Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Διάστημα: Το «μυστικό» που δείχνει εάν ένας εξωπλανήτης είναι δυνητικά κατοικήσιμος

Μια ομάδα αστρονόμων από το Πανεπιστήμιο του Κορνέλ στις Ηνωμένες Πολιτείες πρότεινε έναν νέο τρόπο για να γίνει γνωστό εάν ένας εξωπλανήτης είναι δυνητικά κατοικήσιμος.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό, η νέα προσέγγιση βασίζεται στο χρώμα της επιφάνειας του πλανήτη και στην ποσότητα του φωτός που αντανακλά.

«Εξετάσαμε το πώς διαφορετικές πλανητικές επιφάνειες στις κατοικήσιμες ζώνες των απομακρυσμένων ηλιακών συστημάτων θα μπορούσαν να επηρεάσουν το κλίμα στους εξωπλανήτες. Το ανακλώμενο φως στην επιφάνεια των πλανητών παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στο συνολικό κλίμα, αλλά και στα ανιχνεύσιμα φάσματα της Γης», είπε ο Jack Madden, αστρονόμος, εκ των συντακτών της μελέτης.

Κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους, οι αστρονόμοι εξέτασαν διάφορους τύπους ήλιων καθώς και επιφάνειες πλανητών και στη συνέχεια βρήκαν έναν αλγόριθμο για τον υπολογισμό ενός κλίματος που βασίζεται στην επιφάνεια ενός πλανήτη και του φωτός από το αστέρι του ξενιστή του.

Για παράδειγμα, εάν ένας πλανήτης είναι βραχώδης και φτιαγμένος από μαύρο βασάλτη, θα απορροφήσει περισσότερο φως και ως εκ τούτου θα έχει πιο μεγάλη θερμοκρασία. Αντίθετα, μια αμμώδης επιφάνεια που περιβάλλεται από σύννεφα αντανακλά περισσότερο φως, οπότε η συνολική θερμοκρασία του πλανήτη θα είναι πιο κρύα από εκείνη του βραχώδους, βασάλτη.

Ο αστρονόμος Jack Madden εξήγησε την έννοια της μελέτης μέσω μιας αναλογίας με την καθημερινή μας ζωή: «Σκεφτείτε να φορέσετε ένα σκούρο πουκάμισο μια καυτή καλοκαιρινή μέρα. Θα ζεσταθείτε περισσότερο, επειδή το σκούρο πουκάμισο δεν αντανακλά το φως. Μάλιστα διατηρεί τη θερμότητα. Αν φοράτε κάτι ανοιχτόχρωμο, όπως το λευκό, που αντανακλά το φως, το πουκάμισό σας θα σας καρατήσει πιο δροσερούς», είπε ο Madden.

Σύμφωνα με τη Lisa Kaltenegger, η οποία είναι επίσης συντάκτρια της μελέτης, το παράδειγμα του πουκάμισου είναι παρόμοιο με το πώς λειτουργούν τα αστέρια και οι πλανήτες.

«Ανάλογα με το είδος του αστεριού και το πρωτεύον χρώμα του εξωπλανήτη, το χρώμα του πλανήτη μπορεί να μετριάσει μέρος της ενέργειας που εκπέμπεται από το αστέρι», είπε η Λίζα Καλτενέγκερ.

Η νέα προσέγγιση μπορεί να απλοποιήσει την αναζήτηση δυνητικά κατοικήσιμων εξωπλανητών. Οι ερευνητές περιμένουν τώρα ισχυρά διαστημικά εργαλεία, όπως το Διαστημικό Τηλεσκόπιο James Webb και το Εξαιρετικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο που συνδέεται με τη Γη να επιτρέψει στους αστρονόμους να δοκιμάσουν τις προβλέψεις τους σχετικά με το κλίμα και να βοηθήσουν στην αναζήτηση ζωής σε άλλες γωνιές του σύμπαντος.

Tags
Back to top button