Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Δένδιας για Συνθήκη της Λωζάνης: Ισχύει και θα ισχύει απαρέγκλιτα

Ουδείς στη διεθνή κοινότητα επιτρέπεται να οραματίζεται την αμφισβήτηση της Συνθήκης, γιατί ουδείς νοείται να φαντάζεται αλλαγή συνόρων, ανέφερε ο υπουργός Αμυνας Νίκος Δένδιας στέλνοντας μήνυμα σε όσους απεργάζονται σχέδια αναθεωρητισμού.

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η συνθήκη της Λωζάνης εγγυάται την διεθνή νομιμότητα και την ιστορική μονιμότητα τονίζοντας με νόημα ότι θα ισχύει απαρέγκλιτα καθώς «δεν έχει ημερομηνία λήξης, ούτε ημερομηνία αναθεώρησης».

Δένδιας και Φλώρος επισκέφθηκαν την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών στον Βόλο

Οι δηλώσεις Δένδια έγιναν κατά τη διάρκεια χαιρετισμού του σε Συμπόσιο που διοργανώνει στη Λήμνο (15 – 17/9) η Ελληνική Εταιρεία Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, για τη Διάσκεψη της Λωζάνης και τις αποφάσεις της 100 χρόνια μετά:

Αναλυτικά ο κ. Δένδιας δήλωσε:

«Με μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη τιμή χαιρετίζω το Συμπόσιο της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων για τα 100 χρόνια της Συνθήκης Λωζάνης.

Της Συνθήκης που συνιστά τη διεθνοδικαιϊκή αποτύπωση της ισορροπίας και σε επίπεδο ελληνοτουρκικών σχέσεων μεταξύ 1923-2023.

Τα προβλεπόμενα της Συνθήκης δεν αφορούν μόνο στις σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας.

Έχουν ευρύτερη γεωπολιτική σημασία.

Η Συνθήκη της Λωζάνης θα εξακολουθήσει να αποτελεί θεμέλιο των σχέσεων μεταξύ των κρατών της ευρύτερης περιοχής.

  • Ουδείς στη διεθνή κοινότητα επιτρέπεται να οραματίζεται την αμφισβήτηση της Συνθήκης.
  • Γιατί ουδείς νοείται να φαντάζεται αλλαγή συνόρων.

Για αυτό και η Διεθνής Κοινότητα καταδικάζει κάθε μορφή σύγχρονης αναθεωρητικής τάσης.

Η Συνθήκη της Λωζάνης, όπως και οι Ιταλο-τουρκικές Συμφωνίες (1932) και η Συνθήκη των Παρισίων (1947), κατοχυρώνουν πλήρως και σαφώς την ελληνική κυριαρχία σε όλα τα νησιά.

Και δεν επιδέχονται παρερμηνείας.

Ειδικότερα για τη Λήμνο, η οποία φιλοξενεί σήμερα το Συμπόσιο, το ΄Άρθρο 12, επισφραγίζει την κυριαρχία της Ελλάδος επί της Λήμνου. Αλλά και της Σαμοθράκης, της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου και Ικαρίας. Νήσων που ενσωματώθηκαν πλήρως στον ελληνικό εθνικό κορμό.

Η Συνθήκη της Λωζάνης αποτελεί εχέγγυο της εδαφικής μας ακεραιότητας και της πολιτικής ασφάλειας με την οριστική κατοχύρωση των εθνικών μας συνόρων σε διεθνές συμβατικό πλαίσιο.

Λίγες διεθνείς συνθήκες έχουν δείξει τόση διάρκεια όση η Συνθήκη της Λωζάνης.

Η Συνθήκη της Λωζάνης ισχύει και θα ισχύει απαρέγκλιτα.

Δεν έχει ημερομηνία λήξης, ούτε ημερομηνία αναθεώρησης.

Πρόκειται για ένα κείμενο που πάνω απ’ όλα ρυθμίζει σύνορα και παράγει διεθνή νομιμότητα.

Και αυτή η νομιμότητα συνεπάγεται ιστορική μονιμότητα

Η Συνθήκη της Λωζάνης υπεγράφη σε μία οδυνηρή συγκυρία.

Κι όμως, αποτελεί για τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις τον αναπόσπαστο οδηγό για το μέλλον, και παράγοντα για την σταθερότητα στην περιοχή.

Αρκεί οι συμβαλλόμενοι να σεβαστούν τις Αρχές και του Κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου των Συνθηκών.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συμποσίου».

Share this:

Tags
Back to top button