Και «ξαφνικά» η χώρα απέκτησε μεγάλο γεωπολιτικό κύρος καθώς οι εξελίξεις στην περιοχή αλλά και η αστάθεια σε γειτονικά κράτη αναβάθμισε το ρόλο της Ελλάδας.
Το γερμανικό κοινοβούλιο επικύρωσε πριν λίγο και επισήμως με την ψήφο του την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, στην Τουρκία, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Άγκυρα και προσωπικά στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η αποχώρησε συγκέντρωσε συντριπτικά ποσοστά, καθώς υπέρ ψήφισαν 461 βουλευτές, από το σύνολο των 569.
Η απόφαση της Μπούντεσταγκ ήταν δεδομένη, καθώς η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν, είχε ενημέρωσε από τις 18 Ιουνίου, μέσω των social media, πως τα γερμανικά στρατεύματα θα ξεκινήσουν τη διαδικασία αποχώρησής του από την τουρκική βάση τον Ιούλιο, δηλαδή σε λίγες ημέρες.
Αμερικανοί αξιωματούχοι, συνοδευόμενοι από τον πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, επισκέφτηκαν το Πεντάγωνο και ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες μετεγκατάστασης και των αμερικανικών μαχητικών από τη βάση του Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, στη Λάρισα.
Την ίδια ώρα και ο αρχηγός των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, Βόλκερ Βίκερ, συναντιόταν με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ευ. Αποστολάκη, με το ίδιο αίτημα:
Την μετεγκατάσταση των γερμανικών μαχητικών στη Λάρισα μετά την αρχική μεταφορά τους στην Ιορδανία!
Το γενικό περίγραμμα του σχεδίου αποχώρησης
Τα γερμανικά αεροσκάφη και τα στρατεύματα αρχίζουν να μεταφέρονται αρχικά σε νέα βάση στην Ιορδανία, στην περιοχή Αλ Αζράκ.
Η διαδικασία μεταφοράς θα διαρκέσει σχεδόν τρεις μήνες.
Η επιχείρηση προβλέπει αρχικά τη μεταφορά των αεροσκαφών και θα ακολουθήσει η μετακίνηση των αεροσκαφών-βυτιοφόρων το συντομότερο δυνατό, όπως ενημέρωσε η Γερμανίδα υπουργός.
Στη βάση Ιντσιρλίκ βρίσκονται περισσότεροι από 250 Γερμανοί στρατιώτες και πιλότοι.
Πιέσεις στο ευρωκοινοβούλιο για διακοπή των ενταξιακών συνομιλιών
Η απόφαση της γερμανικής βουλής δεν είναι άσχετη με το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Παρ’ ότι η ηγεσία των Βρυξελλών επιμένει στην άποψη ότι πρέπει να εξαντληθούν οι πιθανότητες εύρεσης ενός κοινού σημείου, μεγάλες δυνάμεις του ευρωκοινοβουλίου πιέζουν και ζητούν επισήμως την οριστική διακοπή των ενταξιακών συνομιλιών με την Άγκυρα, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραμένει αμετακίνητος στις θέσεις του και σκοπεύει να εφαρμόσει κατά γράμμα το νέο σύνταγμα που ψηφίστηκε στις 15 Απριλίου.
Προφανώς έρχεται κάτι πολύ άσχημο για τον Ερντογάν….