
Σε νέα φάση έντασης εισέρχονται οι σχέσεις Ινδίας–Πακιστάν, έπειτα από την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο ινδικό Κασμίρ, με 26 νεκρούς τουρίστες – ανάμεσά τους ένας Νεπαλέζος – και δεκάδες τραυματίες. Την ευθύνη ανέλαβε η «The Resistance Front», παρακλάδι της οργάνωσης Lashkar-e-Taiba, η οποία συνδέεται με σειρά αιματηρών επιθέσεων στην Ινδία.
Ως άμεση απάντηση, η Ινδία ανακοίνωσε σειρά αυστηρών μέτρων εναντίον του Ισλαμαμπάντ, με κυρίαρχο την απαγόρευση κάθε μορφής εισαγωγής ή διαμετακόμισης αγαθών πακιστανικής προέλευσης, «είτε πρόκειται για ελεύθερα εισαγώγιμα είτε για προϊόντα με ειδική άδεια», όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Εξωτερικού Εμπορίου της χώρας. Η απαγόρευση τίθεται σε άμεση ισχύ και θα παραμείνει μέχρι νεοτέρας, «για λόγους εθνικής ασφάλειας και δημόσιας πολιτικής». Οποιαδήποτε εξαίρεση θα απαιτεί προηγούμενη έγκριση της ινδικής κυβέρνησης.
Παράλληλα, το Νέο Δελχί απέλασε τους Πακιστανούςστρατιωτικούς ακολούθους και προχώρησε σε αναστολή της ιστορικής Συνθήκης Ύδατος του Ινδού ποταμού, που είχε υπογραφεί το 1960 υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ έκλεισε άμεσα το χερσαίο σημείο διέλευσης στο Ατάρι, διακόπτοντας κάθε εμπορική ή μεταφορική σύνδεση.
Αντίποινα από το Πακιστάν: Πάγωμα συμφωνιών και κλείσιμο εναέριου χώρου
Η απάντηση του Ισλαμαμπάντ ήταν εξίσου επιθετική. Η πακιστανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αναστολή κάθε εμπορικής δραστηριότητας με την Ινδία, ακόμη και μέσω τρίτων χωρών, την απέλαση των Ινδών στρατιωτικών ακολούθων (στρατιωτικού, ναυτικού και αεροπορικού συμβούλου), το κλείσιμο του εναέριου χώρου της χώρας για τις ινδικές αερογραμμές, καθώς και την άμεση αναστολή όλων των διμερών συμφωνιών.
Σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο, η κυβέρνηση του Πακιστάν προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια παρεμπόδισης ή εκτροπής της ροής νερού που βάσει της Συνθήκης ανήκει στο Πακιστάν, καθώς και οποιαδήποτε παραβίαση των δικαιωμάτων των κατώτερων παρόχθιων κρατών, «θα εκληφθεί ως πράξη πολέμου».
Κίνδυνος αποσταθεροποίησης στην περιοχή
Η νέα κλιμάκωση πυροδοτεί ανησυχίες για περαιτέρω αποσταθεροποίηση στην ήδη τεταμένη περιοχή του Κασμίρ, όπου συχνά ξεσπούν συγκρούσεις μεταξύ των δύο χωρών κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου. Οι αναλυτές εκφράζουν φόβους για ενδεχόμενο ντόμινο αντιποίνων και περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της σύγκρουσης, καθώς και για τους κινδύνους που εγκυμονούν από την εμπλοκή δύο πυρηνικών δυνάμεων σε ένα τέτοιο σπιράλ έντασης.