Νέα απίστευτη πρόκληση από τον Έντι Ράμα.Αυτή τη φορά απειλεί να προσαρτήσει το Κόσοβο, όπου ξέσπασε πολιτική κρίση.
Η κατάσταση στη γειτονιά των Βαλκανίων αρχίζει να ξεφεύγει από το επίπεδο της πολιτικής κρίσης και είναι πλέον στα πρόθυρα μιας γενικευμένης αποσταθεροποίησης.
Η «φωτιά» πλησιάζει όλο και περισσότερο στην «εύφλεκτη» περιοχή του Κοσόβου.
Η κυβέρνηση της χώρας έπεσε μετά από πρόταση μομφής και βυθίζεται στην πολιτική κρίση.
Συγκεκριμένα, βουλευτές στο Κόσοβο υπερψήφισαν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ισά Μουστάφα.
Εβδομήντα οκτώ βουλευτές στο 120μελές κοινοβούλιο καταψήφισαν την κυβέρνηση, μέλη της οποίας έχει κατηγορήσει η αντιπολίτευση ότι δεν τηρούν τις προεκλογικές υποσχέσεις τους και δημιουργούν δυσπιστία στην κοινή γνώμη.
Οι πρόωρες εκλογές το πιθανότερο είναι να διενεργηθούν εντός του μήνα.
Το Κόσοβο, όμως δεν είναι απλά μια ακόμη περιοχή των Βαλκανίων.
Είναι η αυτόνομη επαρχία της Σερβίας και κατοικείται κατά πλειοψηφία από Αλβανούς και κυρίως είναι η έδρα του UÇK, της ένοπλης οργάνωσης των Αλβανών εθνικιστών, που θέλουν να προσαρτήσουν εδάφη της Σερβίας, των Σκοπίων, ακόμη και της Ελλάδας, με όραμα να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κράτος της Αλβανίας.
Η δράση του UÇK αποτέλεσε το καταλυτικό σημείο για την ενεργό ανάμιξη της διεθνούς κοινότητας.
Μετά τη σφαγή στο Račak, τον Ιανουάριο του 1999 και τις ατελέσφορες διαπραγματεύσεις , το ΝΑΤΟ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές διάρκειας 78 ημερών, με τα γνωστά επακόλουθα
Όμως, το Κόσοβο, από το 1999 έχει φύγει από τον έλεγχο του Βελιγραδίου. Από το 2008 έχει κηρύξει την ανεξαρτησία του, χωρίς όμως να έχει καταφέρει να αναγνωριστεί από πολλές χώρες – μέλη του ΟΗΕ.
«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει ο Αλβανός Εντι Ράμα, που δεν κρύβει τον μεγαλοϊδεατισμό του, ενθαρρύνοντας σε κάθε ευκαιρία τις αποσχιστικές τάσεις στο Κόσοβο, την Σερβία και τα Σκόπια.
Μόλις χθες σε μια θρασύτατη πρόκληση δήλωσε ότι είναι έτοιμος να προσαρτήσει τους Κοσοβάρους εάν απορριφθεί η αίτηση για ένταξη στην Ε.Ε.
Οι Σέρβοι είναι σχεδόν με το δάχτυλο στην σκανδάλη, απειλώντας ακόμη και με σύρραξη.
Ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Βούτσιτς έχει προειδοποιήσει εδώ και αρκετό καιρό ότι η ένωση της Αλβανίας με το Κόσοβο, θα παραμείνει ευσεβής πόθος.
Παράλληλα, έχει καλέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιδράσει, λέγοντας: «Αν εγώ είχα πει ότι όλοι οι Σέρβοι πρέπει να ζουν σε ένα ενωμένο έθνος θα με κρεμούσαν από στύλο στις Βρυξέλλες».
Τα βίαια επεισόδια στη Βουλή των Σκοπίων, μετά την εισβολή εθνικιστών, που διαμαρτύρονταν για την εκλογή Αλβανού προέδρου στη Βουλή και μάλιστα πρώην μέλους του UCK, ο οποίος είχε εγκαταλείψει και τον στρατό της ΠΓΔΜ για να πολεμήσει ως διοικητής στο πλευρό των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, ξύπνησαν μνήμες από την ένοπλη εξέγερση αλβανόφωνων το 2001.
Τότε οι Αλβανοί παραστρατιωτικοί απειλούσαν ότι θα απελευθερώσουν τα αλβανικά εδάφη της ΠΓΔΜ.
Η πολιτική κρίση στα Σκόπια βαθαίνει, αλλά η αντίδραση των Ευρωπαίων, είναι αρκετά χλιαρή, ενώ η αμερικανική πλευρά έσπευσε να στηρίξει τον νέο πρόεδρο της Βουλής Τζαφέρι, στο γραφείο του οποίου κυματίζουν περήφανα Αλβανικές σημαίες, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις των Σκοπιανών.
Πιέζουν δε αφόρητα να σχηματιστεί κυβέρνηση με την συμμετοχή των Αλβανικών κομμάτων.
Η Αθήνα παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την κατάσταση στη γειτονική χώρα, καθώς, αν ξεσπάσει καταιγίδα είναι σχεδόν αδύνατον να μην επηρεαστεί η Ελλάδα.
Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί, κυρίως, τις αντιδράσεις των «μεγάλων παικτών», δηλαδή των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ευρώπης, καθώς και των περιφερειακών χωρών, όπως η Τουρκία, αλλά και η Σερβία που είναι άμεσα εμπλεκόμενη.
Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, με τον υπουργό Πάνο Καμμένο να διατρανώνει ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει την εκπαίδευση τρομοκρατών από εξτρεμιστικές δυνάμεις στα Βαλκάνια.