Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Travel

City του Λονδίνου: Η μυστική πόλη που ακόμη και οι ηγεμόνες θέλουν ειδική άδεια εισόδου (φωτό, βίντεο)

Σίγουρα θα έχετε ακούσει για το περίφημο City του Λονδίνου. Την ιστορική περιοχή, με τις αρχαίες αγορές και τις φημισμένες γέφυρες αλλά και με τους μοντέρνους ουρανοξύστες όπου χτυπά η καρδιά του χρηματοοικονομικού τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώ για πολλούς αποτελεί την οικονομική πρωτεύουσα του…πλανήτη. Όλα αυτά βέβαια είναι λίγο- πολύ γνωστά.

Αυτό όμως που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν είναι πως το City του Λονδίνου αν και γεωγραφικά βρίσκεται στην καρδιά της πρωτεύουσας της Αγγλίας δεν είναι μέρος αυτής. Στην πραγματικότητα το City του Λονδίνου είναι μια άλλη πόλη μέσα στην πόλη του Λονδίνου.

Το city βρίσκεται κρυμμένο στην καρδιά του Λονδίνου.

Για την ακρίβεια, το City- γνωστό και ως Square Mile αφού η έκτασή του είναι λίγο μεγαλύτερη από αυτή του ενός τετραγωνικού μιλίου- μέχρι και τον Μεσαίωνα συνιστούσε ουσιαστικά αυτό που εκείνη την εποχή ονόμαζαν Λονδίνο. Η πόλη όμως με τα χρόνια επεκτάθηκε. Τα σύνορα όμως του City διατηρήθηκαν και σήμερα αποτελεί μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση.

Πως όμως προέκυψαν αυτά τα δύο «Λονδίνα»; «Υπεύθυνοι» είναι οι Ρωμαίοι που πριν από περίπου 2.000 χρόνια ίδρυσαν στις όχθες του Τάμεση την πόλη Londinium η οποία άνθισε εντός των ισχυρών τειχών που την περιέβαλαν τα οποία αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ανθεκτικά στο χρόνο και αποτρεπτικά για τους επίδοξους εισβολείς. Με τα χρόνια η πόλη γινόταν όλο και πιο ισχυρή οικονομικά και η δύναμή της μεγάλωνε. Έτσι ο Γουίλιαμ ο Κατακτητής έφτασε στην Αγγλία αποδείχθηκε δύσκολο να κατακτήσει την πόλη και έτσι επέλεξε να της αναγνωρίσει μια σειρά προνομίων ενώ η διοίκηση η πόλη – ως αντάλλαγμα- τον αναγνώρισε ως βασιλιά.

Ακόμη και οι βρετανοί μονάρχες, όπως η Βασίλισσα Ελισάβετ, θα πρέπει να ζητήσει άδεια για εισέλθει στην πόλη.

Την ίδια επιλογή με τον Γουίλιαμ έκαναν και οι μονάρχες που τον διαδέχθηκαν αν και δεν έλειψαν και εκείνοι που φοβούνταν την ισχύ της πόλης και θέλησαν να την ανταγωνιστούν ιδρύοντας πχ την πόλη του Westminster. Από αυτή ουσιαστικά γεννήθηκε το δεύτερο Λονδίνο που γνωρίζουμε σήμερα, που είναι και η πρωτεύουσα της Μ.Βρετανίας και της Αγγλίας και αναπτύχθηκε γύρω από το Londinium, δηλ το σημερινό City του Λονδίνου.

Τα προνόμια του πάντως διατηρήθηκαν μέσα στο χρόνο και είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και οι βρετανοί μονάρχες, όπως η Βασίλισσα Ελισάβετ, θα πρέπει να ζητήσει άδεια για εισέλθει στην πόλη κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής ενώ υπάρχει ειδικός εκπρόσωπος του City στο Κοινοβούλιο με αποστολή να εμποδίζει νόμους που μπορεί να πλήξουν τα συμφέροντά του ή να εξασφαλίζει εξαιρέσεις από αυτούς.

Το City διαθέτει δική του σημαία και θυρεό ενώ διοικείται από την Εταιρεία του Σίτι του Λονδίνου- αρχαιότερη της πρωτεύουσας της Αγγλίας- και επικεφαλής είναι ο Λόρδος Δήμαρχος του Λονδίνου, αξίωμα που διαφέρει κατά πολύ από αυτό του Δημάρχου του Λονδίνου.

Επίσης το εύρωστο και πανίσχυρο City διαθέτει πολλά ακίνητα εκτός των τειχών που είναι διακριτά αφού φέρουν το θυρεό της πόλης, όπως η Γέφυρα του Πύργου του Λονδίνου ή ο σταθμός Paddington κ.α.

Το ιδιαίτερο καθεστώς του City

Συγκεκριμένα το City διατηρεί ένα μοναδικό πολιτικό καθεστώτος ως εταιρική πόλη και διατηρεί επίσης μια ιδιαίτερη σχέση με το βρετανικό Στέμμα, κάτι που αποτελεί απόρροια της εξαίρεσης του από σειρά μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με την τοπική αυτοδιοίκηση. Μεταξύ άλλων διαθέτει δική του σημαία και θυρεό ενώ διοικείται από την Εταιρεία του Σίτι του Λονδίνου- αρχαιότερη της πρωτεύουσας της Αγγλίας- και επικεφαλής είναι ο Λόρδος Δήμαρχος του Λονδίνου, αξίωμα που διαφέρει κατά πολύ από αυτό του Δημάρχου του Λονδίνου.

Η Εταιρεία αποτελείται από δύο Συμβούλια, την κυρίως εθιμοτυπική Συνέλευση των Όλντερμεν και τη Συνέλευση του Συμβουλίου των Κοινών. Η πόλη έχει επίσης δύο Σερίφηδες και συλλέγει ξεχωριστά τους φόρους για την χρηματοδότησης της αστυνομίας και άλλων δημοτικών υπηρεσιών. Επίσης υπάρχουν 108 συντεχνίες που έχουν εξελιχθεί σε όργανα προστασίας μονοπωλίων και συναλλαγών σε κοινωνικούς και φιλανθρωπικούς φορείς. Τα ανώτατα στελέχη των εταιρειών σχηματίζουν ένα ειδικό εκλογικό σώμα, το Common Hall, το οποίο επιλέγει τον Λόρδο Δήμαρχο, τους Σερίφηδες και άλλους αξιωματούχους ενώ το εκλογικό σύστημα είναι αρκετά ιδιόμορφο

Το City που συνιστά και ανεξάρτητη ληξιαρχική κομητεία αποτελείται από 25 διαμερίσματα, είναι η μικρότερη σε έκταση και πληθυσμό ληξιαρχική κομητεία της Αγγλίας και η τέταρτη πιο πυκνοκατοικημένη και έχει πληθυσμό περίπου 11.000 κατοίκων.

To City διαθέτει πολλά ακίνητα εκτός των τειχών που είναι διακριτά αφού φέρουν το θυρεό της πόλης, όπως η Γέφυρα του Πύργου του Λονδίνου ή ο σταθμός Paddington κ.α.

Στην πόλη, εκτός από τους επιβλητικούς ουρανοξύστες μπορεί – ή μάλλον επιβάλλεται- να επισκεφθεί κανείς – τις υπέροχες αγορές όπως αυτή του Σμίθφιλντ και του Λιντεχoλ, να περπατήσει στους δρόμους και να θαυμάσει τμήματα του αρχαίου τείχους, το κτήριο της Τράπεζας της Αγγλίας, το Ίνερ Τεμπλ, το Μάνσιον Χάουζ, το Γκἰλντχολ, τον Καθεδρικό του Αγίου ή απλά Παύλου ή απλά να χαλαρώσει στο Φίνσμπερι Σέρκους.

Πηγή: travelstyle.gr

Tags
Back to top button