Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Βρετανός αρχαιολόγος «ανακάλυψε το σπίτι που μεγάλωσε ο Ιησούς» (βίντεο)

Ένας  Βρετανός αρχαιολόγος προέβαλε μια συναρπαστική υπόθεση υποστηρίζοντας ότι ένα καλοδιατηρημένο αρχαίο σπίτι στη Ναζαρέτ ήταν το παιδικό σπίτι του Ιησού.
 
Το κτίριο χρονολογείται από τον πρώτο αιώνα και η τοποθεσία φιλοξενεί τώρα τη Μονή Sisters of Nazareth. Στη σύγχρονη εποχή, για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε ως το σπίτι όπου ο Ιησούς μεγάλωσε με τον Ιωσήφ και τη Μαρία τον 19ο αιώνα, αλλά η θεωρία απορρίφθηκε τη δεκαετία του 1930 και έκτοτε απορρίφθηκε.
 


Μοναχές της Μονής Sisters of Nazareth συζητούν με επισκέπτες τα ευρύματα του Βρετανού Αρχαιολόγου
 
Ωστόσο, μετά από 14 χρόνια επιτόπιων εργασιών και ερευνών στον χώρο, ο Ken Dark, καθηγητής αρχαιολογίας και ιστορίας στο Reading University του Ηνωμένου Βασιλείου, διαπίστωσε ότι το μοναστήρι βρίσκεται σε μια κατοικία που πίστευε ότι η αρχαία Ναζαρέτ ήταν το πρώτο σπίτι του Ιησού.


Σημαντικά κομμάτια του κτηρίου επιβιώνουν, συμπεριλαμβανομένης μιας πέτρινης σκάλας. Στην ακμή του πρώτου αιώνα, πιθανότατα περιλάμβανε έναν αριθμό σαλονιών και αποθηκών γύρω από μια αυλή και μια ταράτσα.
 
Ο καθηγητής Κen Dark του Πανεπιστημίου του Reading,  ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι στην περιοχή πίστευαν ότι το κτίριο ήταν το σπίτι του Ιησού τουλάχιστον από το 380. Η ανάλυσή του επιβεβαίωσε επίσης την κατάσταση του κτηρίου ως κατοικία του πρώτου αιώνα. 
 
Η έρευνα του αρχαιολόγου για το διώροφο σπίτι αποκάλυψε εξαιρετική χειροτεχνία και κατανόηση του βράχου που θα ήταν συνεπής με την κατασκευή και την ιδιοκτησία ενός τέκτονα - την περιγραφή του επαγγέλματος του Ιωσήφ στα ελληνικά ευαγγέλια, που σημαίνει ότι δεν ήταν μόνο ένας ξυλουργός, αλλά και λιθοδόμος ή οικοδόμος.

 
Το πεδίο του δείχνει επίσης ότι μια εκκλησία σπηλαίου διακοσμημένη με ψηφιδωτά χτίστηκε δίπλα στα ερείπια του σπιτιού τον τέταρτο αιώνα. Τον πέμπτο αιώνα χτίστηκε μια εκκλησία πάνω από το σπίτι και το σπήλαιο και ήταν η μεγαλύτερη εκκλησία στη Ναζαρέτ εκείνη την εποχή.
 
Αυτή η εκκλησία ήταν περίτεχνα διακοσμημένη με μάρμαρο και ψηφιδωτά και ταιριάζει ακριβώς με την περιγραφή του 7ου αιώνα για τη μεγάλη βυζαντινή εκκλησία που λέγεται ότι στεκόταν στην τοποθεσία του σπιτιού του Ιησού και ήταν ένας σημαντικός προορισμός προσκυνήματος.
 
Στο βιβλίο του, «Οι αδελφές της μονής της Ναζαρέτ: μια ρωμαϊκή περίοδος, βυζαντινή και σταυροφόρος περιοχή στην κεντρική ναζαρέτ», ο καθηγητής Dark διερεύνησε την πιθανότητα μετάδοσης της μνήμης της ιστορίας ενός κτηρίου από τον πρώτο αιώνα στον τέταρτο αιώνα, όταν  h πρώτη εκκλησία χτίστηκε στο χώρο. «Το συμπέρασμά μου είναι ότι, από ανθρωπολογικά στοιχεία και μελέτες της προφορικής παράδοσης, δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για τον οποίο δεν θα μπορούσαν να γνωρίζουν», είπε.
 
 

Tags
Back to top button