Έχουμε τονίσει κατ' επανάληψη ότι θα πρέπει να δείξετε στο παιδί από νωρίς ότι δε γίνεται να δρα και να φέρεται ανεξέλεγκτα, κατά το δοκούν. Επειδή αυτό δεν επιτυγχάνεται μόνο με συζήτηση, πάμε να δούμε πώς μπορείτε να μεγαλώσετε ένα παιδί με όρια:
- Όσο σημαντικό είναι να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες στο κομμάτι της πειθαρχίας, άλλο τόσο είναι να επιβραβεύετε το παιδί όταν προοδεύει και φέρεται σωστά. Σε διαφορετική περίπτωση, το παιδί θα πάρει το μήνυμα ότι δεν είσαστε αντικειμενικοί μαζί του.
- Δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι τα όρια που του βάζετε σε κάποια πράγματα είναι για το καλό του και όχι επειδή θέλετε να το περιορίσετε ή να μην είναι ο εαυτός του. Δε γίνεται να κάνουμε πάντα οτιδήποτε μας βγαίνει αυθόρμητα, αδιαφορώντας για το αν είναι σωστό ή λάθος ή για το πώς νιώθει ο αποδέκτης μιας συμπεριφοράς μας.
- Απαραίτητη προϋπόθεση για να βοηθήσετε το παιδί σας να πειθαρχήσει όπου πρέπει και σε βάθος χρόνου να αποκτήσει όρια είναι να μπαίνετε στη θέση του και να καταλαβαίνετε πώς νιώθει, πώς σκέφτεται και γενικά τι το έκανε να φερθεί λανθασμένα. Αν καταφέρετε κάτι τέτοιο, θα είναι πολλές εκείνες οι φορές που θα αποφεύγονται αχρείαστες εντάσεις.
- Μέσα από τους κανόνες πειθαρχίας και την επιδίωξή σας να μεγαλώσετε ένα παιδί με όρια στη συμπεριφορά του, αποκρυσταλλώνεται η πραγματική αγάπη σας για το παιδί. Η εύκολη λύση είναι να πηγαίνετε συνεχώς με τα νερά του και να του χαϊδεύετε τα αυτιά, όμως αυτό μόνο ζημιά θα κάνει στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του. Αυτό βέβαια θα πρέπει να το επικοινωνήσετε με κάποιον τρόπο και στο παιδί.
- Όταν τύχει και φερθεί άσχημα σε κάποιο άλλο παιδάκι ή κάνει κάτι που σας φέρει σε δύσκολη θέση, με την πρώτη ευκαιρία να κάνετε μια συζήτηση μαζί του για να κατανοήσει πώς σας έκανε να νιώσετε. Φυσικά μιλάμε για μια άτυπη ενσυναίσθηση και όχι μια κουβέντα που σκοπό έχει να το «φορτώσει» με τύψεις.
- Τέλος, στο κομμάτι της πειθαρχίας, το παιδί θα πρέπει να κατανοήσει ότι δε σταματάτε να το αγαπάτε, ούτε ότι αφήνετε να εννοηθεί ότι δεν είναι καλό, αλλά ότι πρέπει σταδιακά να βελτιώσει κάποια κακώς κείμενα στη συμπεριφορά του για δικό του καλό και για την ομαλή συνύπαρξή του με άλλους.
Πηγή: