Πολύ σημαντικές δηλώσεις για τη Σερβία έχουμε από τον Ρώσο υπουργός άμυνας Σεργκέι Σοιγκού ο οποίος έκανε δηλώσεις για την Σερβία και τα γεγονότα του 1999 με την ευκαιρία της ενεργοποίησης των υπερυπολογιστών(!!) του εθνικού κέντρου διαχείρισης άμυνας. Ότι είπε ο Ρώσος ΥΠΑΜ, το είχαμε γράψει στο άρθρο μας
«Ήταν μια μεγάλη επιχείρηση του ΝΑΤΟ. Για να την εκτελέσει, είχε προκαλέσει την συγκέντρωση πολεμικών πλοίων, πυραύλων σε καθορισμένες περιοχές και καθορισμένες αποστάσεις. Αν αύριο από μια τέτοια ζώνη αρχίσουν να έρχονται παρόμοιες πληροφορίες, ο υπερυπολογιστής θα προειδοποιήσει:
«Φίλοι, αυτή η κατάσταση μοιάζει με το 90 τοις εκατό ό,τι ήταν το 1999 στη Σερβία…απαιτείται δράση» , εξήγησε ο επικεφαλής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. «Δεν πρόκειται να αφήσουμε σε Σερβία και Κοσσυφοπέδιο να γίνουν ξανά τα ίδια ποτέ και το εννοούμε αυτό…ποτέ», κατέληξε ο ίδιος.
Ρωσία και Σερβία θέλουν την Ελλάδα στο πλευρό της νέας συμμαχίας.
Γι αυτό ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας δήλωσε ότι η Σερβία έκανε λάθος που αναγνώρισε τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα.
«Η Σερβία έκανε έναν μεγάλο λάθος» τόνισε.
Η Ευρώπη και όλος ο κόσμος χρησιμοποιούν για τα Σκόπια το όνομα FYROM και εμείς χτυπήσαμε χαστούκι στους συνάδελφούς μας Έλληνες και τώρα περιμένουν την Ελλάδα να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο και την FYROM, μια αναγνώριση που προσβάλλει τους Έλληνες και αυτοί (οι Σκοπιανοί) ψηφίζουν πάντα υπέρ του Κοσσυφοπεδίου. Πρέπει να παραδεχθώ ότι είμαστε ανόητοι (будали)», ο Ντάτσιτς.
Πρόσθεσε ότι το Βελιγράδι στις διμερείς σχέσεις με τα Σκόπια θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το συνταγματικό όνομα τους, αλλά σε πολυμερές επίπεδο θα χρησιμοποιεί το όνομα που χρησιμοποιεί η ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη, δηλαδή FYROM (БЈРМ).
Σε συνέντευξή του την Πρωτοχρονιά αναφερόμενος στις περιφερειακές σχέσεις, ο Ντάτσιτς δήλωσε ότι η αναγνώριση και υποστήριξη της συμμετοχής του Κοσσυφοπεδίου στην UNESCO επιβαρύνει τη Σερβία σε σχέση με τους γείτονες της- την Κροατία, Μαυροβούνιο, Σκόπια και η Σερβία οδηγείται σε μια πολιτική αβεβαιότητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ληφθεί τίποτε με αυτές τις χώρες σε διμερές επίπεδο.
«Η Σερβία δεν είναι παιχνίδι για να μας παίζουν. Κανείς δεν επιτρέπεται να μας ταπεινώσει. Αν κάποιος δεν ενδιαφέρεται για τις εκκλησίες και τα μοναστήρια μας στο Κόσοβο και τα Μετόχια, τα οποία κάηκαν και καταστράφηκαν, και εάν αυτό δεν είναι αρκετό για κάποιον, και επιμένει στο θέμα (ένταξης του Κοσόβου) στην UNESCO, τότε έχω να θέσω το ερώτημα της ουσιαστικής σχέσης μας», πρόσθεσε ο Ντάτσιτς, σύμφωνα με το Meta.