Οι νέοι αντιτρομοκρατικοί νόμοι που θεσπίστηκαν στην ΕΕ σύμφωνα με την ΜΚΟ «Διεθνή Αμνηστία», αποτελούν ένα «χαστούκι» στην δημοκρατία , ενώ παραβιάζουν την ελευθερία του λόγου., συλλαμβάνουν μαζικά ανηλίκους και ουσιαστικά στοχεύουν στους μουσουλμάνους που ζουν στην Ευρώπη .
Οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις ειδικά στην Γαλλία ευρίσκονται κάτω από την κριτική από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως ένα από τα πιο ακραία παραδείγματα σε μια αναπτυσσόμενη ευρωπαϊκή τάση προς δρακόντειους νόμους κατά της τρομοκρατίας.
Η Διεθνής Αμνηστία, χαρακτήρισε τα νέα αντιτρομοκρατικά μέτρα κατά τα τελευταία δύο χρόνια ως « ραγδαία και δυνητικά μόνιμα που διαβρώνουν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα «σε ολόκληρη την ήπειρο.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου όμως, από ισλαμιστικές οργανώσεις έχουν σκοτωθεί περίπου 280 άνθρωποι στη Γαλλία, το Βέλγιο και τη Γερμανία.
Οι επιθέσεις, κυρίως εκπονήθηκαν από τον ISIS, και είχαν την συμμετοχή ατόμων που μετακινήθηκαν ως μετανάστες , αυξάνοντας την δύναμη και δημοτικότητα των ακροδεξιών κομμάτων , και μετατρέποντας την σε βασικό θέμα στις επερχόμενες εκλογές σε Γαλλία , Ολλανδία και Γερμανία.
«Ακριβώς απέναντι από τον περιφερειακό χώρο της ΕΕ βλέπουμε μουσουλμάνους και ξένους να εξομοιώνονται με τους τρομοκράτες», δήλωσε η Τζούλια Χάλ , ειδικός της οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία σε θέματα αντιτρομοκρατίας και συντάκτης της έκθεσης.
«Αυτό το στερεότυπο πλήττει δυσανάλογα τις κοινότητες αυτές και υπάρχει υψηλός βαθμός φόβου και αποξένωσης».
Η ίδια προειδοποίησε ότι τα «δρακόντεια» μέτρα επιτήρησης και οι υπερεξουσίες σε θέματα κράτησης και σύλληψης, όπως αυτά που νομοθετήθηκαν στη Γαλλία από το Νοέμβριο του 2015, στοχεύουν σε ακτιβιστές και μειονοτικές ομάδες οι οποίοι δεν συνιστούν πραγματική απειλή.
Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρει ότι τα νέα μέτρα για την πάταξη της τρομοκρατίας, συρρικνώνουν το χώρο για την ελευθερία της έκφρασης.
«Έχουμε μείωση των δικαιωμάτων του ανθρώπου σε αντάλλαγμα μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Η έκθεση εξέτασε 14 χώρες και οκτώ κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των νόμων έκτακτης ανάγκης, τα δικαιώματα της ιδιωτικής ζωής, και τις προσπάθειες να αφαιρεθεί η ιθαγένεια από ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία», δήλωσε η ίδια.
Τα θύματα που χάθηκαν από τρομοκρατικές ενέργειες και οι απλοί πολίτες που ζουν και κινούνται καθημερινά είναι οι αυτοί που δέχονται το βάρος όλων αυτών ενεργειών από τις δύο πλευρές.
Οι πολίτες οφείλουν και πρέπει να ξεσηκωθούν και να αντιδράσουν κατά όλων αυτών των ισλαμικών οργανώσεων και όχι π.χ. οι μουσουλμάνοι που ζουν στην ΕΕ να τις υποθάλπουν στο όνομα μιας κοινής θρησκείας.
Διαφορετικά και οι ίδιοι θα γίνουν στόχοι είτε των αρχών είτε των ίδιων των ισλαμικών οργανώσεων.