Η Συμμαχία θα οριστικοποιήσει ένα πακέτο μέτρων για την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας στη συνεδρίαση της συμμαχίας, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 15-16 Φεβρουαρίου 2017 στις Βρυξέλλες.
Αυτό δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, προκαλώντας μεγάλη οργή στο Κρεμλίνο.
Την Κυριακή, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το βρετανικό βασιλικό ναυτικό , για πρώτη φορά μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου θα στείλει ένα πολεμικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με την Sunday Mail, θα αποσταλεί το αντιτορπιλικό HMS Diamond σε λιμάνι της Ουκρανίας.
Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο αντιτορπιλικό με πυραύλους στην Μαύρη Θάλασσα. η παρουσία του οποίου θα είναι αισθητή.
Πριν από τη συνάντηση του με τον νέο πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ , ο Stoltenberg δήλωσε επίσης ότι η συμμαχία θα ενισχύσει την παρουσία της σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar- TASS.
Τον Δεκέμβριο, το ρωσικό υπουργείο άμυνας είχε ανακοινώσει ότι η αυξημένη δραστηριότητα του πολεμικού ναυτικού του ΝΑΤΟ στις θάλασσες Μπάρεντς, Βαλτική και Μαύρη Θάλασσα είναι καταστροφική και κυρίως εξόχως προκλητική.
Ο Stoltenberg είπε επίσης ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται για το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας (NMD), μετά τη δοκιμή βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν.
Έξι μέλη του ΝΑΤΟ, ( Καναδάς, Γερμανία, Ολλανδία, Πολωνία, Τουρκία και Ηνωμένες Πολιτείες) έχουν «εκφράσει την επιθυμία να συμβάλουν με την παρουσία τους στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, σε ξηρά, θάλασσα και αέρα», τόνισε ο γραμματέας του ΝΑΤΟ .
Όπως είχαμε προβλέψει με άρθρο μας με τίτλο (, το ΝΑΤΟ συμφώνησε και έδωσε εντολή για την συγκρότηση ενός «οργάνου συντονισμού» για να διαχειριστεί την πολεμική δραστηριότητα της συμμαχίας στη Μαύρη Θάλασσα, κάτι που αποτελεί σίγουρα ένα βήμα προς την επισημοποίηση της παρουσίας της συμμαχίας σε μια περιοχή που η Ρωσία θεωρεί δική της σφαίρα επιρροής.
Η «απάντηση» της Μόσχας ήταν η μετακίνηση συστοιχιών αντιαεροπορικών πυραύλων των S-400 Triumf στην Κριμαία, αλλά και στα βορειοδυτικά της χώρας, κοντά στις χώρες της Βαλτικής στις οποίες «αφικνούνται» συνεχώς νατοϊκές δυνάμεις και οπλικά συστήματα.
Όλα τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι παρά την ρητορική περί « σύμπλευσης» Ρωσίας και ΗΠΑ , οι δύο υπερδυνάμεις ενισχύουν με οπλικά συστήματα «κρίσιμες περιοχές» τους.
Την ίδια στιγμή , σύμφωνα με τον Ουκρανό επικεφαλής για θέματα Τατάρων της Κριμαίας Μουσταφά Κεμίλ , ο οποίος επικαλείται «δικές του πληροφορίες από την τουρκική εθνικιστική οργάνωση Majlis των Τατάρων», η Ρωσία έχει μετακινήσει στην Κριμαία έξι πυρηνικές κεφαλές .
Η Ελλάδα από την άλλη πλευρά, δεν έχει κανένα λόγο και αιτία να εμπλακεί σε οποιαδήποτε «επιχείρηση» του ΝΑΤΟ στην Μαύρη Θάλασσα, και με δεδομένη την οικονομική κρίση και τις διαπραγματεύσεις θα απέχει από το όλο εγχείρημα της συμμαχίας να περικυκλώσει στρατιωτικά την Ρωσία .
Άλλωστε εάν «κάποιοι» περικυκλώσουν μια οργισμένη «Αρκούδα», το πρώτο πράγμα που θα κάνει αυτή θα είναι επίθεση με …φόρα μάλιστα.
https://youtu.be/S6ckcstXbBE
https://youtu.be/dZGxDQVrdVw?t=1