίμηση
«Μία συντηρητική εκτίμηση των δυνητικών και πιθανών αποθεμάτων των εν λόγω περιοχών, στις οποίες ωστόσο δεν έχει ακόμη διενεργηθεί εξερευνητική γεώτρηση, κυμαίνεται σύμφωνα με την προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΔΕΥΕΠ στα 24 τρις. Κυβικά πόδια ή 680bsm φυσικού αερίου.
Ξεκίνησε η γεώτρηση από ExxonMobil και Qatar Energy για φυσικό αέριο στο οικόπεδο 5
Η πιθανή επιβεβαίωση αυτών των κοιτασμάτων υπερκαλύπτει τόσο την παρούσα όσο και τη μέλλουσα εγχώρια ζήτηση φυσικού αερίου καθιστώντας τη χώρα μας εξαγωγική έως τα τέλη αυτής της δεκαετίας».
Οι περιοχές
Οι περιοχές που αναφέρει η ΕΔΕΥΕΠ είναι:
«Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν οκτώ ενεργές συμβάσεις έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή σημαντικών επενδυτών όπως η ExxonMobil, η HELLENiQ ENERGY και η Energean.
Η περιοχή του Πρίνου βρίσκεται σε φάση παραγωγής, το Κατάκολο σε φάση ανάπτυξης, ενώ έξι ακόμη περιοχές βρίσκονται σε φάση έρευνας: μία στη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, τρεις θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος (Μπλοκ 2, Μπλοκ 10. Μπλοκ Ιονίου) και δύο θαλάσσιες περιοχές στην Κρήτη (δυτικά της Κρήτης και νοτιοδυτικά της Κρήτης)».
Οι γεωτρήσεις
Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις που κάνει η ΕΔΕΥΕΠ για τα ελληνικά κοιτάσματα, αν και εφόσον επιβεβαιωθούν από τις ερευνητικές γεωτρήσεις, δείχνουν αποθέματα κοντά στο μεγαλύτερο κοίτασμα της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου που έχει ανακαλυφθεί τα τελευταία 10 χρόνια.
Πρόκειται για το κοίτασμα Ζορ στην Αίγυπτο που ανακάλυψε το 2013 ο ιταλικό κολοσσός στο upstream, η Eni. Τα αποθέματά του σε φυσικό αέριο ανέρχονται σε 30 τρισ. κυβικά πόδια ή 850 δισ. κυβικά μέτρα.