Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων και χωρών Κ.Α.Κ )
Η Ρωσία έχει αρχίσει επίσημα τις εργασίες για την επόμενη γενιά υποβρυχίων κλάσεως HUSKY (Хаски) τα οποία θα προκαλέσουν πάταγο στο ΝΑΤΟ και την δύση.
Όπως και σε άλλες πρόσφατες κατηγορίες πυρηνοκίνητων επιθετικών υποβρυχίων από το Γραφείο σχεδιασμού στην Αγία Πετρούπολη, το νέο σχέδιο θα είναι καινοτόμο και επαναστατικό σε όλους τους τομείς καθώς και στο οπλισμό που θα φέρουν . Τα νέα υποβρύχια αναμένεται να ενισχύσουν πιθανότατα τον Βόρειο στόλο και τον στόλο Ειρηνικού .
Το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο κλάσεως HUSKY (SSN) θα αντικαταστήσει το πυρηνοκίνητα υποβρύχια σχεδίου 971 Akula την δεκαετία του 2030. Μέχρι εκείνη την περίοδο τα υποβρύχια Akula θα είναι σε επιχειρησιακή λειτουργία για περίπου 50 χρόνια.
Επίσης να νέα υποβρύχια θεωρούνται ως μια φθηνότερη εναλλακτική λύση ακόμα και από τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια κλάσεως 885 Yasen SSGN που θα είναι σε επιχειρησιακή λειτουργία για τα επόμενα 40 χρόνια με το δεύτερο υποβρύχιο (Πρόγραμμα 885M Yasen-Μ) να έχει ξεκινήσει μόλις στις 31 Μαρτίου του 2017.
Οι πιο αξιόπιστες εικόνες του νέου ρωσικού υποβρυχίου κλάσεως «HUSKY» προέρχονται από το Γραφείο Σχεδιασμού, αν και δεν έχει τεκμηριωθεί επακριβώς ακόμη το τελικό σχέδιο.
Αυτές δείχνουν ένα υποβρύχιο που μοιάζει με το Akula αλλά με διαφορετική μορφή. Στην πραγματικότητα, το κύριο σώμα μοιάζει ουσιαστικά με παρόμοιο μέγεθος και στο σχήμα με το Akula. Είναι πιθανό ότι κάθε καταπακτή να φέρει πολλαπλούς πυραύλους cruise Kalibr.
Το σχέδιο του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου κλάσεως «HUSKY» έχει τις σωλήνες τορπιλών στην πλώρη εμπρός από τα σόναρ και κάτω από αυτά. Το σόναρ εμφανίζεται μικρότερο από αυτό που έχει τοποθετηθεί στο Akula, δείχνοντας τη χρήση μιας πιο σύγχρονης σειράς νέων συστημάτων .
Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλά μυστικά στο νέο υποβρύχιο κλάσεως HUSKY τα οποία δεν θα γίνουν γνωστά στο ευρύ κοινό για ευνόητους λόγους.
Σε άρθρο μας με τίτλο , είχαμε αναφέρει ότι τα ρωσικά υποβρύχια κλάσεως «Yasen» και τα αμερικανικά κλάσεως «Birginia» ανήκουν στην τέταρτη γενιά υποβρυχίων και είναι πλέον επίσημοι αντίπαλοι στους Ωκεανούς .
Υπενθυμίζεται ότι τόσο τα ρωσικά υποβρύχια κλάσεως «Yasen» , όσο και τα αμερικανικά κλάσεως «Birginia», είναι από τα πιο προηγμένα υποβρύχια στον κόσμο.
Ναυπηγοί και των δύο χωρών ήθελαν να δημιουργήσουν ένα νέο τύπο υποβρυχίου « πολλαπλών ρόλων» που θα μπορούσε να εκτελέσει ένα ευρύ φάσμα καθηκόντων.
Ωστόσο, σε αυτήν την πρόκληση οι Ρώσοι σχεδιαστές την προσέγγισαν πολύ καλύτερα σε σχέση με τους Αμερικανούς συναδέλφους τους . Έτσι αν και τα αμερικανικά υποβρύχια ήταν μοναδικά στο είδος τους , τα αντίστοιχα ρωσικά είναι σουπερ-μοναδικά.
Λόγω της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης της Ρωσίας η κλάση των νέων υποβρυχίων «Yasen» ξεκίνησε δέκα χρόνια αργότερα σε σχέση με το πρώτο αμερικανικό υποβρύχιο.
Παρόλα αυτά το κόστος κατασκευής του ρωσικού υποβρυχίου ήταν πολύ φθηνότερο από ό, τι το αμερικανικό πρόγραμμα. Τα υποβρύχια κλάσεως «Yasen» κοστίζουν περίπου μισό δισεκατομμύριο δολάρια, ενώ τα αμερικανικά «Birginia», περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια δολάρια .
Τονίζεται ότι τα νέα ρωσικά υποβρύχια της ιδίας κλάσης θα στοιχίζουν ακόμη πιο φθηνότερα σε σχέση με τα πρώτα δύο πρωτότυπα !!
Το ρωσικό υποβρύχιο αποτελεί την επιτομή της σχεδιαστικής καινοτομίας της αμυντικής βιομηχανίας . Το κύτος του σκάφους είναι κατασκευασμένο από υψηλής αντοχής αντι-μαγνητικό χάλυβα, για να δύναται να καταδυθεί σε βάθη άνω των 600 μέτρων.
Αυτό το όριο καθιστά τα υποβρύχια αυτά σχεδόν «αόρατα» απέναντι σε όλα τα σύγχρονα ανθυποβρυχιακά όπλα. Το αμερικανικό υποβρύχιο, καταδύεται σε βάθος 500 μέτρων.
Όπως λένε οι Ρώσοι σχεδιαστές, το «Yasen» είναι το πιο αθόρυβο υποβρύχιο του κόσμου ακόμη και από τα σύγχρονα αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια κλάσεως «Seawolf».
Το νέο ρωσικό στρατηγικό υποβρύχιο είναι σε θέση να επιχειρεί κάτω από το νερό έχοντας τη δυνατότητα να εκτελέσει ένα πολύ ευρύ φάσμα θαλασσίων αποστολών, όντας εξοπλισμένο με τρομερά οπλικά συστήματα .
Μπορείτε να φανταστείτε τι ακριβώς θα περιέχουν τα νέα πυρηνοκίνητα υποβρύχια κλάσεως «HUSKY».
https://youtu.be/ut-ikJleYrE