Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Δημοσιογράφοι και πολιτικοί υπό παρακολούθηση με "αντιτρομοκρατικό" λογισμικό ισραηλινής εταιρίας

Ένα τεράστιο δίκτυο παρακολούθησης τηλεφώνων, πολιτικών, δημοσιογράφων, ακτιβιστών δικαιωμάτων και δικηγόρων έφερε στο φως δημοσιογραφική έρευνα 17 ΜΜΕ από όλο τον κόσμο αλλά ΜΚΟ.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής ευρήματα της έρευνας, ισραηληνική εταιρία, η ΝSO, φρόντισε να προμηθεύσει με ειδικό κακόβουλο λογισμικό κυβερνήσεις για να παρακολουθούνται τα τηλέφωνα περίπου 50.000 ανθρώπων.

To λογισμικό αυτό, υπό την κωδική ονομάσία Pegasus, έχει τη δυνατότητα να μολύνει κάθε συσκευή smarth phone, είτε i-phone, είτε Android και να επιτρέπει στους χειριστές να αποσπούν φωτογραφίες, e-mail, ακόμα και μηνύματα στα social media. Την ίδια ώρα εννοείται ότι γίνεται καταγραφή κλήσεων αφού ενεργοποιούνται κρυφά μικρόφωνα.

Μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται τουλάχιστον 180 δημοσιογράφοι μεγάλων ΜΜΕ, όπως το Γαλλικό Πρακτορείο, το CNN, οι New York Τimes και άλλα. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι το συγκεκριμένο λογισμικό βρέθηκε στα τηλέφωνα δύο γυναικών δημοσιογράφων που βρίσκονταν κοντά στο δολοφονημένο Τζαμάλ Κασόγκι καθώς και στον Μεξικανό Σεσίλιο Πινέδα Μπίρτο που επίσης δολοφονήθηκε.

Η εταιρία, σε ανακοίνωσή της, αρνείται ότι έχει προβεί σε οποιοδήποτε αδίκημα και τονίζει ότι το εν λόγω λογισμικό προσφέρεται για χρήση σε στρατιωτικές και αστυνομικές υπηρεσίες εναντίον εγκληματιών και τρομοκρατών. Ωστόσο, δεν κατάφερε να απαντήσει στο ερώτημα πως το λογισμικό της βρέθηκε σε κινητά τηλέφωνα εκατοντάδων δημοσιογράφων.

Η εταιρία μάλιστα φρόντισε μόλις πριν από δύο εβδομάδες να δημοσιοποιήσει “έκθεσε διαφάνειας” την οποία όμως η Διεθνής Αμνηστία, που έπαιξε ενεργό ρόλο στην αποκάλυψη του σκανδάλου, έσπευσε να χαρακτηρίσει ως “φυλλάδιο πωλήσεων” και τίποτα άλλο.

Στη συγκεκριμένη “αγορά” πάντως, όπως αναφέρει το BBC, δραστηριοποιούνται πολύ λίγες εταιρίες καθώς η τεχνογνωσία που απαιτείται είναι τεράστια και ιδιαίτερα πολύπλοκη.

Η «NSO Group» ιδρύθηκε το 2010 από τρία πρώην μέλη της μονάδας «8200», ενός σώματος υποκλοπών σημάτων και αποκρυπτογράφησης που υπάγεται στη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, «Aman».

Μεταξύ των θυμάτων των οποίων τα κινητά τηλέφωνα παρακολουθούνταν από το κακόβουλο λογισμικό συμπεριλαμβάνονται, σύμφωνα με τον Guardian, ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Αζερμπαϊτζάν, τη Σαουδική Αραβία και την Ινδία. Είναι προφανές ότι οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών έχουν προμηθευτεί το εν λόγω σύστημα αλλά το χρησιμοποιούν εναντίον “εσωτερικών” εχθρών και όχι βέβαια εναντίον τρομοκρατικών εστιών.

Πλούσια, τέλος, ήταν τα ευρήματα και στην Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπαν. Το λογισμικό εντοπίστηκε στα τηλέφωνα πέντε Ούγγρων δημοσιογράφων, δέκα δικηγόρων και ενός πολιτικού της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με την έρευνα, τουλάχιστον 10 κυβερνήσεις εκτιμάται ότι ανήκουν στους πελάτες της εταιρείας που εισήγαγαν τηλεφωνικούς αριθμούς στο σύστημα: Αζερμπαϊτζάν, Μπαχρέιν, Καζακστάν, Μεξικό, Μαρόκο, Ρουάντα, Σαουδική Αραβία, Ουγγαρία, Ινδία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Μεταξύ των θυμάτων φέρεται να υπάρχουν και αρχηγοί Κρατών των οποίων τα ονομάτα αναμένεται να αποκαλυφθούν σύντομα.

Τι γίνεται στην Ελλάδα

Στη χώρα μας το κακόβουλο αλλά και ιδιαίτερα εξελιγμένο λογισμικό φέρεται να έχει εντοπιστεί ήδη από το 2018 μετά από έρευνα του citizen lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Η Ελλάδα συγκαταλεγόταν μεταξύ 45 συνολικά χωρών σε Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, επίσημη παραδοχή είτε από την ΕΥΠ είτε από οποιονδήποτε κυβερνητικό αξιωματούχο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει. Το ερώτημα πάντως παραμένει πάνω στο τραπέζι και έχει δύο σκέλη. Αν πράγματι οι ελληνικές αρχές δουλεύουν με το συγκεκριμένο σύστημα και εναντίον ποιων αυτό χρησιμοποιείται.

Tags
Back to top button