Εκτενής αναφορά στις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, στη ΔΕΘ.
«Ο Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως δεν συζητά θέματα κυριαρχίας και αποστρατιωτικοποίησης νησιών» σχολιάζουν σήμερα τα τουρκικά ΜΜΕ αναφορικά με τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο Μανώλης Κωστίδης.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global μετέδωσε: «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Μητσοτάκης δήλωσε πως έχει στόχο να συνομιλήσει με την Τουρκία και να επιλύσει τα προβλήματα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου. Όμως ο Μητσοτάκης ανέφερε πως δεν θα συζητήσει το θέμα της κυριαρχίας των νησιών που Αιγαίου. έχουν στρατιωτικοποιηθεί παράνομα ενάντια στους όρους της Συνθήκης της Λωζάνης.
Μητσοτάκης-ΔΕΘ: Τα μηνύματα, οι προειδοποιήσεις και το πλάνο για την επόμενη μέρα
Ο Μητσοτάκης από τη μια πλευρά έστειλε μήνυμα διαλόγου, από την άλλη όμως ξεκαθάρισε πως δεν δεν είναι διατεθειμένος να συμβιβαστεί σε ζητήματα τα οποία δεν υπάρχει καμία συμφωνία.
Δήλωσε πως δεν είναι προς συζήτηση το θέμα της αμφισβήτησης της κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου τα οποία έχουν στρατιωτικοποιηθεί ενάντια στις συνθήκες. Ανέφερε πως 'αυτό το θέμα δεν υπάρχει πάνω στο τραπέζι των διαβουλεύσεων'. Ο Μητσοτάκης υποστήριξε πως η Τουρκία θέλει να προσεγγίσει την Ευρώπη, ωστόσο τόνισε πως 'ο δρόμος απο την Ευρώπη περνάει από την Ελλάδα'».
Τουρκικά ΜΜΕ: «Οι ΗΠΑ δεν θα εγκρίνουν τα F-16 αν ο Ερντογάν δεν εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ»
«Η Άγκυρα θα καθυστερήσει το θέμα της Σουηδίας. Ο Μπάιντεν δεν θα συναντήσει τον Ερντογάν, αν δεν πει το 'ναι' στη Σουηδία» αναφέρουν τα τουρκικά μέσα.
Ο Αλί Τσινάρ, ανταποκριτής του τηλεοπτικού δικτύου HABERTURK ανέφερε: «Στην Ουάσιγκτον επικρατεί η άποψη της αναμονής. Υπάρχει το εξής κλίμα.. οι ΗΠΑ να ανάψουν το πράσινο φως στο ζήτημα των F-16 αφού όμως το τουρκικό Κοινοβούλιο εγκριμεί την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος Ερντογάν δηλώνει πως αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Δεν βλέπουμε ένα θερμό κλίμα. Ολα θα εξαρτηθούν απο τα βήματα της Τουρκίας. Στους G-20 δεν έγινε κάποια συνάντηση του προέδρου Μπάιντεν με τον πρόεδρο Ερντογάν. Έγινε μια συνομιλία στο πόδι. Υπάρχει η προσδοκία για μελλοντική επίσκεψη στον Λευκό Οίκο, βέβαια το κλίμα είναι αυτο θα συμβεί εάν η Τουρκία εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Όμως η εικόνα δείχνει πως η Τουρκία δεν θα προχωρήσει γρήγορα στο ζήτημα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. δεν θα κάνει ένα άμεσο βήμα δεν θα ανάψει το πράσινο φώς..Αρα μέχρι το τέλος του έτους.οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις θα είναι σε κάποια ενδιάμεση φάση, αν όχι κρίση.
Σύμφωνα με το διευθυντή της εφημερίδας Milliyet «μέχρι το 2028 οι Έλληνες θα έχουν αλλάξει εντελώς την ισορροπία στους αιθέρες του Αιγαίου».
«Η Ελλάδα παραλαμβάνει τα Rafale, τα F-16 Viper και τα F-35, όπως η Τουρκία διαθέτει τους Tayfun» συνεχίζει ο ίδιος.
Ο Οζάι Σεντρί σχολίασε: «Το πρώτιο μαχητικό. Κaan θα ενταχθεί κάποια στιγμή στην Τουρκική Αεροπορία αλλά μετά θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 7 ή 8 χρόνια για να αισθανόμαστε ασφαλείς καθώς θα πρέπει να γίνει η μαζική τους παραγωγή. Ποια είναι όμως η κατάσταση στην Ελλάδα.Ηδη παρέλαβαν τα μεταχειρισμένα Rafale. Παραλαμβάνουν και αναβαθμίζουν τα μαχητικά F-16 Viper. Και το 2028 θα παραλάβουν τα πρώτα F-35. Δηλαδή το 2028 η ισορροπία στο Αιγαίο θα έχει χαλάσει εντελώς. Βέβαια η Τουρκία δεν θα κάθεται. Εχει τους πυραύλους Tayfun. Να τονίσω βέβαια πως η Ελλάδα διαθέτει αντιαεροπορικά συστήματα S-300 και Patriot αλλά μπορούμε να καταστρέψουμε τα αεροδρόμια τους».