Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Έχετε αναρωτηθεί; - Πόσοι άνθρωποι στον πλανήτη δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το ίντερνετ;

Η πανδημία οδήγησε τον κόσμο στο να χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο περισσότερο από ποτέ. Χρησιμοποιήθηκε για επικοινωνία, εκπαίδευση, τηλεργασία, όμως ταυτόχρονα μέσα στα συνεχόμενα lockdown, ανέδειξε ένα τεράστιο χάσμα, όπου 3 δις κόσμου δεν έχουν καμία πρόσβαση στο Ίντερνετ και δεν το έχουν χρησιμοποιήσει ούτε μία φορά.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, 40% του κόσμου είναι αποκλεισμένο από το διαδίκτυο και το νούμερο είναι απογοητευτικό γιατί το 96% αυτών ζούνε σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Αν και το νούμερο των ατόμων που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο μειώθηκε μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, το νούμερο παραμένει υψηλό και δημιουργεί ανισότητες που πρέπει να εκλείψουν.

«Η φτώχεια, ο αναλφαβητισμός, η περιορισμένη πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια και η έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων επηρέασαν αρνητικά τους ψηφιακά αποκλεισμένους», αναφέρει η ITU. Στις φτωχότερες χώρες η πρόσβαση στο ίντερνετ είναι συχνά απρόσιτη. Χαρακτηριστικά, σχεδόν τα 3/4 των ανθρώπων δεν ήταν ποτέ συνδεδεμένοι στις 46 λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. “Ενώ σχεδόν τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν σήμερα δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο, υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, ώστε να μπουν όλοι οι πολίτες στον ψηφιακό κόσμο”, σχολίασε ο Γενικός Γραμματέας της ITU Houlin Zhao.

Από 15 εώς 24 ετών το 71% χρησιμοποιούν το ίντερνετ καθημερινά και αποτελεί τρόπο ζωής για αυτούς, αλλά όσο ανεβαίνουμε σε ηλικιακές ομάδες το νούμερο μειώνεται με την τρίτη ηλικία να παραμένει σε πολύ χαμηλά ποσοστό.

Αλλά δεν είναι μόνο η ηλικία που φαίνεται πως επηρεάζει τη χρήση του διαδικτύου.

Βρέθηκε ότι οι γυναίκες έχουν λιγότερη πρόσβαση στο Ίντερνετ, με τη διαφορά να είναι μικρή στις ανεπτυγμένς χώρες αλλά να φαίνεται η τεράστια διαφορά στις αναπτυσσόμενες και στις χώρες της Αφρικής. Ενδεικτικά στην Αφρική μόνο το 19% των γυναικών έχουν συνδεθεί στο Ίντερνετ.

Μεγάλο είναι το χάσμα και ανάμεσα σε πόλεις και αγροτικές περιοχές με μόλις 36% όσων ζουν στην ύπαιθρο να χρησιμοποιούν την τεχνολογία για την εργασία τους ή την ψυχαγωγία τους.

Tags
Back to top button