Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

CanSat 2018: Ο μαθητικός διαγωνισμός του ESA - Ποιες οι διακρίσεις Ελληνικών σχολείων;

Στο επίκεντρο και πάλι του εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος, ο μαθητικός διαγωνισμός διαστημικής «CanSat in Greece 2018», με τις συμμετοχές ομάδων να έχουν ξεκινήσει.

Είναι ένας πανελλήνιος διαγωνισμός, που αποσκοπεί στην εξοικείωσή των συμμετεχόντων με τεχνολογίες, παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται σε έναν δορυφόρο. Ο μαθητικός διαγωνισμός αποτελεί προκριματική φάση του ευρωπαϊκού διαγωνισμού «CanSats in Europe», ο οποίος διοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου. Φέτος, για πρώτη χρονιά ο διαγωνισμός διαθέτει κατηγορία και για τους προπτυχιακούς φοιτητές.

Οι ομάδες αποτελούνται από τέσσερα έως έξι μέλη και καλούνται να οραματιστούν μια διαστημική αποστολή και, στη συνέχεια, να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν έναν εκπαιδευτικό δορυφόρο σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού που θα εκτελέσει αυτή την αποστολή. Ο δορυφόρος εκτοξεύεται σε υψόμετρο ενός χιλιομέτρου και κατά την προσγείωσή του με την βοήθεια αλεξιπτώτου εκτελεί την αποστολή που έχει επιλέξει η κάθε ομάδα. Διοργανωτής του εθνικού διαγωνισμού «CanSat in Greece» είναι η SPIN-Space Innovation, που δημιουργήθηκε από μία ομάδα φοιτητών της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, οι οποίοι διοργάνωσαν τον πρώτο πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό διαστημικής «CanSat in Greece».

Στόχος της SPIN είναι η έρευνα και η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στη χώρα μας, σχετικών με τη διαστημική, την πυραυλική και τη ρομποτική. Σε αυτό το πλαίσιο, η SPIN αποδίδει μεγάλη σημασία στη δημιουργία δράσεων εκπαιδευτικού χαρακτήρα για την ενίσχυση των διαστημικών γνώσεων και δεξιοτήτων των νέων. Ο ευρωπαϊκός διαγωνισμός «CanSats in Europe» διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2010 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Από τότε έχουν λάβει χώρα επτά ευρωπαϊκοί διαγωνισμοί με ισάριθμες ελληνικές συμμετοχές. Οι ελληνικές αποστολές έχουν καταλάβει δύο φορές τη δεύτερη θέση, το 2012 και 2014.

Οι ελληνικές ομάδες που έχουν συμμετάσχει στο διαγωνισμό μέχρι σήμερα είναι οι εξής:

    2010: Icaromenippus - 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης

    2012: Ιcaromenippus 3D - 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης (2η θέση)

    2014: Aristarchus - 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης (2η θέση)

    2014: ViannoSat - Γενικό Λύκειο Βιάννου

    2015: G-Rosseta - ΣΕΚ Αγίων Αναργύρων

    2016: DIASat - Γενικό Λύκειο Γαζίου

    2017: CAN.I.S. - 26ο Γενικό Λύκειο Αθηνών-Μαράσλειο

Tags
Back to top button