Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

«Έφυγε» σε ηλικία 91 ετών η Πορτογαλίδα λάτρης της ελληνικής γραμματείας Μαρία Ελένα Ρόσα-Περέιρα (φωτό)

Μία διαλεχτή ελληνίστρια και θεωρούμενη ως η μεγαλύτερη σύγχρονη κλασική φιλόλογος στην Πορτογαλία, Μαρία Ελένα Ρόσα Περέιρα, έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, στα 91 χρόνια της, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα στον Τύπο της χώρας.

Η Ρόσα Περέιρα γεννήθηκε το 1925 στο Πόρτο και υπήρξε η πρώτη γυναίκα που πήρε διδακτορικό από το ιστορικό Πανεπιστήμιο της Κοΐμπρα το 1956. 

Στο ίδιο πανεπιστήμιο δίδαξε όλη της την ακαδημαϊκή ζωή, έως το 1995 οπότε συνταξιοδοτήθηκε. Το έργο της απαριθμεί πάνω από 300 εργασίες, βιβλία και δημοσιεύσεις στην Πορτογαλία και στο εξωτερικό.

Αγαπούσε την Ελληνική γραμματεία 

Ήταν μεγάλη ερευνήτρια στο πεδίο της επιρροής της κλασικής ελληνικής γραμματείας στα σύγχρονα γράμματα και την ποίηση - από τους Καμόες και Πεσόα έως τους πιο συγκαιρινούς. 

Για την αφιέρωσή της σε αυτήν την τιτάνια έρευνα τιμήθηκε και το 2006 με το μεγάλο διεθνές βραβείο του Πανεπιστημίου της Κοΐμπρα.

Η αρχαία ελληνική τέχνη και ιδιαίτερα η αγγειογραφία, υπήρξε ένας από τους τομείς που η εκλιπούσα θαύμαζε, γι’ αυτό κι ασχολήθηκε με ιδιαίτερη αφοσίωση η οποία μετουσιώθηκε στο μνημειώδες βιβλίο «Greek Vases in Portugal». 

Στο έργο τούτο παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά η ανακάλυψή της, που της χάρισε και την παγκόσμια αναγνώριση, του διάσημου πλέον αγγειογράφου «Ζωγράφου της Λισαβόνας».

Στη Ρόσα Περέιρα οφείλονται δύο μνημειώδεις ανθολογίες ελληνικών και λατινικών κλασικών κειμένων, υπό τους τίτλους «Hélade» και «Romana». 

Επίσης μετέφρασε κι εξέδωσε της τραγωδίες Αίας (Ájax, 2003) και Αντιγόνη (Antígona, 1958), του Σοφοκλή, Μήδεια, (Medeia, 1955), Τρωάδες (Troianas, 1996) και Βάκχες, (Bacantes, 1992) του Ευρυπίδη, τις Επτά Ωδές (Sete Odes, 2003) του Πινδάρου και την Πολιτεία του Πλάτωνα.

Το 2010 τιμήθηκε με το Λογοτεχνικό Βραβείο Prémio Vida Literária APE.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags
Back to top button