Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

ΕΚΤ: Έτοιμη για νέα μείωση των επιτοκίων, και λόγω δασμών Τραμπ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μειώσει τα επιτόκια για έβδομη φορά μέσα σε ένα χρόνο, επιδιώκοντας να στηρίξει μια ήδη προβληματική οικονομία που θα δεχτεί μεγάλο πλήγμα από τους δασμούς των ΗΠΑ.

Η ΕΚΤ έχει μειώσει με ταχείς ρυθμούς το κόστος του χρήματος, καθώς οι αδικαιολόγητες πιέσεις στις τιμές έχουν σε μεγάλο βαθμό εξαφανιστεί και η πρόσφατη αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές είναι πιθανό να ενισχύσει την πεποίθηση της τράπεζας ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης είναι υπό έλεγχο, προσθέτοντας στην υπόθεση της περαιτέρω χαλάρωσης της πολιτικής. Αλλά η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είναι απίθανο να δώσει πολλά στοιχεία για το μέλλον, εμμένοντας αντίθετα στη γραμμή της ότι η αβεβαιότητα παραμένει πολύ μεγάλη για να δεσμευτεί η τράπεζα για οτιδήποτε και ότι θα αποφασίσει τα επόμενα βήματά της καθώς θα έρχονται τα στοιχεία.

Ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει θέσει σε παύση τους περισσότερους δασμούς, πολλοί παραμένουν σε ισχύ και η αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές έχει ήδη προκαλέσει ζημιά, δικαιολογώντας τη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης στο 2,25%, δήλωσε η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. «Η μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης στην κορυφή του (ουδέτερου) εύρους θα πρέπει να είναι απλή, δεδομένης της τεράστιας αβεβαιότητας και της πιθανότητας ότι ο εμπορικός πόλεμος δεν είναι μόνο ένα σοκ της προσφοράς, αλλά πιθανότατα θα πλήξει και τη ζήτηση», δήλωσε ο οικονομολόγος της JPMorgan Γκρεγκ Φουζέσι.

Η ΕΚΤ εκτίμησε νωρίτερα ότι η ανάπτυξη στις 20 χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσε να μειωθεί κατά μισή ποσοστιαία μονάδα εάν επιβληθούν δασμοί, εξαλείφοντας περίπου το ήμισυ της αναμενόμενης οικονομική επέκτασης του μπλοκ. Η εκτίμηση αυτή θα μπορούσε ακόμη να αποδειχθεί υπερβολικά αισιόδοξη εάν ο Τραμπ επιστρέψει σε μεγαλύτερους εμπορικούς δασμούς ή εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση προβεί σε αντίποινα. Η αναταραχή που προκαλείται από την ασταθή εμπορική πολιτική των ΗΠΑ θα μπορούσε επίσης να επιβαρύνει τις τιμές και να καθυστερήσει την ΕΚΤ να επαναφέρει τον πληθωρισμό ταχύτερα στο στόχο, καθώς σχεδόν όλοι οι οικονομικοί δείκτες που επηρεάζουν τις τιμές μετατοπίστηκαν δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες.

Το ευρώ έχει σταθεροποιηθεί κατά 9% εν μέσω της αστάθειας και διαπραγματεύεται σε υψηλό όλων των εποχών σε σταθμισμένη εμπορική βάση, οι τιμές της ενέργειας είναι απότομα χαμηλότερες, η ανάπτυξη επιβραδύνεται και η Κίνα, ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος των αμερικανικών δασμών, θα μπορούσε να ρίξει μέρος της παραγωγής της στην Ευρώπη. Η Morgan Stanley υποστηρίζει ότι με βάση τις επικρατούσες συνθήκες χρηματοδότησης, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να πέσει ακόμη και κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%.

«Οι αναθεωρημένες παραδοχές ωθούν τον γενικό πληθωρισμό σημαντικά προς τα κάτω, κάτω από το 2,0% από το δεύτερο τρίμηνο και μετά», αναφέρει. «Και ο πληθωρισμός της ευρωζώνης θα είναι δυνητικά κάτω από τον στόχο για το μεγαλύτερο μέρος του 2026». Ένα επιπλέον επιχείρημα υπέρ της μείωσης των επιτοκίων είναι ότι οι επενδυτές έχουν τιμολογήσει πλήρως μια τέτοια κίνηση και η ΕΚΤ δεν θα θελήσει να αναστατώσει τις ήδη νευρικές αγορές. Στη συνέχεια, οι επενδυτές βλέπουν τουλάχιστον δύο ακόμη βήματα φέτος, ενώ ορισμένοι τιμολογούν ακόμη και ένα τρίτο καθώς η ανάπτυξη παραπαίει.

Αποκωδικοποιώντας την Λαγκάρντ

Ενώ η μείωση των επιτοκίων είναι πλήρως συνυπολογισμένη, οι επενδυτές θα μελετήσουν τα σχόλια της Λαγκάρντ για ενδείξεις σχετικά με τη μελλοντική πολιτική. Θα θελήσουν να δουν αν η ΕΚΤ θα διατηρήσει την αναφορά ότι τα επιτόκια είναι περιοριστικά. Μια τέτοια φράση θα σηματοδοτούσε ότι η μεγαλύτερη χαλάρωση της πολιτικής παραμένει η βασική γραμμή. Αναζητούν επίσης μια πιθανή ενημέρωση σχετικά με τον αντίκτυπο των εμπορικών φραγμών. Ενώ η Λαγκάρντ προσέφερε κάποια νούμερα στα τέλη του περασμένου μήνα, το προσωπικό της ΕΚΤ εργαζόταν για να βελτιώσει τις εκτιμήσεις και μπορεί να επιλέξει να μοιραστεί περισσότερα, παρόλο που οι νέες επίσημες προβλέψεις δεν πρόκειται να γίνουν πριν από τον Ιούνιο.

Οι επενδυτές θα θελήσουν επίσης να δουν αν προσφέρει κάποιο μήνυμα πέρα από το συνηθισμένο ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ «εξαρτώνται από τα δεδομένα» και θα λαμβάνονται «από συνεδρίαση σε συνεδρίαση». Τέλος, η Λαγκάρντ είναι πιθανό να ερωτηθεί αν η κεντρική τράπεζα μπορεί να εκτιμήσει τον αντίκτυπο της αναμενόμενης αύξησης των γερμανικών κρατικών δαπανών στο πλαίσιο της νέας κυβέρνησης συνασπισμού, η οποία έχει υποσχεθεί μεγάλες επενδύσεις σε άμυνα και υποδομές. Ωστόσο, η Λαγκάρντ είναι πιθανό να αποκρούσει αυτές τις ερωτήσεις, καθώς η ΕΚΤ τείνει να εκτιμά μόνο τον αντίκτυπο της εφαρμοζόμενης πολιτικής και όχι των προτάσεων.

Οι δαπάνες είναι ωστόσο πιθανό να ενισχύσουν τόσο την ανάπτυξη όσο και τον πληθωρισμό πιο μακροπρόθεσμα, αναγκάζοντας ενδεχομένως την ΕΚΤ να αντιστρέψει τις μειώσεις των επιτοκίων.
Ο οικονομολόγος της UBS Ράινχαρντ Κλούζε υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αρχίσει να αυξάνει το κόστος δανεισμού το επόμενο έτος για να αποτρέψει αυτό το δημοσιονομικό κίνητρο από το να ωθήσει ξανά τις τιμές προς τα πάνω. «Πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει ξανά τα επιτόκια στα τέλη του 2026 για να αποτρέψει την υπέρβαση του πληθωρισμού το 2027», δήλωσε ο Κλούζε. «Συνυπολογίζουμε δύο αυξήσεις των 25 μ.β. η καθεμία τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2026, στο 2,5%, μέτρια πάνω από το ουδέτερο επίπεδο».

Tags
Back to top button