Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Δεν θα γίνει έκτακτο Eurogroup τον επόμενο μήνα - Καθυστερεί η αξιολόγηση

Το Μαξίμου έδειξε σαφώς χθες μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι δεν αναμένει έκτακτο Eurogroup πριν από το προγραμματισμένο της 22ας Μαΐου σε αντίθεση με την εκτίμηση της περασμένης εβδομάδας ότι κάτι τέτοιο ήταν πιθανό.

Στο κλίμα αυτό είναι και η αναφορά του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα (σε άρθρο στην WSJ) ότι η Ελλάδα δεσμεύεται να τηρήσει τις υποχρεώσεις της παρά το πολιτικό κόστος αλλά η διαμάχη ΕΕ-ΔΝΤ στερεί πολύτιμο χρόνο.

Πρόκειται για διαπραγματευτική γραμμή ή για «εξαγγελία» νέων καθυστερήσεων; Σε κάθε περίπτωση αν δεν γίνει έκτακτο Eurogroup τότε ανοίγει ένας νέος κύκλος αβεβαιότητας για το αν θα επαρκεί ο χρόνος για να επιτευχθεί η περίφημη συνολική συμφωνία (global deal) στις 22 Μαΐου και μοιραία μπαίνει στο κάδρο το Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Πάμε για Ιούνιο ή άραγε «για ένα πολύ μακρύ Eurogroup στις 22 Mαΐου» το οποίο θα σφραγίζει την τεχνική συμφωνία με τα μέτρα και θα καταλήξει στο global deal για χρέος και ΔΝΤ; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αλλά η κυβέρνηση και εμμέσως χθες ο Επίτροπος Μοσκοβισί δείχνουν να προετοιμάζονται για να δικαιολογήσουν μια νέα καθυστέρηση η οποία θα σπρώξει την εκκρεμότητα μέσα στο καλοκαίρι.

Ο κ. Μοσκοβίσι είπε εμμέσως ότι δεν περιμένει εξελίξεις πριν το τέλος του μήνα καθώς εξέφρασε απλώς την ελπίδα του ότι ως τα τέλη Μαΐου θα έχει επιτευχθεί συμφωνία αναφορικά με το πακέτο μεταρρυθμίσεων.

Το δεδομένο είναι πάντως ότι η τρόικα έρχεται την Τρίτη 25 Απριλίου στο Hilton. Eπίσης η κυβέρνηση λέει ότι το ΔΝΤ θα βάλει λίγα λεφτά και το πρόγραμμά του θα είναι μονοετές ως «το καλοκαίρι του 2018».

Τα ραντεβού Τσακαλώτου 

Στην Ουάσιγκτον, όπου όλοι μιλούν για την Ελλάδα, ο κ. Τσακαλώτος θα δει σήμερα Παρασκευή την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στις 16.00 ώρα Ελλάδας (09.00 το πρωί τοπική), στις 16.30 Ελλάδος τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, στις 20.10 τον γερμανό υπουοργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στις 20.45 τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν. Ακολουθούν το Σάββατο ραντεβού με τον βοηθό υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Άντι Μπόκολ, τον κ. Μοσκοβισί και τον Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ.

Την Πέμπτη η κυρία Λαγκάρντ τόνισε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να εξετάσει τα πρωτογενή πλεονάσματα του ελληνικού προγράμματος πριν αποφανθεί για τη βιωσιμότητα του χρέους. «Καρφί» προς το ΔΝΤ έριξε ο κ.  Σόιμπλε λέγοντας ότι οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα δημοσιονομικά είναι πιο ρεαλιστικές από αυτές του Ταμείου. 

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις κάλεσε τον πρόεδρο των Ντόναλντ Τράμπ να πείσει το ΔΝΤ να βάλει νερό στο κρασί του. «Ευελπιστούμε στη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης προκειμένου το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα» είπε.

Ρέγκλινγκ: Ανέκαμπτε η Ελλάδα το 2014, αλλά μετά....

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ άφησε να εννοηθεί ότι η εξόφληση του δανείου του ΔΝΤ θα μπορούσε να γίνει με τα υπόλοιπα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών που περισσεύουν στο τρίτο μνημόνιο (είναι περίπου 20 δισ. ευρώ). 

Όπως συνηθίζει, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι το 2014 η Ελλάδα είχε ανάπτυξη, είχε εκδώσει ομόλογα και μείωνε την ανεργία αλλά «οι ψηφοφόροι... το είδαν διαφορετικά». Συνέδεσε την πρόθεση των Τσίπρα-Βαρουφάκη να κάνουν «κάτι διαφορετικό» μετά τις 25 Ιανουαρίου 2015 με το γεγονός ότι η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 2,7% το 2015 δεν επιβεβαιώθηκε και τελικά η Ελλάδα είχε ύφεση.

Tags
Back to top button