Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δύο φεγγάρια απόψε στον ουρανό - Πώς θα δείτε το φαινόμενο

O διαστημικός επισκέπτης που θα εισέλθει στην τροχιά του πλανήτη μας από την Κυριακή (20/9) θα μας χαρίσει μια μίνι σελήνη.

Το «μίνι φεγγάρι» αναμένεται να τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη για δύο μήνες από σήμερα 29 Σεπτεμβρίου.

Ο αστεροειδής 2024 PT5 θεωρείται «πρόσκαιρο μίνι φεγγάρι» και θα περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, ως μέλος μικρής ζώνης αστεροειδών (Arjuna) που ακολουθούν τη Γη. Είναι ο πρώτος αστεροειδής που «συλλαμβάνεται» από τον πλανήτη μας και μετατρέπεται σε μίνι φεγγάρι.

Μόνο με επαγγελματικό τηλεσκόπιο

Ωστόσο, θα είναι πολύ μικρό και αμυδρό για να το δούμε, εκτός αν διαθέτει κάποιος επαγγελματικό τηλεσκόπιο, καθώς εν αντιθέσει με τα 3.475 χιλιόμετρα της διαμέτρου του κλασικού φεγγαριού, ο αστεροειδής 2024 PT5 έχει πλάτος μόλις 11.3 μέτρα.

Ο αστεροειδής εντοπίστηκε για πρώτη φορά από το σύστημα ATLAS (Asteroid Terrestrial-Impact Last Alert System) της NASA στις 7 Αυγούστου.

Οι επιστήμονες επεξεργάστηκαν την τροχιά του σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Research Notes of the American Astronomical Society. Ο αστεροειδής, τον οποίο οι επιστήμονες αναφέρουν ως 2024 PT5, προέρχεται από τη ζώνη αστεροειδών Arjuna, η οποία περιέχει βράχους που ακολουθούν τροχιά αρκετά παρόμοια με αυτή της Γης. Εκτιμάται ότι αυτό το γεγονός συμβαίνει πολλές φορές ανά δεκαετία.

Πότε θα «δούμε» τα δύο φεγγάρια

Ισπανοί ερευνητές ήταν αυτοί που αποκάλυψαν πως αυτό το φθινόπωρο θα εμφανιστεί ένα δεύτερο φεγγάρι το οποίο θα περιστρέφεται γύρω από τη Γη.

Η πρώτη εμφάνιση θα γίνει σήμερα Κυριακή στις 22.45 ώρα Ελλάδας. Το δεύτερο φεγγάρι θα παραμείνει κοντά μας έως τις 18.43 της Παρασκευής.

Tags
Back to top button