Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΑΚΤΟ – Στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μ.Νετανιάχου με ασπίδα δεκάδες πράκτορες της Μοσάντ – Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας για την Α.Μεσόγειο -Ενώνεται Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα – Δείτε βίντεο

Ειδικού Συνεργάτη

Ωρα μηδέν για τα ενεργειακά αποθέματα της Α.Μεσογείου καθώς φαίνεται ότι πλησιάζει η στιγμή της ανακήρυξης ΑΟΖ. Πριν λίγο προσγειώθηκε στη πόλη της Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο Μ.Νετανιάχου έφτασε σήμερα και αύριο το πρωί θα πάρει μέρος στην Τριμερή Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έφτασε λίγο πριν τις 18:00 στο ξενοδοχείο Μακεδονία Palace ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας παρέλαβαν τον κ. Νετανιάχου και τη συνοδεία του από το αεροδρόμιο Μακεδονία και τον συνόδευσαν μέχρι το ξενοδοχείο που θα καταλύσει.

Μεγάλος αριθμός πρακτόρων της Μοσάντ συνοδεύει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Αργότερα πραγματοποίησε βόλτα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, για να γνωρίσει την πόλη ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Αύριο ο κ. Νετανιάχου θα επισκεφθεί τη Συναγωγή της Θεσσαλονίκης.

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται την Πέμπτη η τριμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών της Ελλάδας και του Ισραήλ, Αλέξη Τσίπρα και Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, καθώς και υπουργών από τις τρεις χώρες.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί η συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της ψηφιακής τεχνολογίας, της οικονομίας, της επιστήμης, της έρευνας, της τεχνολογίας, των τηλεπικοινωνιών, της διαστημικής τεχνολογίας και της διασποράς.

Θα συζητηθούν επίσης ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας και διεθνούς πολιτικής, με αφορμή και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπως η κρίση στο Κατάρ, η κατάσταση στη Συρία και το Ιράν, το θέμα της τρομοκρατίας, το Παλαιστινιακό και το Κυπριακό.

Πηγές της κυβέρνησης υπογράμμιζαν τον ιδιαίτερο ρόλο που έχει η κυβέρνηση Νετανιάχου στο Ισραήλ με τη νέα κυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ.

Η ενέργεια θα είναι βασικό θέμα συζήτησης, με τους αγωγούς φυσικού αερίου και ειδικότερα η ηλεκτρική διασύνδεση με το καλώδιο Euro-Αsia- Interconnector, το οποίο θα ξεκινάει από το Ισραήλ και μέσω Κύπρου και Κρήτης θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια στην Αττική, ενώ θα συνοδεύεται παράλληλα από οπτική ίνα.

Τα θέματα της οπτικής ίνας και της διαστημικής τεχνολογίας είχε συζητήσει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, κατά την επίσκεψη του στο Ισραήλ.

Από την ελληνική πλευρά θα συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, οι αναπληρωτές υπουργοί Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, Παιδείας Κώστας Φωτάκης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, Τέρενς Κουίκ και ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας.

Πριν από την Τριμερή Συνάντηση Κορυφής θα γίνει η διμερής συνάντηση Τσίπρα-Νετανιάχου και θα συνέλθει το Ανώτατο Συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ. Εκεί θα τεθούν ζητήματα οικονομίας, καινοτομία, επιστημών, έρευνας, τεχνολογία και διαχείρισης υδάτινων πόρων.

Ολα δείχνουν ότι έρχεται πολύ «καυτό καλοκαίρι» για Ελλάδα και Κύπρο από όλες τις απόψεις.

Αργότερα ακολουθεί η τριμερής συνάντηση μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Λιβάνου στην Κύπρο.

Όπως έγραψαν σήμερα ισραηλινά ΜΜΕ, το Ισραήλ μαζί με την Κύπρο και την Ελλάδα «είναι στενοί σύμμαχοι και μοιράζονται αριθμό στρατηγικών συμφερόντων».

Περαιτέρω αναδεικνύεται το γεγονός ότι «Ισραήλ και Κύπρος έχουν συμμετάσχει σε αρκετές στρατιωτικές ασκήσεις τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένης μιας που πραγματοποιήθηκε τέλη Μαΐου όταν το Ισραήλ έστειλε αντιπροσωπεία στην Κύπρο για να παρακολουθήσει την τετραήμερη ετήσια άσκηση “Αργοναύτης”, έρευνας και διάδωσης».

Αρωγός προς τις χώρες της περιοχής λόγω ενεργειακών συμφερόντων είναι και οι ΗΠΑ , οι οποίες  ζήτησαν από την Ελλάδα ,  μόνιμη βάση των καταδρομέων του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού (βατραχάνθρωποι SEALs) στις εγκαταστάσεις της Σούδας.

Επίσης  οι ΗΠΑ ζητούν πρόσβαση στην αεροπορική βάση του Καστελλίου (133 Σμηναρχία Μάχης), για την μεταστάθμευση UCAV,  κάτι που σημαίνει επιθετικές επιχειρήσεις σε ολόκληρη την ακτίνα που περιλαμβάνει η θαλάσσια περιοχή  ( Αίγυπτος, Κύπρος , Ελλάδα, Ισραήλ , Λίβανος).

Πρόσφατα η  τουρκική εφημερίδα Aksam με τίτλο «Η Τουρκία θα αλλάξει την ισορροπία στη Μεσόγειο» φιλοξενεί τις δηλώσεις του Πρόεδρου του Κέντρου Έρευνας Στρατηγικών και Πολιτικών Ενεργείας της Τουρκίας (TESPAM), Ογουζχάν Ακγιενέρ, αναφορικά με τις έρευνες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ακγιενέρ δήλωσε ότι με τις ενέργειες για έρευνα υδρογονανθράκων, η Τουρκία δεν θα χάσει τα δικαιώματά της στη Μεσόγειο σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού.

Πρόκειται για νέα δεδομένα, με πρόσχημα τις νόμιμες έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για φυσικό αέριο, επιχειρεί να δημιουργήσει η τουρκική πλευρά.

Tags
Back to top button