Σε πλήρη αντίθεση με ότι συμβαίνει στις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας, όπου ο πληθυσμός είτε μειώνεται είτε καταγράφει οριακές μεταβολές, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες και Κρήτη αποτελούν ένα «μικρό θαύμα» καθώς καταφέρνουν το ακατόρθωτο: να αντιστρέψουν το αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων που διέπει το σύνολο σχεδόν της χώρας, σε θετικό.
Και ενώ πριν λίγες ημέρες, με αποφάσεις περιφερειακών Διευθυντών ανακοινώθηκε η αναστολή λειτουργίας πλήθους Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων, λόγω μικρού ή μηδενικού αριθμού μαθητών, υπάρχουν περιφέρειες που δεν γνωρίζουν τον όρο υπογεννητικότητα.
Την μεγαλύτερη πληθυσμιακή ανάπτυξη επέδειξε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ την περίοδο 2011-2021, βάσει της πρόσφατης Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών. Μέσα σε μια δεκαετία κατάφερε να αυξήσει τους κατοίκους τους από 309.015 σε 327. 820. Ακολουθεί η Περιφέρεια Κρήτης που από 623.065 κατοίκους βελτίωσε τις πληθυσμιακές της επιδόσεις σε 624.410.
Έρευνα για τη δημογραφική κρίση στην Ελλάδα: Μια στις 3 Δημοτικές Ενότητες έχει λιγότερες από 10 γεννήσεις ετησίως
Μάλιστα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου το 2021 ήρθε πρώτη σε ανάπτυξη μεταξύ όλων των Ευρωπαϊκών Περιφερειών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat.
Το Νότιο Αιγαίο πέτυχε ανάπτυξη 16,7%, ενώ τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση σημείωσε η Νότια Περιφέρεια της Ιρλανδίας (16,3%) και την τρίτη μεγαλύτερη η Περιφέρεια της Κροατίας Jadranska Hrvatska (16%).
Θετική φυσική μεταβολή κατά τα έτη 2011-2021 παρουσιάζει και η Κρήτη, κατέχοντας μάλιστα το ρεκόρ των 40 ετών ως μέση ηλικία του πληθυσμού της. Μάλιστα ο πληθυσμός του Νοτίου Αιγαίου και της Κρήτης είναι πιο νεανικός σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Οι ευκαιρίες για εργασία λόγω του αυξανόμενου τουρισμού, η πρόσβαση στην υγεία και την εκπαίδευση και η καλή ποιότητα ζωής είναι οι κρίσιμοι παράγοντες που ωθούν τα νέα ζευγάρια που δημιουργήσουν οικογένεια στα μεγάλα αυτά νησιά.
Τα τρία «γαλατικά» νησιά
Τα τρία ελληνικά νησιά με τις σπουδαιότερες πληθυσμιακές επιδόσεις είναι η Κως, η Ρόδος και η Νάξος.
Οι ντόπιοι στα τρία αυτά νησιά μπορεί να φεύγουν εκτός για να σπουδάσουν ή να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά, όμως φαίνεται πως επιστρέφουν στον τόπο τους για να κάνουν οικογένεια. Παράλληλα κάτοικοι από άλλα μέρη της χώρας, αλλά και από το εξωτερικό προτιμούν αυτά τα μέρη, λόγω του θελκτικού περιβάλλοντος και των εργασιακών προοπτικών.