Σε μια παράξενη και αλλόκοτη σύγκριση μεγάλο αμερικανικό κανάλι συγκρίνει τον Αμερικανό πρόεδρο Ν.Τραμπ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Α. Τσίπρα , έχοντας όμως και οι δύο ως κύρια αποστολή (έτσι τουλάχιστον διακήρυττε ο δικός μας) να αναβαθμίσουν τις οικονομίες των χωρών τους.
Με την πρώτη ματιά, οι δύο πολιτικοί φαίνεται ότι προέρχονται από δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους.
Ο πρώτος είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας που το έριξε στην πολιτική και έγινε Πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ ο αριστερών καταβολών Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εξελέγη το 2015 για να ενεργοποιήσει και να «σώσει» την ταραγμένη οικονομία μιας υπερχρεωμένης χώρας όπως ήταν η Ελλάδα.
Σύμφωνα με ελληνοαμερικανό ειδικό που μίλησε στο CNBC, οι τροχιές των δύο πολιτικών μοιάζουν περισσότερο από ό,τι θα πίστευε κανείς.
«Αυτό μας πηγαίνει πίσω στο θέμα του λαϊκισμού,» δηλώνει ο Βασίλειος Γκιωνάκης, μέλος της UniCreditBank που ασχολείται με την παγκόσμια στρατηγική συναλλάγματος μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.
«Ο λαϊκισμός για να είναι σε θέση να κερδίσει την κοινή αποδοχή, απαιτείται η διάδοση πραγματικά πολλών φημών,» εξήγησε ο ίδιος. «Ορισμένοι πολιτικοί στηρίζονται σε «απαιτήσεις από το πουθενά, χωρίς πραγματικά να έχουν τους αριθμούς για να μπορέσουν να παρουσιάσουν μια ρεαλιστική προσέγγιση της όλης κατάστασης», κάτι που σχετίζεται άμεσα με την εκλογή Τσίπρα εν μέσω της κρίσης του ελληνικού χρέους.
Γιατί η μοίρα του Τραμπ θα μπορούσε να είναι ίδια με εκείνη του Τσίπρα στην Ελλάδα, ήταν ένα ερώτημα από τον παρουσιαστή του αμερικανικού καναλιού.
Ο κ.Γκιωνάκης ήταν προβληματισμένος σχετικά με την αποτυχία του Τραμπ την Παρασκευή να κερδίσει την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων για τη μεταρρύθμιση της υγειονομικής περίθαλψης στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Το δράμα είναι απαραίτητο για να κινητοποιήσει την υποστήριξη των ψηφοφόρων», δήλωσε ο Γκιωνάκης. «Αλλά όταν εκλεγεί κάποιος ηγέτης συχνά διαπιστώνει ότι «το μεγαλύτερο μέρος από τα πράγματα που είχε υποσχεθεί δεν μπορεί πραγματικά να τα υλοποιήσει λόγω του μεγάλου αριθμού εμποδίων, όπως η «εσωτερική πολιτική δυναμική», κατέληξε ο ειδικός.
Ο Γκιωνάκης μίλησε για τον κίνδυνο των πολιτικών που καλλιεργούν μια νοοτροπία στο εκλογικό σώμα τους, ότι «χωρίς αυτές τις πεποιθήσεις στην πραγματικότητα… οι άνθρωποι αρνούνται να αποδεχθούν πολλές αλλαγές και φυσικά είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξουν τα μυαλά τους» .
Στην Αμερική δεν υπάρχει ειδική έκφραση για κάποιον πολιτικό που υπόσχεται και μόλις ανέλθει στην εξουσία κατανοεί ότι πολλά από όσα υποσχέθηκε δεν πρόκειται να γίνουν πραγματικότητα.
Στην Ελλάδα υπάρχει έκφραση του θυμόσοφου λαού «έξω από το χορό όλα καλά, όταν μπει κάποιος μέσα χάνει τα βήματα».
Αυτό έπαθε και ο νυν πρωθυπουργός της Ελλάδος Α.Τσίπρας όταν βασικά υποτίμησε όλους τους προκατόχους του και δεν τους ρώτησε (τα βασικά) ή δεν συνεργάστηκε μαζί τους στα πλαίσια μιας ευνομούμενης σύγχρονης δημοκρατίας και όταν βρέθηκε απέναντι στα «θηρία» της ΕΕ «έχασε τα βήματα του» .
Έτσι κατέληξε σήμερα να έχει κάνει όχι μόνο όσα ‘λάθη έκαναν οι προηγούμενοι αλλά τώρα θα μας «φορτώσει» και 4ο μνημόνιο το οποίο θα σημάνει την ολοσχερή διάλυση της ελληνικής οικονομίας κάτι που θα έχει αντίκτυπο και στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις με άσχημες και δραματικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα.