Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Έφυγε από τη ζωή η σκηνοθέτις Ηρώ Σγουράκη

Έφυγε από τη ζωή, μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο, η σκηνοθέτρια Ηρώ Σγουράκη, η οποία μαζί με τον άνδρα της, Γιώργο Σγουράκη, είχαν δημιουργήσει δεκάδες εκπομπές στην ελληνική τηλεόραση.

Από τα πιο εμβληματικά τους έργα ήταν το «Μονόγραμμα», όπου παρουσιάζονταν οι αυτοβιογραφίες των προσωπικοτήτων της πνευματικής, καλλιτεχνικής, κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής της Ελλάδας.

Γεννημένη στην Αθήνα, η μικρασιατικής καταγωγής Ηρώ Σγουράκη έκανε τις γυμνασιακές σπουδές της στο Αρσάκειο, ενώ σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην «Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών», καθώς και σκηνοθεσία.

Ήταν μέλος του «Ιδρύματος Μελετών Νίκος Καζαντζάκης» και διετέλεσε μέλος των Δ.Σ. του «Πολιτιστικού οργανισμού Δήμου Αθηναίων», του ραδιοφωνικού σταθμού «Αθήνα 9,84». Ήταν επίσης εταίρος της «Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας» των Αρσακείων Σχολείων και συνεργάτης του «Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών», ενώ διετέλεσε και σύμβουλος του υπουργού Επικρατείας, Μίκη Θεοδωράκη.

Το συγγραφικό έργο της είχε ερευνητικό χαρακτήρα, όπως το βιβλίο - λεύκωμα «Γαύδος, οδοιπορικό στο χώρο και στον χρόνο».

Το έργο του Γιώργου και της Ηρώς Σγουράκη στην ελληνική τηλεόραση αποτελείται από περίπου 800 ταινίες-ντοκουμέντα, μεταξύ των οποίων το «Μονόγραμμα», το οποίο έχει αποκληθεί από τον Τύπο ως το «εθνικό αρχείο». Επίσης, δημιούργησαν την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Αρχείο Κρήτης» και εξέδωσαν τα λευκώματα με dvd «Μίκης Θεοδωράκης - ντοκουμέντα της ζωής και του έργου του», «Γιάννης Ρίτσος – αυτοβιογραφία», την ταινία «Βιογραφία Ελευθερίου Βενιζέλου», τα βιβλία «Κρητικά Ημερολόγια», καθώς και την ειδική έκδοση σε cd με όλα τα διασωθέντα ηχητικά ντοκουμέντα με τη φωνή του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Η ΕΡΤ σε ειδική εκδήλωση, τον Φεβρουάριο 2012, βράβευσε τους δυο δημιουργούς για τα 30 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας της εκπομπής «Μονόγραμμα» στην ελληνική τηλεόραση.

Οι παραγωγές τους έχουν αποσπάσει ελληνικά και διεθνή βραβεία, όπως η ταινία «Θεόφιλος Γ. Χ Μιχαήλ» - Α' Βραβείο 20ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, «Μίκης Θεοδωράκης – αυτοβιογραφία» κ.ά. Σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, ταινίες από το έργο τους αποτελούν θέματα μελέτης και διδασκαλίας, όπως από τις σειρές «Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική...», «Μονόγραμμα», καθώς και από τα ντοκιμαντέρ «Εδώ γεννήθηκε η Ευρώπη», «Η άλλη Ελλάδα» και «Αυτή είναι η Κρήτη».

Το 2012 η Ακαδημία Αθηνών τίμησε τους παραγωγούς εκπομπών και κινηματογραφιστές Γεώργιο και Ηρώ Σγουράκη για το σύνολο του έργου τους που αφορά στη δημιουργία εκπομπών πνευματικού, ιστορικού-καλλιτεχνικού περιεχομένου, με τα οποία προάγεται η ελληνική ποιοτική τηλεόραση.

Tags
Back to top button