Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Eίναι επίσημο: Η Τουρκία έκλεισε τα Στενά στα ρωσικά πλοία -Υπό ναυτικό αποκλεισμό ο ρωσικός Στόλος

(Ανανέωση 21.30) Στο κλείσιμο των Στενών του Βοσπόρου, εφαρμόζοντας τη συνθήκη του Μοντρέ, προχωρά η Τουρκία, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αυτό σημαίνει ότι τα ρωσικά πλοία δεν μπορούν πλέον να εξέλθουν από τη Μαύρη Θάλασσα προς τη Μεσόγειο και άρα βρίσκονται υπό ναυτικό αποκλεισμό. Aυτό αποτελεί πρόβλημα για τον ρωσικό Στόλο Μεσογείου. Πώς θα ανεφοδιάζεται και θα υποστηρίζεται;

Επιπλέον δεν μπορούν να εισέλθουν στην Μαύρη Θάλασσα τα πλοία μη παράκτιων χωρών πχ των ΗΠΑ-Βρετανίας κτλ.

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως δεν υπάρχει μέχρι στιγμή πολεμικό πλοίο που έχει περάσει από τα στενά, ενώ πριν την δήλωσή του είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

«Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάποιο αίτημα διέλευσης από τα Στενά. Στο περιβάλλον σύγκρουσης ειδοποιήσαμε όλες τις παράκτιες και μη παράκτιες χώρες να μην κάνουν διέλευση των πολεμικών τους πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει οποιοδήποτε αίτημα. Εφαρμόζουμε τις διατάξεις της Συνθήκης του Μοντρέ και θα το κάνουμε από εδώ και πέρα”

Μέχρι τώρα οι Ρώσοι ρωτούσαν αν θα εφαρμόσουμε το Σύμβαση του Μοντρέ αν χρειαστεί. Τους λέγαμε ότι θα ακολουθούσαμε αυστηρά τη συμφωνία”.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως “εάν η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στον πόλεμο, έχει την αρμοδιότητα να μην επιτρέψει τη διέλευση πλοίων των χωρών που είναι συμβαλλόμενα στον πόλεμο.

Εάν το πολεμικό πλοίο επιστρέφει στη βάση του στη Μαύρη Θάλασσα, η διέλευση δεν εμποδίζεται. Εφαρμόζουμε τις διατάξεις του Μοντρέ. Προειδοποιήσαμε όλες τις χώρες, παράκτιες και μη, για το θέμα της μη διέλευσης πλοίων από τα Στενά”.

————————————————————–

Προς κλείσιμο των Στενών του Βοσπόρου δείχνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με δηλώσεις του μετά το υπουργικό συμβούλιο στην Τουρκία. 

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν το είπε ακόμη ξεκάθαρα όμως το υπαινίχθηκε αρκετές φορές κατά την διάρκεια της ομιλίας του κάνοντας λόγο γιαενεργοποίηση της Συνθήκης του Μοντρέ” προσθέτοντάς πως “αυτό θα γίνει για λόγους αποκλιμάκωσης”

Είναι φανερό ότι ο Ερντογάν ακόμη και τώρα προσπαθεί ακόμη να κρατήσει ισορροπία ανάμεσα στην Ρωσία και το ΝΑΤΟ. Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία δεν θέλει να βρίσκεται στο ρωσικό στόχαστρο.

Eρντογάν: Δεν θα εγκαταλείψω την Ουκρανία αλλά ούτε και την Ρωσία

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε σήμερα ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εγκαταλείψει τις σχέσεις της με τη Ρωσία ή την Ουκρανία, εν μέσω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα εφαρμόσει τη Συνθήκη του Μοντρέ για τη διέλευση από τα Στενά για να αποτρέψει μια κλιμάκωση του πολέμου.

Όπως ανέφερε χτες το WarNews247, Τούρκοι αξιωματούχοι άλλαξαν τακτική χαρακτηρίζοντας πλέον ως “πόλεμο στην Μαύρη Θάλασσα”  την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το γεγονός αυτό επιτρέπει στην Άγκυρα να επικαλεστεί τα άρθρα της Συνθήκης του Μοντρέ 1936 που περιορίζει τη διέλευση ορισμένων ρωσικών πλοίων από τα τουρκικά Στενά. δεσμούς και με τις δύο χώρες.

Διαβάστε επίσης ΕΔΩ

Δηλώσεις Ερντογάν

Μιλώντας μετά μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ερντογάν επέκρινε την «αναποφάσιστη», όπως τη χαρακτήρισε, στάση των Ηνωμένων Πολιτειών και των δυτικών δυνάμεων στην εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η προσέγγιση ήταν ένδειξη αποτυχίας της διεθνούς τάξης.

Συμπλήρωσε πως η Τουρκία δεν θα θέσει σε κίνδυνο τις δεσμεύσεις της προς τους συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένου των χωρών του ΝΑΤΟ, αλλά ότι επίσης δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη στα «εθνικά συμφέροντα» στην περιοχή της.

Επανέλαβε ότι κρίνει απαράδεκτη τη ρωσική εισβολή.

“Θα χρησιμοποιήσω την εξουσία στα Στενά”

«Aποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε την εξουσία που δίνει στη χώρα μας η Συνθήκη του Μοντρέ με τρόπο που θα αποτρέψει την κλιμάκωση της κρίσης» ανέφερε ο Ερντογάν και κατηγόρησε τη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία.

«Είμαστε υπέρ του σεβασμού της κυριαρχίας, της πολιτικής ακεραιότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Θεωρούμε απαράδεκτη την επίθεση της Ρωσίας και εκτιμούμε τον αγώνα του ουκρανικού λαού».

Δήλωσε παράλληλα ότι είναι θλιμμένος από τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά επισήμως τον όρο πόλεμος που σηματοδοτεί την αλλαγή στάσης της Τουρκίας.

“Μέχρι σήμερα, 5 χιλιάδες πολίτες μας έχουν εγκαταλείψει το έδαφος της Ουκρανίας και έχουν περάσει στη χώρα μας και σε άλλες χώρες. Θα συνεχίσουμε τις διαδικασίες εκκένωσης σύμφωνα με τις απαιτήσεις.

Η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις ευθύνες της στο πλαίσιο των θεσμών και των συμμαχιών, ιδιαίτερα των Ηνωμένων Εθνών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, μέχρι σήμερα.

Φυσικά, η απόφαση δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά δεν θα παραμελήσουμε τις περιφερειακές και παγκόσμιες ισορροπίες.

Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι θα ξεπεράσουμε με ασφάλεια την κρίση στο βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, όπως όλες οι πρόσφατες προκλήσεις στη χώρα μας.

Η Τουρκία είναι μια χώρα που θέλει ειρήνη στην περιοχή της. Αυτή τη στάση έχουμε επιδείξει παντού. Στο βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, συμβουλεύσαμε την Ουκρανία και τη Ρωσία να επιλύσουν τα προβλήματά τους μέσω διαλόγου.

Και πάλι σε αυτή τη διαδικασία, θέσαμε σε δράση την πολύπλευρη διπλωματία μας για να διασφαλίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Λυπούμαστε πραγματικά που φτάσαμε εδώ.

Συνεχίζουμε να εκφράζουμε την άποψη της χώρας μας για το θέμα σε κάθε πλατφόρμα, ειδικά στο ΝΑΤΟ.”

Tags
Back to top button